Lista persoanelor care înregistrează obligații fiscale restante. Cum pot ajunge firmele pe listele rușinii ale ANAF

Pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se publică, la intervale de trei luni, liste cu contribuabilii ce au restanțe la plata obligațiilor fiscale către stat, indiferent dacă aceștia sunt persoane juridice sau persoane fizice.

Lista publicată de Fisc vizează mai multe categorii de contribuabili care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, și anume ei sunt împărțiți în contribuabili mari, contribuabili mijlocii, alți contribuabili, inclusiv persoanele fizice care desfășoară activităţi independente sau care exercită profesii libere și persoane fizice, altele decât cele amintite mai sus.

Plafoanele de la care contribuabilii cu datorii la stat sunt incluși în această lista publicată de  către autoritățile fiscale sunt:

  • pentru contribuabilii mari – 500.000 de lei;
  • pentru contribuabilii mijlocii – 250.000 de lei;
  • pentru alți contribuabili, inclusiv persoane fizice care desfășoară activități independente – 100.000 de lei;
  • pentru alte persoane fizice – 15.000 de lei.

Aceste plafoane au fost majorate în cursul anului trecut, prin Ordinul ANAF nr. 590/2017. Plafoanele folosite pentru realizarea primelor liste cu datornici erau extrem de mici comparativ cu cele folosite în acest an, și anume ele erau de 1.500 de lei, față de 500.000 de lei, cât este în prezent, pentru persoanele juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante și au calitatea de mari contribuabili și de 1.000 de lei, față de 250.000 de lei, pentru persoanele juridice considerate contribuabili mijlocii.

Fiscul este obligat ca, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a datoriei de către contribuabil, să modifice datele acestuia din listele datornicilor. Înainte de publicarea în listă a situației datoriilor contribuabilului, autoritățile fiscale au și datoria de a-l informa cu privire la obligațiile restante.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 558/2016, datorii la stat sunt considerate obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată și diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată stabilit în funcţie de data comunicării deciziei.

Același document aduce clarificări și în ceea ce privește obligațiile fiscale ce nu sunt considerate restante. Astfel, obligațiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată, obligaţiile fiscale stabilite în acte administrativ-fiscale a căror executare este suspendată și obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară nu sunt considerate obligații fiscale restante.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...