Rămâi conectat

Ştirea zilei

Licitație internațională Cupru Min Abrud, de peste 40 de milioane de euro, pentru vânzarea a peste 45.000 de tone de minereu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Compania Cupru Min SA a lansat o nouă licitaţie internaţională pentru identificarea unui operator care să achiziţioneze concentratul de cupru exploatat la Roşia Poieni, chiar dacă se află în plină dispută cu reprezentanţii Ministerului Economiei privind preluarea activelor societăţii falimentare Moldomin Moldova Noua.

Cantitatea care se va vinde este de aproximativ 45.000 tone, iar durata contractului a fost stabilită la 12 luni. La o valoare de circa 880 – 900 de euro pe tonă, la cât se vinde în prezent concentratul, valoarea contractului ar trebui să depăşească 40 de milioane de euro.

Data limită de depunere a ofertelor este 24 octombrie 2019. ”Ofertele vor fi depuse în limba română, cu valabilitate de minim 90 zile de la deschidere. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 24.10.2019 ora 14:00 la sediul societăţii. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, precizează reprezentanţii companiei miniere cu acţionar unic Ministerul Economiei.

Contractul dintre Cupru Min SA şi compania chineză Merlion Resources Holding Limited expiră în 10 octombrie 2019. Până la încheierea unui nou contract, compania minieră are ca rezervă pentru vânzarea concentratului de cupru vechiul partener de afaceri din Voluntari, societatea Ronefer SRL. Şi pe această filieră, produsul obţinut de expotarea minieră din Apuseni ajunge tot în China, cel mai mare importator la nivel mondial în acest domeniu.

Licitaţia internaţională de succesul căreia depinde în mare măsură viitorul companiei cu sediul în Abrud are loc în condiţiile în care reprezentanţii Ministerului Economiei vor să oblige societatea din Alba să cumpere cu 6 milioane de euro activele unei exploatări miniere aflate în faliment, Moldomin Moldova Nouă. O licitaţie în acest sens este programată de lichidatorul judiciar al firmei din Caraş-Severin în data de 7 octombrie 2019.

Cupru Min SA ar urma, la presiunea reprezentanţilor Ministerului Economiei, să participe la licitaţie şi să cumpere terenurile şi construcţiile exploatării falimentare. Specialiştii în domeniu estimează că o asemenea decizie ar aduce compania minieră din Apuseni în pragul falimentului, având în vedere că, prin modul în care au fost gândite documentele, cumpărătorul va fi obligat să cheltuiască până la 100 de milioane de euro pentru repornirea activităţii şi rezolvarea problemelor de mediu de la Moldova Nouă.

Afacerile nete ale companiei miniere cu sediul în Abrud au crescut spectaculos de la 149,9 milioane de lei (32 milioane de euro) în 2017, la 217,5 milioane de lei (46 milioane de euro) în 2018, urmând ca în acest an să se apropie de 50 de milioane de euro. Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pălăriile Dădârlat, produse într-un atelier din Alba, vedete la UNTOLD: Modele special create pentru cel mai mare festival din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pălăriile Dădârlat, produse într-un atelier din Alba, vedete la UNTOLD: Modele special create pentru cel mai mare festival din România Pălăriile Dădârlat, brandul românesc care a luat naștere în Alba de mai bine de un secol, produse din generație în generație cu multă iubire, pasiune și suflet, sunt vedetele festivalului UNTOLD care a debutat astăzi, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea