Rămâi conectat

Actualitate

LISTA| Grilă salarizare sănătate 2022: Ce SALARII primesc medicii, asistentele sau ambulanțierii în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Grilă salarizare sănătate 2022: Ce SALARII primesc medicii, asistentele sau ambulanțierii în România

Grila cu salariile medicilor, asistentelor și ambulanțierilor din România. Ce salarii au medicii, asistentele, infirmierele, medicii rezidenți, stomatologi sau brancardierii și de ce pleacă din țară când ne confruntăm cu un deficit de personal medical.

România se confruntă cu un deficit de personal medical în spitale. Toate spitalele din țară confruntă cu această problemă, deși există o mulțime de posturi libere.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, se caută soluții pentru a rezolva această problemă. Începând cu data de 1 iulie 2022 se suspendă angajările în sistemul public. De aceea, ministrul Sănătății a precizat că vor exista discuții la nivel guvernamental.

De asemenea, în această perioadă se abordează inclusiv discuția despre studiile pe care ar trebui să le aibă un asistent medical, dat fiind faptul că în prezent, aceștia nu au nevoie de Bacalaureat pentru a se putea angaja.

Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

”Este la a doua încercare de a fi propusă Senatului. E o parte esențială a reformei în sănătate, adică în măsura în care schimbăm puțin baza de selecție pentru personalul medical, în speță pentru asistentele medicale, în măsura în care deja există de mulți ani alternativa învățământului superior pentru aceeași calificare și pentru aceeași fișă a postului și pentru aceleași atribuții de serviciu există și alternativa parcursului educațional, ca facultatea de nursing, adică studii superioare, a declarat pentru DC MEDICAL, medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Ce salarii au cadrele medicale din România

Mulți tineri decid ca după finalizarea studiilor să plece în străinătate, pentru a câștiga mai mulți bani, în timp de România rămane fără cadre medicale. Cu toate acestea, salariile cadrelor medicale din România sunt subestimate de mulți dintre tinerii care pleacă.

Site-urile de joburi sunt pline de anunțuri ale spitalelor din străinătate, care oferă drept salariu peste 2.000 euro. Ca exemplu, în România, un medic rezident poate avea salariu de 7.000 de lei, în timp ce în străinătate, salariul pentru acelaşi post poate ajunge la 2.000 de euro.

Evident, câștigurile sunt diferite, în funcție de specializare, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar), dar și de unitatea medicală.

În plus, pe lângă salariu, cadrele medicale primesc și sporuri consistente, iar de la 1 ianuarie 2022, salariile medicilor români au crescut cu 15% din venitul de bază, așa cum este specificat în Legea Salarizării.

Ca idee, un medic fără încadrare are un salariu de bază de 7.971 lei, în timp ce medicii stomatologi au un salariu de 3.887 lei. Medicii primari au un salariu de 15.567 lei, iar medicii rezidenți câștigă între 5.700 lei și 7.564 lei.

Medicii rezidenți din anul I = 5.700 lei.

Medicii rezidenți din anul II = 7.564 lei

Medicii rezidenți din anul III = 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV = 7.848 lei

În secțiile UPU, secția de urgență deschisă 24 din 24, medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei, iar medicii specialiști 10.563 lei.

Medicii dentiști primari au 13.388 lei, iar medici dentiști specialiști au 10.563 lei. Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei.

Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei.
Iată cifrele salarizării, conform legii. Cât câștigă personalul medical din unităţile clinice, UPU sau medicină legală

Conform art. II din Legea nr. 61/2019, începând cu drepturile salariale aferente lunii mai 2019 (luna următoare intrării în vigoare a Legii nr. 61/2019), personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, care este confirmat în gradele profesionale corespunzătoare funcţiilor de la nr. crt. 1 – 13 ale lit. a.1, pct. 2, cap. I, anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru unităţi clinice stabilit de lege pentru anul 2022.

Unităţi clinice

Medic primar – 12500

Medic primar dentist – 12500

Medic specialist – 9900

Medic specialist dentist – 9900

Medic rezident anul VI – VII – 7900

Medic rezident anul IV – V – 7300

Medic dentist rezident anul IV – V – 7300

Medic rezident anul III – 6700

Medic dentist rezident anul III – 6700

Medic rezident anul II – 6100

Medic dentist rezident anul II – 6100

Medic rezident anul I – 5700

Medic dentist rezident anul I – 5700

Medic – 6400

Medic dentist – 6400

Farmacist primar – 5528

Farmacist specialist – 5315

Farmacist – 4475

Farmacist rezident anul III – 4388

Farmacist rezident anul II – 4345

Farmacist rezident anul I – 4302

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical principal – 4819

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical specialist – 4302

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4087

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical debutant – 3950

Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic, licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă; principal – 4345

Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă – 4173

Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă; debutant – 3950

Dentist principal – 4087

Dentist – 3900

Dentist debutant – 3850

Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medica specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician denta specialist, asistent dentar; principal – 4087

Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar – 3900.

Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar; debutant – 3850

Asistent medical, principal – 3910

Asistent medical – 3860

Asistent medical, debutant – 3750

Tehnician dentar, principal – 3850

Tehnician dentar – 3750

Tehnician dentar, debutant – 3610

Soră medicală, principal – 3800

Soră medicală – 3700

Soră medicală, debutant – 3610

Autopsier, principal – 3750

Autopsier – 3700

Autopsier, debutant – 3610

Statistician medical, registrator medical; principal – 3750

Statistician medical, registrator medical – 3700

Statistician medical, registrator – 3610

Anatomia patologică şi medicina legală

Medic primar – 16250

Medic specialist – 12870

Medic rezident anul IV – V – 7300

Medic rezident anul III – 6700

Medic rezident anul II – 6100

Medic rezident anul I – 5700

Farmacist primar – 7186

Farmacist specialist – 6909

Farmacist – 5135

Asistent medical, tehnician radiologie principal – 5649

Asistent medical, tehnician de radiologie – 5425

Asistent medical, tehnician de radiologie debutant – 5135

Asistent medical specialist principal- 5313

Asistent medical, specialist – 5070

Asistent medical, asistent medical specialist; debutant – 5005

Asistent medical, principal – 5070

Asistent medical – 4875

Asistent medical, debutant – 4810

Soră medicală, principal – 4875

Soră medicală – 4745

Soră medicală, debutant – 4693

Autopsier, principal – 4875

Autopsier – 4745

Autopsier, debutant – 4693

Servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală

Medic primar – 13338

Medic dentist primar – 13338

Medic specialist – 10563

Medic dentist specialist – 10563

Medic rezident anul IV – V – 7300

Medic rezident anul III – 6700

Medic rezident anul II – 6100

Medic rezident anul I – 5700

Medic – 6509

Medic dentist – 6509

Farmacist primar – 5898

Farmacist specialist – 5671

Farmacist rezident anul III – 4682

Farmacist rezident anul II – 4636

Farmacist rezident anul I – 4591

Farmacist – 4774

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical principal – 5142

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical, specialist – 4591

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical – 4361

Fiziokinetoterapeut, bioinginer medical debutant – 4215

Dentist, principal – 3950

Dentist – 3900

Dentist, debutant – 3850

Asistenți medicali – 3950

Asistent medical, principal – 3900

Tehnician dentar, principal – 3850

Tehnician dentar – 3750

Tehnician dentar, debutant – 3610

Soră medicală, principal – 3750

Soră medicală – 3700

Soră medicală, debutant – 3610

Autopsier, principal – 3750

Autopsier – 3700

Autopsier, debutant – 3610

Salarii de bază pentru personalul auxiliar sanitar

Infirmieră (unități clinice) – 3550

Infirmieră UPU – 3610

Brancardier, băieş, nămolar, spălătoreasă, îngrijitoare – 2950 (unităţi clinice) – 3835 (medicina legală)

Şofer autosanitară – 3850

Brancardier, băieş, nămolar, spălătoreasă, îngrijitoare (UPU) – 3000

Ambulanţier – 4130


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariile angajaților la stat, victime ale campaniei electorale din 2024: De ce ar putea fi înghețate lefurile acestora

Nicolae Valentin

Publicat

în

Salariile angajaților la stat, victime ale campaniei electorale din 2024: De ce ar putea fi înghețate lefurile acestora Situația salarială a bugetarilor din România se află sub semnul întrebării, în contextul pregătirilor pentru campania electorală din 2024, marcând un nou episod de incertitudine pentru angajații din sectorul public. Declarațiile recente ale oficialilor guvernamentali au adus […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea