// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: România nu este o țară de asistați social – Trebuie să alocăm un procent și mai mare din PIB pentru protecția socială

Monitorul Social, un proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic îngrijorător despre situaţia protecţiei sociale în România[1].

Infograficul porneşte de la constatarea situaţiei paradoxale că, deși avem (după Bulgaria) a doua cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excludere socială din UE, suntem printre țările europene care alocă cele mai mici fracții din PIB pentru protecția socială. În general, țările care alocă cele mai mici părți din PIB pentru protecția socială sunt cele care au și cele mai mari ponderi ale persoanelor în risc de sărăcie.

Beneficiile de protecție socială, raportate la numărul de locuitori, sunt în România de aproape de șapte ori mai mici decât media UE, deci afirmația că am fi un popor de asistați nu este susținută de date. Dimpotrivă, este un construct eugenist de cea mai joasă speță a vechilor PDL-iști și a multinaționalelor care nu-și plătesc impozitele pe profit.

Nu doar că alocăm puțini bani pentru protecția socială, dar eficiența utilizării acestor bani (măsurată ca diminuarea ratei riscului de sărăcie datorată transferurilor sociale, în comparație cu rata înaintea transferurilor) este cea mai mică din UE.

Din fericire, Programul de guvernare votat de Parlament,  în domeniul muncii, protecției sociale, familiei, persoanelor vârstnice, răspunde, în primul rând, nevoilor și cerințelor dezvoltării României pentru perioada 2017-2020. De asemenea, el urmărește direcțiile strategice ale PES privind sustenabilitatea modelului  social european și noua agendă pentru Europa 2016-2020.

Misiunea principală pe care Partidul Social Democrat și-o asumă este aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Impunerea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toți cetățenii trebuie să fie obiectivul fundamental al României.

Asumându-ne această misiune esențială, suntem determinați să continuăm strategiile de creștere economică, împletite cu cele sociale și suntem convinși că numai un stat preocupat de situația fiecăruia dintre cetățenii săi poate răspunde cu succes provocărilor viitoare.

Ne vom continua demersurile pentru a realiza o piață a muncii inclusivă, pentru reducerea inegalităților și menținerea modelului social european, consolidând un model de creștere economică bazat pe un set coerent de politici publice și măsuri progresiste.

Obiectivul principal în materie de ocupare a forței de muncă, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge ținta de 70% în privința ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 20-64 ani. Acest lucru se poate realiza numai prin promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să determine o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă, ceea ce va asigura accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate, în funcție de competențele și abilitățile lor, și venituri decente. Acest obiectiv poate fi atins printr-o abordare multisectorială, combinând măsurile pentru modernizarea pieței muncii cu cele din domeniul educației, susținând măsuri de incluziune socială, îmbunătățind serviciile medicale, promovând investiții în sectorul productiv și în cercetare-dezvoltare-inovare.

Scopul nostru, al PSD, este acela de a asigura o dezvoltare durabilă pentru România, o îmbunătățire semnificativă a nivelului de trai pentru toți cetățenii țării, inclusiv pentru acele persoane care sunt într-o poziție vulnerabilă.

Cu respect,

Deputat

Ioan Dîrzu

[1] Mai multe detalii disponibile la: https://monitorsocial.ro/indicator/protectia-sociala/; accesat la data de 04.12.2017.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Răspunsuri la Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: România nu este o țară de asistați social – Trebuie să alocăm un procent și mai mare din PIB pentru protecția socială

 1. dolfi 07.12.2017 la 17:34

  din nou, minciuni calde din laboratoarele subterane ale sobolanilor rosii. De 28 de ani, timp in care peste 20 de ani, psd a fost la putere, voi politicienii ati muncit asiduu la vanzarea pe 1 leu a industriei si agriculturii… la fier vechi, Ati avut grija ca educatia s-o faca manelistii, ziarele si televiziunile de scandal. Ati avut grija sa va „cresteti” o intreaga gloata de votanti: ASISTATII SOCIALI pe care i-ati cumparat cu un kil de faina si un litru de ulei, o sapca, o umbrela sau o galeata… Ii duceti in „excursii” pe la nustiu ce oase de pupat, ori pe la Bucuresti la „mitinguri spontane de sustinere”… ah, a fost foarte fain la Marasesti, am vazut pe Iutub…
  Deci despre ce vorbim? a… despre funie in casa spanzuratului…

  • candidatura veseliei 08.12.2017 la 9:39

   Haidi mai dolfi ! Vorbesti ca sa te afli-n…treaba ? Asistatii social din Onor. judetu` nost`(& Transilvania !!!) depind de PDL ! Adicatelea de „nou`” mare si urias PNL ! Asa ca….ciocu` mai….mic !

 2. zoro 08.12.2017 la 9:38

  NU VOI PESEDISTILOR VA PLATITI VOTURILE CU AJUTOARE SOCIALE,MIZERII DE OAMENI CE SANTETI!!!!!

 3. Don Pandele 08.12.2017 la 9:51

  sa crestem numarul de beneficiari ai ajutorului pe nemunca ca sa voteze bine

 4. om 08.12.2017 la 11:35

  pai voi parlamentarii nu sunteti tot asistati sociali? Nu munciti, dar primiti o gramada de bani nemeritati.

 5. clasica politica psd 08.12.2017 la 12:11

  Taie de la investitii ca sa intretina asistatii: secretul asigurarii de voturi..

 6. Popescu V. 09.12.2017 la 17:32

  Asta chiar nu traieste printre oameni ? isi pregatesc putorile pentru vot pe banda rulanta. Suntem un popor de prosti daca astia mai ajung la putere. Nici nu realizeaza ca pomenele care sunt folosite pentru plata nemuncii le platim inzecit cei care inca mai lucram pentru hotii care ne fura cu buna stiinta. Un masochist care iasa cu articole numai sa-i umple lumea frigiderul cu „carne” de sarbatori.

 7. Dezastrul psd: grija pt asistati nu pt fonduri europene 10.12.2017 la 12:57

  Dezastru la fonduri europene: România a cheltuit doar 1,1% din banii alocați programării 2014-2020. Bulgaria are o pondere de 7,5% ..

 8. Cetatean apolitic 10.12.2017 la 17:49

  Ce vorbesti jegule?!

 9. mike 11.12.2017 la 0:56

  Mai BULA- besinoasa afla ca parintii mei au trait cosmarul comunist– li sau luat pamintul si vitele cu ateleje cu tot –au fost pusi sa plateasca dari chiar si de carne — culmea chiar daca au golit grajdurile — Au muncit cu palmele la colectiv si au fost batjocoriti in tot felul — si nimeni nu au sarit in sus de fund sa faca dreptate — Iar tu vi ca un bou- fara minte (ca si ala are mai multa ca tine) sa dai ajutoare sociale — mai nataraule de ce ati distrus economia? industria si manufacturile?? acum cind locuri de munca -CIUCIU- vrei sa dai si ajutoare sociale la puturiosi– pai cine plateste ?? tot acela care transpira sa aduca painea pe masa la copii –pentru ca grosul banilor merg la salariile voastre nesimtite si la -BEGERII- cersetorii sociali — Minte ingusta — daca ai galeata goala de unde mai bei apa ?? Cineva trebuie sa umple galeata — desigur nu voi si asistatii,voi doar goliti pramatiilor si jigodii sociale– Deci aceiasi marie (comunista) dar cu alta palarie — nu sa schimbat nimic in romania — tot ciuma rosie cu alta fata