LIVE VIDEO. Ceremonie în Piața Cetății, de Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită în premieră la Alba Iulia: Un convoi de 45 de autospeciale defilează la final

Paul Voicu - Primar 2020

Ziua Naţională a Ambulanţei este sărbătorită, astăzi, în premieră la Alba Iulia, printr-o serie de manifestări, în prezenţa tuturor managerilor serviciilor de ambulanţă judeţene din ţară, a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

ELIT

Ziarulunirea.ro transmite live evenimentul:

Mihail David - 2020

Cei 112 ani de luptă contra-cronometru pentru salvarea de vieți omenești sunt sărbătoriți, la Alba Iulia, de 42 de ambulanțe sosite din toate județele României plus București, dar și de angajați de la toate serviciile de ambulanță.

După finalizarea ceremoniei oficiale ce se va desfăşura în Piaţa Cetăţii, un convoi de 45 de ambulanţe, inclusiv una de tip şalupă, ce va fi transportată pe o platformă, fiecare purtând steagul serviciului de ambulanţă pe care îl reprezintă, vor străbate Alba Iulia într-un marş festiv.

Ulterior, echipajele vor acorda, în diverse puncte din Cetatea Alba Carolina, consultaţii medicale gratuite (EKG, glicemie, tensiune) localnicilor şi turiştilor care vor solicita acest lucru.

În anul 1906 a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. ”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea atunci, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

Începând din 1907, Salvarea a funcţionat regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu.

În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”. Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...