Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Limbenii Limba – semnal de alarmă în privința violenței în Liga a V-a și mesaj de solidaritate pentru Robert Roman!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La ultima etapă a turului Ligii a V-a, echipierii formației Limbenii Limba, clasată pe poziția a 3-a a Seriei 1, au afișat două bannere sugestive, dorind să tragă un semnal de alarmă și să declanșeze un „moment zero” în privința sportivității.

Unul dintre acestea, inscripționat cu mesajul “Împreună pentru Robert” a arătat solidaritatea pentru Adrian Roman, portarul Olimpiei Aiud, al cărui fiu a fost diagnosticat recent cu leucemie, la terenul din Ciugud fiind amplasată și o urnă mobilă pentru strângere de fonduri. Al doilea mesaj propus de cei de la Limbenii Limba înaintea jocului de acasă cu Progresul Fărău (scor 5-1) s-a vrut un semnal de alarmă și un “manifest” în vederea stopării violențelor în fotbalul din județ.

Totul a pornit de la evenimentele nedorite petrecute cu o săptămână mai devreme, în etapa a 12-a a Ligii a V-a, la partidele Voința Teiuș – AS Crăciunelu, când echipierul oaspeților Iulian Popa a suferit o accidentare groaznică (dublă fractură de tibie și peroneu), respectiv la confruntarea Șoimii Ciumbrud – Limbenii Limba, când Iulian Stoia (de la vizitatori) a fost câteva minute în stare de inconștiență după un atac dur al unui adversar. “Dorim să producem o schimbare în modul de a ne bucura de acest joc minunat care este fotbalul. Am făcut un banner şi un pliant manifest care să aducă aminte echipei noastre, în primul rând, de promisiunea pe care ne-am făcut-o şi s-o propunem şi colegilor noştri de competiţie”, a transmis Dorin Bucur, președintele Asociației Limbenii Limba. “Respectăm fotbalul, respectăm adversarul, venim să jucăm fotbal de plăcere. Lăsăm acas’ copii, părinți, muiere, s-a adunat prea multă ură și durere. Vrem să ne avem ca frații, iar după meci să bem cu toți o bere”, este mesajul public, în versuri, al echipei Limbenii Limba, înființată în 2007 și din 2012 în Liga a 5-a.

*Limbenii Limba inițiază “momentul zero”

În cele ce urmează, vă prezentăm conținutul manifestului transmis de Limbenii Limba, club ce vrea, prin propriul exemplu, un “moment zero” în fotbalul județean, în privința sportivității.

“«Joi, 18 octombrie 2007, a avut loc meciul de Cupa României dintre Limbenii Limba şi Inter Ciugud. A câştigat Inter-ul, dar pentru noi a fost o zi de bucurie. Am fost bucuroşi că am reuşit să facem rost de fonduri pentru a înscrie echipa. Am fost bucuroşi că, pentru o clipă, cei mai tineri jucători ai noştri şi-au împlinit visul de a evolua într-un meci oficial, cu echipament, arbitrii, antrenor, adversari, suporteri de-adevăratelea. Ne-am consolat cu gândul că la Inter au evoluat 9 jucători din Limba şi practic, au câştigat tot limbenii. Şi luminiţele de fericire şi mândrie ce ne scăldau ochii… A meritat efortul pentru că am reuşit să le aprindem». Aşa este scris în jurnalul echipei noastre de fotbal. Şi astăzi continuăm să ne bucurăm de fotbal, evoluând din 2012 în liga a V-a, competiţie organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Alba (ai cărei membri suntem din 2007).

Simţim nevoia acestor rânduri şi a unor acţiuni ce le vom întreprinde din cauza atacului excesiv de dur al portarului echipei adverse asupra atacantului nostru în situaţie de unu la unu cu portarul ultim apărător, ce s-a consumat în deplasarea din etapa trecută şi la care arbitrul a acordat cartonaş galben. Extraordinara durere fizică pe care am resimţit-o fiecare membru al echipei noastre când am văzut, după brutalitatea loviturii aplicate, starea de inconştienţă a atacantului nostru (sincere mulţumiri şi aprecieri pentru competenţa celui care a asigurat asistenţa medicală la meci), a fost picătura care a umplut paharul mizeriilor care se întâmplă la meciuri tot mai des. Şi pentru că noi nu putem să delegăm la meciuri arbitri competenţi, corecţi şi educaţi şi nici nu putem să cerem observatorului să nu permită desfăşurarea jocului dacă nu sunt respectate condiţii minime de securitate a echipelor, am hotărât că e cazul să acţionăm pentru a ne putea bucura în continuare de fotbal, de toată emoţia pozitivă pe care acest joc ne-o dăruieşte.

Astfel: *un coechipier cu mai multă experienţă a făcut în câteva versuri o sinteză a ceea ce ne dorim noi la nivelul ligii în care jucăm acum. Am comandat un banner cu versurile respective pe care o să-l afişăm etapa următoare şi apoi peste tot unde vom juca; *vom întocmi un pliant manifest  şi îl vom face cunoscut aleşilor noştri de la AJF Alba şi colegilor de ligă; *vom filma toate meciurile noastre (în deplasare numai dacă primim acordul) şi vom înştiinţa scris AJF Alba când vom constata lucruri în afara regulilor. Vom propune în Adunarea generală un punct pe ordinea de zi referitor la RESPECT şi FAIR PLAY; *ne vom strădui ca la meciurile noastre de acasă să  conştientizăm oamenii de ordine asupra responsabilităţilor pe care le au; *ne vom respecta adversarii, vom juca bărbăteşte, dar nu prosteşte; *am hotărât să ne controlăm emoţiile negative şi să ne comportăm în limitele bunului simţ (la un meci acasă ne-am comportat cu oaspeţii exact cum nu ne-a plăcut nouă că s-au comportat ei. Şi acum ne mai este ruşine!); *o să invităm echipele care ne sunt oaspeți să rămână după meci cu noi la un pahar de vorbă; *singurii pe care putem să-i schimbăm suntem noi. Ăştia suntem noi, AS Limbenii Limba”.

O idee generoasă, care ar trebui luată în seamă de toți cei implicați în “sportul rege” din Alba, de sus și până jos, la toate nivelurile, conducători AJF Alba, observatori, arbitri, spectatori, în privința sportivității, respectării regulilor și a adversarului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, jucătorii din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, sunt cei 5 jucători din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României Fundașul Alexandru Juncan (29 de ani), mijlocașul Bogdan Oniche (29 de ani), atacantul Alexandru Cioară (29 de ani), toți de la Industria Galda de Jos, plus portarul Sergiu Bistraie (20 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea