Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Linişte şi pace din partea OPC Alba, directorul se odihneşte de când a fost numit

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Chiar în perioada sărbătorilor de Paşte, când comercianţii au ocazia să profite de neatenţia sau proasta informare a consumatorilor, întregul Comisariat Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba pare a se afla în concediu de odihnă.

Pentru că, tocmai în aceste zile în care se înregistrează un volum de vânzări comparabil cu perioada Crăciunului, directorul CJPC Alba, Dorian Vuşcan se află în concediu de odihnă, începând de săptămâna trecută şi până după sărbători. Totuşi, chiar şi fără aportul directorului, instituţia care are rolul de a-i proteja pe consumatorii din Alba de ţepe, începând de la produsele alimentare şi până la jucării a desfăşurat în perioada 22 martie – 9 aprilie mai multe acţiuni de control în acest sens. Fiecare comisar CJPC a luat la verificat agenţi economici din zona de care este responsabil fiind astfel controlate în total 37 de comercianţi – 17 pe produse din carne, 8 pe ouă, 10 pe produse din patiserie şi 2 pe vopsele de ouă.
Rezultatele ar putea fi îmbucurătoare dacă nu ar fi îngrijorătoare. “S-au verificat 3.362 bucăţi ouă (circa 100 cofraje, n.r.) din care s-au găsit cu deficienţe un număr de 2942 de bucăţi – nu era înscrisă data limită de consum pe ambalajul colectiv, lipseau informaţiile categoria de greutate şi metode de creştere a găinilor, sau nu se specifica pe etichetă clasa de calitate şi categoria de greutate”, arată comunicatul CJPC Alba.

În acest sens nu a fost aplicată nicio o amendă. La produsele de patiserie, din 583,2 kg verificate au fost constatate diferite abateri pentru o cantitate de 55,5 kg, pentru că nu prezentau indicaţii privind data durabilităţii minimale, sau date privind cantitatea netă/bucată. Nici în aceste cazuri nu a fost aplicată vreo amendă. În urma controalelor la vin şi vopsele de ouă comunicatul CJPC Alba indică un fapt surprinzător: “nu s-au constatat abateri”. În cazul produselor din carne preambalată au fost efectuate verificări la o cantitate totală de 25.337 kg, din care pentru 276 de kg au fost descoperite abateri, respectiv ambalajele nu prezentau elemente de identificare în limba română.

Pentru 5 din cele 17 societăţi cu produse din carne verificate au fost aplicate amenzi în valoare totală de 8.500 de lei. Şi aceste amenzi sunt de multe ori contestate în justiţie şi plătite doar dacă şi când instanţa dă o soluţie finală în acest sens.
Situaţia prezentată mai sus era valabilă ieri la ora 12.00. La doar 3 ore după ce am primit aceste date, CJPC Alba se pare că s-a pus pe treabă şi ne-a oferit, sper, situaţia finală: “S-au luat măsuri de oprire definitivă de la comercializare a produselor cu data durabilităţii minimale depăşită (13 kg produse de patiserie şi ciocolată în valoare de 201 lei) şi oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor a produselor constatate cu abateri de informare ( 485 kg carne congelată, produse de patiserie, ouă consum în valoare totală de 6.865 de lei). Pentru abaterile constatate au fost aplicate 9 sancţiuni cu amendă, în valoare totală de 17.000 de lei şi 31 avertismente.”

Ne cerem scuze dacă în urma insistenţelor noastre pentru a primi informaţii, la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba, unii comercianţi s-au trezit sancţionaţi în cursul zilei de ieri.
Datele prezentate de CJPC Alba pot pe de-o parte să ne liniştească, pentru că ne sugerează o imagine foarte bună a situaţiei comercianţilor şi produselor pe care aceştia ni le oferă spre vânzare, iar pe de altă parte, ne atrag atenţia şi ne amintesc să ne bazăm mai mult pe noi înşine când facem cumpărăturile. Iar în ceea ce îl priveşte pe directorul Dorian Vuşcan, ne întrebăm dacă acum, când e cel mai mult de lucru, el se odihneşte, ce face în restul anului?
Bogdan PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea