Actualitate
Lista medicilor de familie care fac teste rapide pentru COVID-19. Cabinetele din Alba
Lista medicilor de familie din România unde se pot face teste rapide pentru depistarea COVID-19. Cabinetele din Alba
Peste 3.800 de medici familie au încheiat contracte pentru testarea în cabinete pentru depistarea COVID-19 la toți pacienții care se încadrează în definițiile de caz ale INSP.
Potrivit Ministerului Sănătății, lista cabinetelor de medicina de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate este publică, începând de astăzi. Lista poate fi descărcată de:
AICI
Ea este actualizată permanent.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila consideră că testarea la medicul de familie reprezintă soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.
Ministrul Sănătății a transmis mulțumiri medicilor de familie pentru implicare și i-a încurajat sa participe în număr cât mai mare la efortul național de control al pandemiei și de reducere a numărului de cazuri grave și decese, „care se poate realiza numai prin solidaritate și profesionalism”.
Actualitate
Toamna se lasă așteptată în România: Temperaturile vor crește în următoarele zile, în toată țara
Toamna se lasă așteptată în România: Temperaturile vor crește în următoarele zile, în toată țara
Temperaturile scăzute resimțite de români în cursul dimineților nu sunt de durată, iar toamna întârzie să își facă apariția în țara noastră. Astfel, temperaturile vor suferi o creștere în zilele următoare, anunță Elena Mateescu, directorul ANM.
„Vorbim de o răcire a vremii în special în jumătatea nordică a țării, acolo unde astăzi, mai ales în regiunile nordice, inclusiv Maramureș sau Nordul Moldovei, maximele nu vor mai depăși 18-19 grade. În sudul țării e posibil sa avem maxime apropiate de cele ale unei zile de vară 24-25 de grade, inclusiv în Capitală”, a anunțat Mateescu la Realitatea Plus.
Potrivit specialistului ANM, de mâine vom asista la o ușoară încălzire a vremii, astfel că până la sfărșitul acestei săpămâni vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima decadă a acestei toamnei.
„Dacă astăzi vom consemna valori de la 18 până la 24,25 de grade, mâine deja mai câștigăm un grad-două, pentru ca mijlocul săptămânii să aducă din nou 27-28 de grade”, a declarat meteorologul.
Cât despre precipitații, șefa ANM spune că vorbim despre „cantități deficitare pentru această săptămână”.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Noile norme de poluare Euro 7, propuse de Comisia Europeană: Cât de drastice sunt
Noile norme de poluare Euro 7, propuse de Comisia Europeană: Cât de drastice sunt
Pentru moment, europarlamentarii din mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au respins adoptarea regulamentului propus inițial de Comisie, care prevede standarde anti-poluare dure. Specialiștii spun că noile norme ar fi dus la creșterea costurilor pentru mașinile noi și ar fi pus în pericol fabricile europene.
Femeie: „Sunt foarte multe mașini vechi care poluează foare mult.”
Influențați de cele mai multe ori de tipul mașinii pe care o conduc, șoferii au argumente diferite referitoare la normele de poluare. Pentru moment, cei cu mașini mai vechi mai au timp la dispoziție să își schimbe autoturismul.
Potrivit propunerilor Comisiei Europene din 2025, noile autoturismele ar trebui să iasă din uzină cu modificări inclusiv la sistemul de frânare.
Autoritățile și-au propus să scadă cu o treime nivelul de noxe care vin de la cauciuri și de la frâne. Noile reguli vin cu praguri noi și pentru emisiile de oxid de azot pentru fiecare kilometru parcurs atât pentru mașinile pe benzină, cât și pentru cele diesel.
Propunerile au fost criticate de producătorii auto, care spun că asta ar duce automat și la o scumpiere a mașinilor.
Adrian Sandu, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România: „Dacă s-ar aplica în faza cea mai pură, costurile ar fi undeva la 2.000 de euro pe vehicul, aici nu trebuie să vorbim de vehicul ci și de componente – sistem de eșapament, sistemul de alimentare cu combustibil.”
Pe de altă parte, spun specialiștii, noile reguli adoptate ar scădea competitivitatea mașinilor europene, în detrimentul celor produse în China, mai ales că guvernul de la Beijing subvenționează industria.
Vlad Botoș, europarlamentar: „Sunt și lucruri bune. Se prelungește perioada în care mașinile trebuie să se conformeze acestor reguli crescând până la 10 ani față de 100 de mii de kilometri și 5 ani cu era la Euro 6. Se stabilesc reguli privind durata de viață a bateriilor instalate. ”
Europarlamentarii din mai multe țări membre au respins propunerile Comisiei Europene pentru introducerea noilor norme EURO -7.
Alin Mituța, europarlamentar: „Noi în Parlament și în Consiliu considerăm că nu ar trebui să scădem încă din nou noxele care vin de la gazele de eșapament de la mașini cu motor clasic pentru că am luat decizia să renunțăm la mașinile cu motor clasic.”
Conform INS, la finalul celui de-al doilea trimestru din acest an, cele mai multe autoturisme din România aveau normă de poluare EURO 4, adică peste 3 milioane din cele 9,5 miloane care erau înregistrate.
Uniunea Europeană și-a propus reducerea până în 2030 cu 55% a emisiilor de la autoturisme și cu 50% de la camioneta față de nivelul din 2021.
De asemenea, din 2035, toate mașinile nou-venite pe piață vor trebui să aibă emisii zero și să nu emită dioxid de carbon. Normele la care lucrează în acest moment autoritățile europene ar urma să intre în vigoare de anul viitor.
Actualitate
Persoanele cu autism beneficiază, de la 1 octombrie, de terapie decontată de CNAS: Costul mediu lunar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro
Persoanele cu autism beneficiază, de la 1 octombrie, de terapie decontată de CNAS. Costul mediu lunar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.
Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie şi de alte servicii specifice decontate de CNAS.
Sunt măsuri care intră în vigoare și care sunt extrem de utile și pentru persoanele suferinde și, de asemenea, pentru familiile acestora, pentru aparținători, pentru că terapiile sunt foarte scumpe.
Vor fi decontate două ședințe de terapie pe zi, în limita a 135 de lei pentru fiecare şedinţă, 50 de minute.
”De la 1 octombrie va demara un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului naţional de sănătate mintală, derulat de CNAS.
Astfel, copiii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenţii psihologice validate ştiinţific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav”, anunţă CNAS.
În România, există oficial 558.000 de persoane care suferă de autism. Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.
Sursa: antena3.ro
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară
-
Actualitateacum 20 de ore
Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| O șoferiță din Alba a provocat un accident la ieșirea din Sibiu și a ajuns la spital: Cum s-a întamplat totul
-
Sportacum 9 ore
Liga 4: CIL Blaj, 7 din 7, CS Zlatna – pierde la „masa verde” | Limbenii Limba, prima victorie! Viitorul Sântimbru – succes clar la Șugag
-
Actualitateacum 22 de ore
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 01 octombrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Ferma cu Omenie, din Alba: 20% din vânzări să fie locale până la sfârșitul lui 2023. Produsele companiei, vândute în 12 țări