Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Centrul de adopții de la Vințu de Jos – o șansă de supraviețuire pentru câinii abandonați din Alba Iulia

Publicat

în

*Interviu cu Bettina Hüttemann, președintele Asociației Arche Noah Transilvania

La Alba Iulia, la fel ca în toată țara, problema câinilor abandonați a iscat multe discuții, iar Legea care permite eutanasierea lor a fost contestată de iubitorii de animale, care consideră că există metode mult mai civilizate și la fel de eficiente de rezolvare. Necesitatea de a le aplica a dus la înființarea Asociației Arche Noah Transilvania, pornită din start din dorința celei care a înființat-o – Bettina Hüttemann, cetățean german care locuiește de peste 20 de ani în România – de a deschide un centru după toate standardele europene, în care câinii să fie îngrijiți, supravegheați și chiar dresați, astfel încât fiecare să-și găsească un stăpân pe măsură.

11138614_798340450273772_5051964114428016176_nLa 6 luni de la deschiderea acestui centru, Bettina Hüttemann a fost de acord să ne facă un mic bilanț, și să ne vorbească despre activitatea asociației din Alba Iulia:

Elit - Gustul Desăvârșit

– A trecut mai mult de un an de la înființarea Asociației Arche Noah Transilvania și 6 luni de când funcționează Centrul de adopții pentru câini abandonați, de la Vințu de Jos. Cât de mulțumită sunteți de ceea ce ați realizat în timpul acesta?

– Deși mai avem multe de făcut, sunt foarte mulțumită de stadiul în care a ajuns proiectul nostru, având în vedere că a fost făcut exclusiv din bani privați – banii noștri și donații din Germania. Noi nu primim niciun fel de finanțare de la stat sau de la primărie și, deși am pornit ca o asociație, care în mod normal ar trebui să aibă și membri cotizanți, nu avem nici venituri din această direcție.

10850008_718645848243233_1918377688162286438_n– Clădirea unde sunt adăpostiți câinii este un fost grajd, care a trecut printr-o transformare vizibilă. Ce modificări și îmbunătățiri i-ați făcut, cât au costat și ce plănuiți să faceți în continuare?

– De la cumpărarea clădirii din Vințu de Jos și până acum am investit aici peste 25.000 de euro. După lucrările de renovare, am făcut 11 țarcuri destul de spațioase să încapă în fiecare câte 3 câini, o încăpere separată pentru câini bolnavi sau aflați în carantină, iar la etaj am amenajat un apartament, în care locuiește, împreună cu familia, angajatul care se ocupă de îngrijirea câinilor. De DSC_0645asemenea, am cumpărat o centrală termică, pentru a asigura o temperatură confortabilă pentru câini, în timpul iernii. Nu în ultimul rând, am amenajat în curtea centrului spațiile necesare în care câinii sunt scoși la aer, mișcare și joacă în timpul zilei, pentru că noi nu-i ținem tot timpul închiși deoarece trebuie să se cunoască, să se obișnuiască unul cu altul, ocazie cu care le și observăm comportamentul astfel încât să putem aproxima ce stăpân li se potrivește, dacă pot merge într-o familie care mai are câini. Pentru cei foarte speriați, traumatizați sau care manifestă o oarecare agresivitate (o reacție care 10690090_778091968965287_8475706990433883868_napare tot din frică), avem un dresor care îi obișnuiește atât cu oamenii, cât și cu ceilalți câini. În următoarea perioadă vom finaliza spațiul pentru cabinetul medical, maternitatea și spațiul special pentru pui, și vom mai amenaja câteva țarcuri, pentru că autorizația eliberată de Direcția Sanitară Veterinară Alba ne permite să găzduim concomitent un număr maxim de 54 de câini. Mai trebuie să spun că până acum, mai ales în perioada rece, cheltuielile cu întreținerea centrului au fost, în medie, de aproximativ 7.000 de lei pe lună. Mâncarea le este asigurată tot prin sponsorizări, primim periodic transporturi din Germania care conțin și accesorii specifice – lese, zgărzi, pături, obiecte și produse pentru curățenie etc., foarte utile pentru asigurarea confortului.

– Cum ajung câinii în centrul dumneavoastră? Ce condiții trebuie să îndeplinească?

11071088_10204017167177215_2872578405154453532_n– Aceste întrebări sunt binevenite pentru că mă ajută să clarific niște nelămuriri pe care le au unele persoane. Noi nu prestăm un serviciu de ecarisaj. Nu mergem să prindem câinii în stradă. Pentru că numărul de locuri este, totuși, destul de limitat, am decis să ajutăm, în principal, câinii care au cea mai mare nevoie – cei care au viața în primejdie. Astfel, în cele 6 luni de când funcționăm, din cei 74 de câini pe care i-am găzduit, 51 au fost scoși din adăpostul patronat de Primăria Municipiului Alba Iulia. Este vorba despre câini luați de hingheri de pe străzi, care nu au fost revendicați sau adoptați în cele 14 zile pe care le prevede legea, și care urmau să fie eutanasiați. Nu îi alegem pe criteriul rasei, aspectului sau mărimii (mulți dintre ei au chiar unele handicapuri căpătate în urma vieții duse pe stradă, sau în urma unui accident). Singura condiție pe care nu ne permitem să o încălcăm, este să nu fie purtători de boli care ar putea să-i afecteze pe ceilalți. Asta am vrea foarte mult să înțeleagă lumea care ne sună zilnic și ne spune că a găsit sau a văzut un câine abandonat undeva: înainte să-i aducem la noi în centru, câinii trebuie neapărat să fie vaccinați și ținuți cel puțin 11009089_10203856482320194_4785563952939238664_n14 zile în carantină, pentru a elimina pericolul unei epidemii. De aceea, pe cei care iubesc câinii și vor să-i salveze, îi rugăm să se asigure că aceștia sunt sănătoși (asta însemnând să-i ducă la un medic veterinar care să-i vaccineze, să certifice apoi că nu au nicio boală contagioasă și dacă se poate, să facă un efort să-i sterilizeze, pentru a le mări șansele de a fi adoptați într-un timp cât mai scurt), iar noi, pe măsură ce se eliberează câte un loc, îi preluăm în centru, îi îngrijim, îi pregătim pentru adopție și le găsim stăpâni.

– Câți câini și-au găsit stăpâni până acum, cu ajutorul dumneavoastră?

– Până acum am dat spre adopție 45 de câini, 25 în 11162051_795359983905152_7476629699175036068_oGermania și 20 în România, în principal în zona județului Alba. Trebuie să precizez că răspunderea noastră nu se sfârșește odată cu încheierea contractului de adopție. Câinii sunt supravegheați, verificați periodic (chiar și cei din Germania), pentru a ne asigura că sunt îngrijiți cum trebuie. Am avut câteva cazuri în care ei, sau noii stăpâni, nu s-au putut adapta, și i-am adus înapoi în centru.

– Pe lângă o anumită stabilitate financiară, pentru că fiind vorba de donații nu puteți avea la dispoziție o sumă de bani constantă, ce vă lipsește cel mai mult în activitatea pe care o faceți?

– Implicarea iubitorilor de animale, ajutorul acordat pe bază de voluntariat! Nu este vorba neapărat de muncă fizică pentru curățenie sau hrănit câinii – poate de asta se sperie lumea. Pentru așa ceva avem personal angajat. Noi avem mare nevoie de persoane care să vină și să socializeze cu câinii. Să-i scoată la aer, la plimbare, să se joace cu ei. Nu vă ascund că atunci când am înființat asociația am pornit la drum cu un grup de oameni hotărâți, la acea vreme, să facem împreună ceva pentru salvarea câinilor abandonați din Alba Iulia. O singură persoană ne ajută, astăzi, din acel grup. 10995469_761235173984300_5813988723448993496_nO doamnă care își face timp în fiecare weekend și vine la Centru. Avem nevoie de astfel de ajutor zilnic, măcar 2-3 persoane care să se ocupe de câini. În schimb, noi le asigurăm transportul și le dăm posibilitatea să treacă printr-o experiență deosebit de plăcută. Pentru că, vă garantez, este cu adevărat spectaculoasă transformarea prin care trece un câine abandonat, atunci când simte că este îngrijit, capătă încredere și începe să ofere, în schimb, mulțumire.

– Poate, după ce vor citi cele scrise mai sus, vor mai fi și alte persoane dispuse să vă ajute. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc mult succes în demersurile pe care le faceți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare