Rămâi conectat

Politică Administrație

Licitație pentru serviciul de gestionare a câinilor maidanezi din Alba Iulia. 900 de câini omorâți în 2 ani și 3 luni – ”prețul” respectării unei legi care oferă și alte alternative!

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Din 2013 până în prezent, administrația locală nu a organizat nicio campanie de sterilizare *Majoritatea albaiulienilor nu știu că, în municipiu, există un adăpost patronat de primărie, unde câinii sunt eutanasiați la 14 zile de la capturare

Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat, în ședința de marți, concesionarea prin licitație a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân. În prezent acest serviciu este asigurat de două firme – S.C. CLINIC MARTVET S.R.L. CIUGUD, care asigură capturarea, transportul și adăpostirea de pe străzile municipiului și S.C. MART VET S.R.L. ALBA IULIA, care asigură servicii sanitar veterinare (între care și eutanasiere), în adăpostul patronat de primărie, situat în cartierul Partoș, pe str. Rogozului, nr.40.

adapost caini alba iulia

(poza preluată de pe site-ul Primăriei Alba Iulia)

Potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, scopul acestei concesionări este alegerea unei singure firme, care să asigure toate serviciile arătate mai sus (un obiectiv foarte greu de atins, aș spune, deoarece 99% dintre medicii veterinari din municipiu au rămas credincioși jurământului depus la absolvirea facultății care conține, printre altele, angajamentul de a nu omorî animale sănătoase).

De asemenea, administrația locală dorește rezolvarea unor probleme de ordin social, respectiv reducerea numărului de câini fără stăpân din municipiu; stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună; prevenirea abandonului și a pierderii câinilor; facilitarea recuperării câinilor pierduți; promovarea deținerii responsabile a câinilor; reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze; reducerea riscurilor asupra sănătății oamenilor; prevenirea agresivității asupra oamenilor și a altor animale.

*”Măsurile urgente” ale administrației locale pentru prevenirea abandonului – capturarea și eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă nu sunt revendicați sau adoptați în 14 zile

În studiul de oportunitate privind concesionarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân în municipiul Alba Iulia se arată că ”Una din cauzele prezenței câinilor fără stăpân pe străzile municipiului o reprezintă abandonul și deținerea iresponsabilă a câinilor, prin urmare se impun măsuri urgente pentru prevenirea abandonului și a celor rezultați din gospodării”.

În documentul menționat există și un raport statistic ce prezintă numărul de câini capturați în anii 2014 și 2015 (576, respectiv 478), numărul de câini adoptați (117, respectiv 79), numărul de câini revendicați de stăpâni (8, respectiv 4) și numărul de sesizări/ reclamații (175, respectiv 159).

Ce nu se spune: numărul de câini eutanasiați – 392 în anul 2014 și 374 în 2015. De asemenea, în primele 3 luni de la deschiderea adăpostului (octombrie – decembrie 2013 au fost omorâți alți 132 de câini.

De asemenea, din același document rezultă că, în continuare, singura măsură pentru prevenirea înmulțirii câinilor de pe străzi este capturarea și eutanasierea lor, dacă nu sunt revendicați sau adoptați în 14 zile. Nu se spune nimic nici despre campanii de sterilizare (așa cum s-au făcut și se fac în continuare în alte orașe), nici despre aplicarea măsurilor pe care le prevede legea pentru cei care abandonează câini.

*Un singur consilier local dornic să găsească alternative la eutanasiere

13731631_1049978978443250_1598307638798936048_nSpre deosebire de majoritatea consilierilor locali, care au părut mai degrabă interesați să aprobe rapid proiectul de hotărâre, consilierul local independent Mircea Trifu a fost singurul interesat să ceară detalii și să solicite găsirea unor alternative la eutanasierea câinilor fără stăpân.

El a spus că ar fi necesară o campanie de promovare a adăpostului și a câinilor aflați acolo, prin mijloace la care să aibă acces un număr mai mare de cetățeni, arătând că a avut chiar el probleme, recent, când a adoptat un câine dintr-un centru privat, deoarece n-a avut la dispoziție detalii despre câinii de la adăpostul public.

De asemenea, a mai cerut găsirea unor soluții pentru prelungirea găzduirii câinilor în adăpost înainte de eutanasiere, 14 zile fiind prea puține pentru găsirea unor persoane dispuse să-i adopte.

”Există o perioadă de 14 zile în care câinele, daca nu se găsește o persoană să-l adopte, practic este ucis! Ceea ce nu se mai face, din câte am aflat, de multă vreme, în alte orașe mai civilizate – Clujul, de exemplu. N-am văzut niciunde de promovare cu adevărat a acestor intenții de găsire a unor oameni interesați să adopte câini din adăpost. Există, prin lege, obligativitatea de a promova adopțiile! Eu consider că în Alba Iulia această obligație nu se respectă!”, a spus Mircea Trifu.

În replică, el a primit informația (total eronată!) din partea reprezentantului primăriei care se ocupă de adăpost, cum că ar exista un site pe internet, cu pozele câinilor – în realitate există doar o pagină pe site-ul de socializare Facebook, unde au fost postate o singură dată, în 9 iunie, câteva poze!

Tot eronat, a fost informat și de către viceprimarul Paul Voicu despre obligativitatea pe care o impune legea de a eutanasia câinii după 14 zile de la capturare – în realitate legea doar interzice clar eutanasierea înainte de 14 zile, administrațiile locale având posibilitatea să aleagă perioada în care pot găzdui câinii în adăpost!

CITEȘTE ȘI: Centrul de adopții de la Vințu de Jos – o șansă de supraviețuire pentru câinii abandonați din Alba Iulia

*De reținut pentru cei interesați să participe la licitație și pentru iubitorii de animale:

În principiu, așa cum este întocmit regulamentul privind organizarea și funcționarea Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Alba Iulia, la licitație poate participa orice firmă sau ONG care poate să asigure capturarea animalelor, transportul lor în adăpost, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor în adăpost – pentru îndeplinirea acestor cerințe având posibilitatea să angajeze/ contracteze un tehnician veterinar (pentru evidență și supraveghere) și un medic veterinar care să asigure serviciile specifice.

Potrivit contractului pe care îl va semna firma care câștigă licitația de concesionare a serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Alba Iulia, există câteva puncte importante pentru cei care vor să adopte câini din adăpost, sau sunt interesați de modul în care aceștia sunt îngrijiți:

– programul de lucru al adăpostului public este de luni până vineri, între orele 12.00 – 18.00

– accesul publicului în adăpost este permis zilnic, de luni până vineri, între orele 12.00 – 18.00

– sâmbăta și duminica și în timpul zilelor de sărbătoare legale, accesul publicului în adăpost, în vederea adopției se face în intervalul orar 10.00 – 12.00

– vizitatorii au dreptul să fotografieze și să filmeze câinii din adăpostul public din municipiul Alba Iulia

De asemenea, între obligațiile pe care le va avea concesionarul sunt:

– hrănirea de 3 ori pe zi a cățeilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 săptămâni

– hrănirea de 2 ori pe zi a cățeilor cu vârstă cuprinsă între 12 săptămâni și 12 luni

– acordarea de tratament medical câinilor răniți sau bolnavi

– cazarea separată a câinilor potrivit criteriilor de talie și agresivitate

– țarcuri și cuști cu podele uscate

– evitarea aruncării cu substanțe dezinfectante peste câini în timpul procesului de curățare a boxelor etc.

*IMPORTANT:

  • Conform legii, adoptarea unui câine din adăpostul public este gratuită. Câinele trebuie să fie deparazitat, vaccinat, microcipat și sterilizat pe cheltuiala administrației locale.
  • În adăpostul public din Alba Iulia există și posibilitatea de a adopta un câine de la distanță, însă prețul fixat de municipalitate, de 6,8 lei pe zi, este extrem de mare comparativ cu condițiile puse la dispoziție în acest caz.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea