Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: România nu este o țară de asistați social – Trebuie să alocăm un procent și mai mare din PIB pentru protecția socială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Monitorul Social, un proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic îngrijorător despre situaţia protecţiei sociale în România[1].

Infograficul porneşte de la constatarea situaţiei paradoxale că, deși avem (după Bulgaria) a doua cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excludere socială din UE, suntem printre țările europene care alocă cele mai mici fracții din PIB pentru protecția socială. În general, țările care alocă cele mai mici părți din PIB pentru protecția socială sunt cele care au și cele mai mari ponderi ale persoanelor în risc de sărăcie.

Beneficiile de protecție socială, raportate la numărul de locuitori, sunt în România de aproape de șapte ori mai mici decât media UE, deci afirmația că am fi un popor de asistați nu este susținută de date. Dimpotrivă, este un construct eugenist de cea mai joasă speță a vechilor PDL-iști și a multinaționalelor care nu-și plătesc impozitele pe profit.

Nu doar că alocăm puțini bani pentru protecția socială, dar eficiența utilizării acestor bani (măsurată ca diminuarea ratei riscului de sărăcie datorată transferurilor sociale, în comparație cu rata înaintea transferurilor) este cea mai mică din UE.

Din fericire, Programul de guvernare votat de Parlament,  în domeniul muncii, protecției sociale, familiei, persoanelor vârstnice, răspunde, în primul rând, nevoilor și cerințelor dezvoltării României pentru perioada 2017-2020. De asemenea, el urmărește direcțiile strategice ale PES privind sustenabilitatea modelului  social european și noua agendă pentru Europa 2016-2020.

Misiunea principală pe care Partidul Social Democrat și-o asumă este aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Impunerea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toți cetățenii trebuie să fie obiectivul fundamental al României.

Asumându-ne această misiune esențială, suntem determinați să continuăm strategiile de creștere economică, împletite cu cele sociale și suntem convinși că numai un stat preocupat de situația fiecăruia dintre cetățenii săi poate răspunde cu succes provocărilor viitoare.

Ne vom continua demersurile pentru a realiza o piață a muncii inclusivă, pentru reducerea inegalităților și menținerea modelului social european, consolidând un model de creștere economică bazat pe un set coerent de politici publice și măsuri progresiste.

Obiectivul principal în materie de ocupare a forței de muncă, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge ținta de 70% în privința ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 20-64 ani. Acest lucru se poate realiza numai prin promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să determine o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă, ceea ce va asigura accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate, în funcție de competențele și abilitățile lor, și venituri decente. Acest obiectiv poate fi atins printr-o abordare multisectorială, combinând măsurile pentru modernizarea pieței muncii cu cele din domeniul educației, susținând măsuri de incluziune socială, îmbunătățind serviciile medicale, promovând investiții în sectorul productiv și în cercetare-dezvoltare-inovare.

Scopul nostru, al PSD, este acela de a asigura o dezvoltare durabilă pentru România, o îmbunătățire semnificativă a nivelului de trai pentru toți cetățenii țării, inclusiv pentru acele persoane care sunt într-o poziție vulnerabilă.

Cu respect,

Deputat

Ioan Dîrzu

[1] Mai multe detalii disponibile la: https://monitorsocial.ro/indicator/protectia-sociala/; accesat la data de 04.12.2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni: Investiție de peste 8 milioane de lei. Când va fi finalizat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni: Investiție de peste 8 milioane de lei. Când va fi finalizat Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni, a anunțat primarul Cristian Dan Pașca. Investiția de peste 8 milioane de lei urmează  să fie finalizată în următorii doi ani. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea