Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Guvernul României a alocat în acest an circa 33 de milioane de euro municipiului Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Patriotismul, unitatea și solidaritatea națională s-au reunit în acest an în rândurile tuturor: cetățeni, administrație, organizații neguvernamentale. Cu toții am înțeles că 100 de ani de la Marea Unire nu înseamnă numai sărbătoare, ci  și multă muncă. Centenarul reprezintă sârguința celor care, la fel ca acum 100 de ani, au încercat  și au reușit să aducă lumină în capitala de suflet a tuturor românilor.

Guvernul României a alocat în acest an aproximativ 156 milioane lei  în Alba Iulia, pentru  proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și lucrări de reabilitare a unor obiective culturale, de educație și infrastructură rutieră din oraș. Este, poate, cea mai mare sumă pe care Guvernul a alocat-o unui municipiu în ultimii ani.

E momentul, în prag de sărbătoare, să ne bucurăm, dar trebuie să recunoaștem și cui se datorează bucuria de a putea petrece Centenarul la Alba Iulia.

  1. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a alocat 98% din banii necesari pentru reabilitarea Sălii Unirii. Valoarea proiectului este de 9,1 milioane de lei din care: de la bugetul de stat (MDRAP): 8.933.636,59 lei (inclusiv TVA) aprox. 2 milioane de euro, de la bugetul local (cofinanțare CJA) 175.623,26 lei (inclusiv TVA).
  2. Monumentul Marii Uniri este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale –10.209.700 lei
  3. Proiectul ”Axa Unirii” (Podul Marii Uniri) urmează să primească 5.950.000,00 lei
  4. Toate UAT-urile din Alba au avut în total 19 proiecte de Centenar care au fost finanțate de Guvern cu 15.347.569,76 lei.
  5. Instituțiile subordonate Ministerului Culturii și Identității Naționale au 2 proiecte de Centenar în județul Alba, aducând 450.000,00 lei.
  6. Tot din fondurile Ministerului Culturii și Identității Naționale, ONG-urilor  locale li s-au aprobat 2 proiecte  în valoare de 541.000,00 lei.
  7. În total, numai de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în scopul desfășurării unor proiecte legate de Centenar, în județul Alba s-a alocat suma de 16.338.569,76 lei.
  8. Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional Corp Principal E – parteneriat între UAT Alba Iulia , MAPN si Ministerul Culturii. De la bugetul național de acordă  2.738.537 lei , cofinanțarea UE este de 17.905.821 lei iar contribuția municipiului Alba Iulia este de 421.313 lei.

Guvernul României a finanțat masiv reabilitarea de instituții de învățământ și drumuri publice din Alba Iulia, deoarece cea mai bună investiție este în educația și mobilitatea cetățenilor.Astfel, cu ajutorul executivului, avem la Alba Iulia:

  1. Reabilitarea și extinderea clădirii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia – 4.036.000 lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.
  2. Modernizarea drumurilor Zona Dealul Furcilor – Str. Izvorului,Str. Nicolae Labiș, str. Barbu Catargiu – 1.761.300 lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2
  3. Reabilitarea str. Biruinței, Busuiocului, Dumbrăviței cartier Oarda – 8.800.000 lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2
  4. Reabilitarea str. Brândușei – 16.756.564 lei
  5. Reabilitarea clădire Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” – 1.282.000 lei prin PNDL 2

 

Aceste lucrări sunt în desfășurare sau urmează să înceapă la nivelul municipiului Alba Iulia.  În tot acest timp, unii politicieni continuă să plângă că nu sunt bani pentru Centenar, să dea vina pe Guvern, dar Guvernul României a dovedit că-i pasă de Alba Iulia și de albaiulieni și nu s-a oprit în orgoliile unor indivizi dornici cu orice preț să boicoteze Centenarul.

Aceste proiecte marchează o nouă eră pentru orașul nostru, prilejuită, într-adevăr, de momentul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire, și îndreptată către dezvoltare și prosperitate. Acesta a fost destinul nobil al municipiului Alba Iulia, de a fi oaza evenimentelor care au marcat nașterea și evoluția acestei glorioase națiuni române.

 

 

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea