LIVE VIDEO / Blocul Turturica din Alba Iulia: Protecția Copilului, Asistența Socială și reprezentanții romilor, la discuții cu locatarii
La blocul ”Turturica” a avut loc, vineri dimineața, o întâlnire cu locatarii, la care au participat reprezentanți ai Serviciului Social al Primăriei Alba Iulia, ai Agenției Naționale pentru Romi și Daniel Ciul, consilier pe problema minorităților în Prefectură. Termenul acordat de Primărie pentru părăsirea clădirii de către locatari s-a împlinit astăzi, dar instituția a amânat evacuarea pentru săptămâna viitoare.
Vedeți o concluzie a întâlnirii de vineri – VIDEO. Locatarii blocului G2 din Alba Iulia, nemulțumiți de soluțiile Primăriei: Mă duce Hava la el acasă? Cum să mă duc la centru social?
Potrivit reprezentantului primăriei, la această dată s-a stabilit profilul social al tuturor locatarilor din blocul G2 (71 spații, aproximativ 150 de persoane) tocmai pentru a lua în calcul nivelul de risc pentru categoriile vulnerabile. Situția clarificată evidențiază un numar total de 59 de copii, dintre care 39 de copii având originea în 22 de familii, prezină situție de risc. Direcția specializată din cadrul primăriei a sesizat D.G.A.S.P.C. Alba în vederea identificării unor soluții temporare de acomodare. În cazul a 13 copii s-a propus instituționalizarea, dat fiind faptul că aceștia se plasează într-o condiție precară de calitate a vieții rezultată, în mare parte, din modul în care adulții înteleg să-și gestioneze viața.
Evaluarea adulților indică următoarele aspecte: 23 de familii au venituri rezultate dintr-o formă de angajare, 4 familii au declarat că mai au altă proprietate sau chirie, iar 5 persoane se regasesc în alte categorii. Din fericire se constată un număr redus de persoane cu handicap (3) pentru care se vor găsi soluții optime, inclusiv prin propunere de instituționalizare. De asemenea, conform normelor de încadrare în vigoare, s-au identificat 6 persoane cu vârsta între 60-65 de ani.
“Mijloacele juridice care confirmă demersul nostru început de mai bine de un an constau în 71 de sentințe de evacuare, cu titlu executoriu. În cadrul procesual mai este un singur apel, despre rezultatul căruia nu avem niciun dubiu. În acest moment evaluăm un număr de 33 de spații locative în contextul stabilirii pretențiilor de despăgubire pentru cei care sunt proprietari, iar patru locuințe au fost eliberate pe cale amiabilă, după pronunțarea sentinței. Dincolo de cifre, propunem o evoluție socială monitorizată și continuă pentru cei care urmează să fie evacuați. Categoric avem soluții! Important este ca cei în cauză să le accepte, să fie sinceri cu ei și să înțeleagă că prin “spectacol” nimeni nu le va schimba situația. Facem tot ce e normal să fie făcut, vom proteja categoriile vulnerabile, dar nu vom face rabat de la ce a consimțit instanța”, a precizat viceprimarul Gabriel Pleșa.
Totodată, potrivit informațiilor puse la dispoziție de municipalitate, un număr de 16 persoane despre care nu se cunoaște nimic, practic au părăsit fără o destinație precizată spațiile ocupate abuziv, iar despre 24 de persoane s-a desemnat ca probabilă posibilitatea ca acestea să fi părăsit țara. O altă soluție pe care primăria o ia în calcul este adăpostul social de la gară pentru care, lunar, sunt asigurate fonduri de acomodare a 25 de persoane, bărbați sau femei.
“Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles. Toți cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă, nu sunt capabili să vadă că acei oameni care traiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toți să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, față de ei, dar, mai ales, față de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăiești undeva ilegal și să nu plătești niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an și pe care orașul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriță care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeți-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidențieze nivelul datoriilor sau al infracțiunilor, deși dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înțeleasă care ne sufocă pe toți. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur și simplu n-aș fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm aceast sughiț social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!”, a declarat primarul Mircea Hava.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun