Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Legislaţia care permite accesul autorităţilor la datele pasagerilor companiilor aeriene pentru prevenirea și combaterea actelor siguranței naționale, extinsă pentru prevenirea mai multor tipuri de infracţiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fiscul, prin Direcția Vamală, și Direcția Anticorupție din Ministerul de Interne vor putea accesa datele pasagerilor companiilor aeriene nu doar pentru combaterea terorismului, dar mai nou şi pentru combaterea corupției și spălarii de bani.

Legislația actuală permite autorităților să aibă acces la datele pasagerilor companiilor aeriene exclusiv pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism și a celor împotriva siguranței naționale. Prevederile legislative vor fi extinse pentru ca prelucrarea acestor date să fie folosită în lupta împotriva mai multor tipuri de infracțiuni. De asemenea, printre autoritățile care vor putea accesa aceste date vor fi incluse și Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Vămilor, și Direcția Generală Anticorupție, din Ministerul Afacerilor Interne.

În prezent, prin Ordonanța Guvernului 13/2015, există obligația transportatorilor aerieni, care operează pe aeroporturile naționale, să includă datele călătorilor într-un registru, astfel încât datele să poată fi accesate de anumite instituții, precum serviciile de informații sau poliția de frontieră, pentru a preveni și combate exclusiv actele de terorism și infracțiunile conexe acestora precum și infracțiunile și amenințările la adresa securității naționale.
Un proiect de lege pregătit acum de Guvern va extinde însă tipurile de infracțiuni pentru care va putea fi accesat registrul cu numele de pasageri, precum și numărul instituțiilor cu drept de a vedea aceste date și cel al zborurilor pentru care vor fi transmise aceste date.

Măsura este argumentată prin necesitatea de a implementa complet Directiva 2016/681/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave. Astfel, dacă până acum companiile aeriene transmiteau date doar pentru zboruri internaționale extra-UE cu punct de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României, odată cu aprobarea noii legi transporatorii vor fi obligați să transmită inclusiv datele zborurilor intra-UE.

Totodată, printre autoritățile care vor avea acces la registrul cu numele pasagerilor se vor afla, de la data aprobării legii, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Vămilor, și Direcția Generală Anticorupție, din Ministerul Afacerilor Interne. Referitor la desemnarea ANAF-DGV ca autoritate competentă în legătură cu utilizarea datelor PNR, Guvernul arată că astfel urmărește “aplicarea uniformă, imparțială, transparentă și nediscriminatorie a reglementărilor vamale și fiscale pentru produse accizabile în domeniul autorizării și supravegherii fiscale”.
Totodată, pe lângă infracțiunile de terorism și cele contra securității naționale, infracțiunile grave pentru care vor putea fi accesate datele pasagerilor vor include: participarea la un grup infracțional organizat; corupția; fauda, inclusiv frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene; spălarea banilor sau a produselor infracțiunii și falsificarea de monedă, inclusiv falsificarea monedei euro; contrafacerea și pirateria produselor; falsificarea de documente administrative și uzul de fals; traficul de autovehicule furate; spionajul industrial.

Alte infracțiuni prevăzute mai sunt traficul de ființe umane, arme sau stupefiante; exploatarea sexuală a copiilor și pornografia infantilă; infracțiunile informatice și criminalitatea cibernetică; infracțiunile împotriva mediului, inclusiv traficul ilicit de specii de animale și de plante pe cale de dispariție; facilitarea intrării și șederii neautorizate; omorul și vătămarea corporală gravă; răpirea, lipsirea de libertate în mod ilegal și luarea de ostateci; furtul organizat și tâlhăria prin folosirea unei arme; traficul ilicit de bunuri culturale; traficul ilicit de substanțe hormonale și alți factori de creștere; traficul ilicit de materiale nucleare sau radioactive; violul și agresiunea sexuală; infracțiunile de competența Curții Penale Internaționale; sechestrarea ilicită a aeronavelor/ navelor; sabotajul.

Sursa: profit.ro

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea