Rămâi conectat

Sport

Limbenii Limba – semnal de alarmă în privința violenței în Liga a V-a și mesaj de solidaritate pentru Robert Roman!

Publicat

în

La ultima etapă a turului Ligii a V-a, echipierii formației Limbenii Limba, clasată pe poziția a 3-a a Seriei 1, au afișat două bannere sugestive, dorind să tragă un semnal de alarmă și să declanșeze un „moment zero” în privința sportivității.

Unul dintre acestea, inscripționat cu mesajul “Împreună pentru Robert” a arătat solidaritatea pentru Adrian Roman, portarul Olimpiei Aiud, al cărui fiu a fost diagnosticat recent cu leucemie, la terenul din Ciugud fiind amplasată și o urnă mobilă pentru strângere de fonduri. Al doilea mesaj propus de cei de la Limbenii Limba înaintea jocului de acasă cu Progresul Fărău (scor 5-1) s-a vrut un semnal de alarmă și un “manifest” în vederea stopării violențelor în fotbalul din județ.

Totul a pornit de la evenimentele nedorite petrecute cu o săptămână mai devreme, în etapa a 12-a a Ligii a V-a, la partidele Voința Teiuș – AS Crăciunelu, când echipierul oaspeților Iulian Popa a suferit o accidentare groaznică (dublă fractură de tibie și peroneu), respectiv la confruntarea Șoimii Ciumbrud – Limbenii Limba, când Iulian Stoia (de la vizitatori) a fost câteva minute în stare de inconștiență după un atac dur al unui adversar. “Dorim să producem o schimbare în modul de a ne bucura de acest joc minunat care este fotbalul. Am făcut un banner şi un pliant manifest care să aducă aminte echipei noastre, în primul rând, de promisiunea pe care ne-am făcut-o şi s-o propunem şi colegilor noştri de competiţie”, a transmis Dorin Bucur, președintele Asociației Limbenii Limba. “Respectăm fotbalul, respectăm adversarul, venim să jucăm fotbal de plăcere. Lăsăm acas’ copii, părinți, muiere, s-a adunat prea multă ură și durere. Vrem să ne avem ca frații, iar după meci să bem cu toți o bere”, este mesajul public, în versuri, al echipei Limbenii Limba, înființată în 2007 și din 2012 în Liga a 5-a.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Limbenii Limba inițiază “momentul zero”

În cele ce urmează, vă prezentăm conținutul manifestului transmis de Limbenii Limba, club ce vrea, prin propriul exemplu, un “moment zero” în fotbalul județean, în privința sportivității.

“«Joi, 18 octombrie 2007, a avut loc meciul de Cupa României dintre Limbenii Limba şi Inter Ciugud. A câştigat Inter-ul, dar pentru noi a fost o zi de bucurie. Am fost bucuroşi că am reuşit să facem rost de fonduri pentru a înscrie echipa. Am fost bucuroşi că, pentru o clipă, cei mai tineri jucători ai noştri şi-au împlinit visul de a evolua într-un meci oficial, cu echipament, arbitrii, antrenor, adversari, suporteri de-adevăratelea. Ne-am consolat cu gândul că la Inter au evoluat 9 jucători din Limba şi practic, au câştigat tot limbenii. Şi luminiţele de fericire şi mândrie ce ne scăldau ochii… A meritat efortul pentru că am reuşit să le aprindem». Aşa este scris în jurnalul echipei noastre de fotbal. Şi astăzi continuăm să ne bucurăm de fotbal, evoluând din 2012 în liga a V-a, competiţie organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Alba (ai cărei membri suntem din 2007).

Simţim nevoia acestor rânduri şi a unor acţiuni ce le vom întreprinde din cauza atacului excesiv de dur al portarului echipei adverse asupra atacantului nostru în situaţie de unu la unu cu portarul ultim apărător, ce s-a consumat în deplasarea din etapa trecută şi la care arbitrul a acordat cartonaş galben. Extraordinara durere fizică pe care am resimţit-o fiecare membru al echipei noastre când am văzut, după brutalitatea loviturii aplicate, starea de inconştienţă a atacantului nostru (sincere mulţumiri şi aprecieri pentru competenţa celui care a asigurat asistenţa medicală la meci), a fost picătura care a umplut paharul mizeriilor care se întâmplă la meciuri tot mai des. Şi pentru că noi nu putem să delegăm la meciuri arbitri competenţi, corecţi şi educaţi şi nici nu putem să cerem observatorului să nu permită desfăşurarea jocului dacă nu sunt respectate condiţii minime de securitate a echipelor, am hotărât că e cazul să acţionăm pentru a ne putea bucura în continuare de fotbal, de toată emoţia pozitivă pe care acest joc ne-o dăruieşte.

Astfel: *un coechipier cu mai multă experienţă a făcut în câteva versuri o sinteză a ceea ce ne dorim noi la nivelul ligii în care jucăm acum. Am comandat un banner cu versurile respective pe care o să-l afişăm etapa următoare şi apoi peste tot unde vom juca; *vom întocmi un pliant manifest  şi îl vom face cunoscut aleşilor noştri de la AJF Alba şi colegilor de ligă; *vom filma toate meciurile noastre (în deplasare numai dacă primim acordul) şi vom înştiinţa scris AJF Alba când vom constata lucruri în afara regulilor. Vom propune în Adunarea generală un punct pe ordinea de zi referitor la RESPECT şi FAIR PLAY; *ne vom strădui ca la meciurile noastre de acasă să  conştientizăm oamenii de ordine asupra responsabilităţilor pe care le au; *ne vom respecta adversarii, vom juca bărbăteşte, dar nu prosteşte; *am hotărât să ne controlăm emoţiile negative şi să ne comportăm în limitele bunului simţ (la un meci acasă ne-am comportat cu oaspeţii exact cum nu ne-a plăcut nouă că s-au comportat ei. Şi acum ne mai este ruşine!); *o să invităm echipele care ne sunt oaspeți să rămână după meci cu noi la un pahar de vorbă; *singurii pe care putem să-i schimbăm suntem noi. Ăştia suntem noi, AS Limbenii Limba”.

O idee generoasă, care ar trebui luată în seamă de toți cei implicați în “sportul rege” din Alba, de sus și până jos, la toate nivelurile, conducători AJF Alba, observatori, arbitri, spectatori, în privința sportivității, respectării regulilor și a adversarului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Liga a 4-a, etapa a 28-a: remiză spectaculoasă la Șugag, Hidromecanica – CS Zlatna 3-3

Publicat

în

O remiză spectaculoasă s-a înregistrat la Șugag, în etapa a 28-a a Ligii a 4-a, unde Hidromecanica a condus în 3 rânduri pe CS Zlatna. însă a fost egalată în minutul 88.

*Viitorul Vama Seacă – Kinder Teiuș 4-1 (1-0): Ionaș-Rădoi (2), S. Groza (47, 85), M. Găldean (80)/ Rancea (62). Scorul a fost deschis de talentatul Cosmin Ionaș-Rădoi, care la nici 16 ani (vârstă pe care o va aniversa în 14 iunie), a marcat primul său gol în Liga a 4-a. Tânărul fotbalist a debutat în actuale ediție sub comanda antrenorului Andrei Podar, a mai prins primul unprezece și a oferit și pase decisive, pregătindu-se ca la vară să ajungă la juniorii Unirii Alba Iulia (cu care se și antrenează în prezent). În prima repriză portarul gazdelor Daniel Lepădat a apărat un penalty executat de R. Domșa (34). Cel mai clar succes al stagiunii pentru gruparea din comuna Hopârta, ce are 5 victorii și o remiză în fața fanilor în retur. Kinder continuă seria modestă, cu a 5-a înfrângere la rând (teiușenii au o victorie și un egal în 2022);

*Olimpia Aiud – Inter Unirea 3-1 (2-0): P. Mărginean (28, 65), G. Oltean (30)/ Ilea (46). O partidă cu aer de vacanță, între două echipe liniștite. Olimpicii au câștigat al doilea joc la rând, iar vizitatorii au pierdut a doua întâlnire consecutivă. De remarcat prezența, iarăși, în formula amfitrionilor a tânărului Andrei Stanciu (jucător născut în anul 2006);

Elit - Gustul Desăvârșit

*Spicul Daia Română – Industria Galda de Jos 1-2 (0-0): R. Mihălțan (62)/ Bălaș (52, 80). Se prelungește suspansul în privința campioanei, o remiză însemnând că CSU Alba Iulia era matematic câștigătoare a sezonului. Dubla lui Bălaș, între golurile sale intercalându-se egalarea reușită de R. Mihălțan, a produs al 9-lea succes consecutiv al Industriei. Găldenii sunt imbatabili în 2022, au acumulat 14 jocuri fără eșec și 18 întâlniri de când nu au pierdut (o singură remiză în retur, 1-1 cu Voința Stremț în etapa a 19-a);

*GT Sport Alba Iulia – Performanța Ighiu 1-2 (0-0): Dula (71)/ D. Alexandroaie (52), Tripșa (70). Pe “Cetate”, replică dârză a ultimei clasate, ce a pierdut la limită. Ighienii au câștigat al doilea joc la rând, iar GT Sport a înregistrat al 3-lea insucces succesiv;

*Hidromecanica Șugag – CS Zlatna 3-3 (2-1): An. Crețu (8), Șufană (42), Titianu (71)/ G. Toma (27), A. Cîmpeanu (61, penalty), A/ Boca (88). O întâlnire spectacol, în care gazdele au condus în 3 rânduri, dar au fost egalate de tot atâtea ori, ultima dată cu două minute înaintea finalului. Popic (Hidromecanica Șugag) a fost eliminat în minutul 90+1.

Foto: Hidromecanica Șugag (facebook)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CSȘ Blaj a terminat pe locul 5 la volei juniori, iar Tudor Balu – desemnat MVP-ul turneului din Sala „Timotei Cipariu”

Publicat

în

CSȘ Blaj (antrenor Alexandru “Delu” Man) a terminat pe locul al 5-lea la turneul final la volei masculin, juniori, iar ridicătorul Tudor Balu (CSȘ Blaj, foto, rândul de sus, nr. 1 pe tricou, al doilea de la dreapta la stânga) a fost desemnat MVP-ul competiției disputate în Sala “Timotei Cipariu”.

Echipa din “Mica Romă” și-a propus să urce pe podium, însă înfrângerea din ultimul meci, cu LPS Bistrița (1-3, dup[ ce a condus cu 1-0), partidă decisivă pentru bronz, a dus la neîndeplinirea obiectivului. Înaintea ultimei zile, trei formații aveau șanse se se claseze pe locul al 6-lea, CSȘ Zalău – 6 puncte, LPS Bistrița – 5 puncte și CSȘ Blaj – 4 puncte, blăjenii având nevoie de un succes indiferent de scor.

Turneul a reunit cele mai bune șase echipe din țară, iar pe primele două poziții s-au clasat CTF Mihai I  – 15 puncte (a 4-a oară consecutiv campioană, cea mai bună echipă de departe, nu a mai pierdut un meci la nivel de juniori din 2017) și  LAPI Dej – 12 puncte. Pentru ultima treaptă a podimului a fost duminică o adevărată finală mică. CSȘ Blaj avea nevoie de o victorie cu LPS Bistrița pentru a cuceri medaliile de bronz, asta după ce cu o zi înainte a pierdut cu CSȘ Zalău 2-3 (25-20, 19-25, 25-22, 20-25, 14-16). În precedentele 3 întâlniri, blăjenii au pierdut 1-3 cu CTF Mihai I și LAPI Dej și au învins 3-0 pe CSȘ Buzău (ce nu a acumulat niciun set).

Elit - Gustul Desăvârșit

Partida decisivă pentru medaliile de bronz a fost una nebună. Gazdele au condus cu 1-0 la seturi (25-22), însă bistrițenii au restabilit egalitatea, impunându-se în al doilea parțial, 25-20 (după ce blăjenii au condus cu 16-10). Și în al treilea set s-a păstrat dramatismul, cu egalitatea persistând până la 19-19, când CSȘ Blaj s-a distanțat la 23-20, dar s-a restabilit egalitatea la “23”, iar oaspeții s-au impus cu 26-24, pentru ca ]n ultimul set blăjenii să cadă iremediabil (14-25). După acest succes, LPS Bistrița a acumulat 7 puncte și a urcat pe locul al 3-lea, CSȘ Zalău a rămas cu 6 puncte, iar Volei Alba Blaj cu 4 (dacă Blajul învingea cu 3-2, toate cele 3 echipe aveau câte 6 puncte).

În 2019, dar la speranțe, a mai fost un turneu final în “Mica Romă”, gazdele adjudecându-și medaliile de bronz. Echipa juniorilor este alcătuită în mare măsură pe efectivul cu care în luna mai 2021 s-au cucerit medaliile de bronz la naționalele de cadeți, la turneul final de la Tulcea, când Tudor Balu fiind desemnat MVP-ul competiției. Lotul este compus din Tudor Balu, Cristian Bălău, Gabriel Bărbat, Marian Chiorean, Antonio Jidveian, Răzvan Oltean, Octavian Orian/cpt., Sebastian Roșianu (foștii cadeți), plus Iustin Nicoară, Andrei Toacșe și Krisztian Polgar. Ediția precedentă, juniorii de la CSȘ Blaj au terminat pe locul 5, la turneul de la Dej.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO: echipa Colegiului Național „IM Clain” Blaj, vicecampioană națională la ONSS, volei feminin, licee

Publicat

în

Echipa de volei liceu fete a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonator profesor Raluca Rotar, a obținut medaliile de argint la turneul final al Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS), volei fete, secțiunea licee, desfășurată, în perioada 20-22 mai, la Bistrița.

În finală, reprezentanta județului Alba a fost învinsă, scor 2-0, de reprezentanta municipiului Bucureșți, Liceul „Mircea Eliade” București, echipă de care voleibalistele din Blaj au trecut în faza grupelor (scor 2-0).

Două dintre protagonistele formației din “Mica Romă”, Iarnia Axinte și Noemi Moldovan, sunt componente ale Volei Alba Blaj, echipa ce a realizat tripla națională în acest sezon (Supercupa României, Cupa României și titlul) și a ajuns în semifinalele Cupei CEV.

Elit - Gustul Desăvârșit

Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj a câștigat toate meciurile din grupă, după ce a depășit Liceul „Mircea Eliade” București (2-0), Colegiul Național „Gh. M Murgoci” Brăila (2-0) și Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Craiova (2-1). În semifinale, echipa noastră a trecut de reprezentanta județului Sălaj, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleul Silvaniei (2-0).

La turneul final ONSS de la Bistrița, echipa de volei liceu fete a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonator profesor Raluca Rotar, a fost formată din: Iarina Axinte, Noemi Moldovan, Valentina Pop, Andreea Mărginean, Antonia Mihu, Catinca Gizdavu, Ioana Poptelecan, Tania Prainer, Gabriela Pușă și Diana Boitor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare