Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Legea primarilor aleşi într-un singur tur avantajează partidele cu edili în funcţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Secretarul general al PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş, crede că legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, la fel ca şi în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene, este perfect democratică, chiar dacă este posibil să apară edili aleşi de doar un sfert dintre alegători. Mai mult, vicepreşedintele Senatului susţine că proiectul de lege a fost semnat iniţial de 11 parlamentari PSD, 3 din partea PNL pe lângă cei 52 de deputaţi şi senatori PDL, astfel că este de neînţeles de ce acum reprezentanţii Opoziţiei caută să conteste această lege. Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul de lege prin care primarii ar urma să fie aleşi din primul tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul fusese respins anterior de Senat, dar fusese adoptat luni pe articole de deputaţi. „Competitorii de la PNL, PSD spun că este posibil să apară primari aleşi de un sfert dintre alegători. Este posibil orice într-un sistem democratic. Vreau să reamintesc faptul că există preşedinţi de consilii judeţene aleşi cu 21 la sută din voturi, precum cel de la Maramureş care nu este preşedintele nostru, ci al PSD. Adversarii noştri politici spun că ne-am tras lege, dar vreau să vă întreb cu preşedinţii consiliilor judeţene aleşi din primul tur cine şi-a tras lege?”, a spus Pereş ieri, în cadrul conferinţei PDL Alba, încercând astfel să facă o paralelă între alegerea primarilor din primul tur stabilită acum, şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene dintr-un singur tur hotărâtă de PSD. El a spus că şi PNL şi-a tras lege, şi anume pe cea privind stabilirea colegiilor parlamentare. „Vi se pare normal ca un colegiu creat cu dedicaţie pentru un anumit parlamentar să se întindă de la Cugir şi până la Întregalde?”, a întrebat Alexandru Pereş retoric.
Parlamentarul susţine că principalul beneficiu al noii legi este că vor dispărea negocierile obişnuite înainte de turul doi pentru alegerea viceprimarului. „Sunt cazuri clare şi în judeţul Alba unde s-a ales primarul dar consiliul a fost aşa de fragmentat încât viceprimarul a trebuit să vină din altă parte şi pune piedici administraţiei locale şi primarului, viceprimarul care nu este ales de cetăţeni prin vot direct”, a exemplificat Pereş. Parlamentarul spune că noua lege nu este o răzbunare la adresa partidelor din Opoziţie, deşi nu neagă că primarii PDL în funcţie vor fi avantajaţi. „Primarii vin spre noi pentru că văd că aducem bani în judeţ”, a explicat senatorul atracţia pe care mai mulţi primari ai PNL şi PSD o simt în ultima vreme faţă de PDL.
Beneficiile noii legi sunt evidente, crede şi preşedintele PDL Alba, Mircea Hava. „Este o mare pierdere de timp să mergi în turul doi. Dacă la Consiliul Judeţean se poate lucrul acesta şi s-a făcut deja şi cu rezultate ok, de ce nu s-ar putea face şi la primar, şi la alegeri parlamentare? Uitaţi-vă şi dumneavoastră şi faceţi o socoteală – la primul tur sunt cei mai mulţi care vin, la turul doi încep „jucărelele”, adică îşi dau unii altora alegătorii. În general cine câştigă în primul tur, în 99,9% dintre cazuri câştigă şi în turul doi. Cu procent mai mare, e adevărat, dar nu un procent mai mare de participanţi. (…) Partidul Democrat Liberal va fi la fel de avantajat ca şi oricare alt partid care are primari. Cine are primari în funcţie, primari consacraţi sau cine are candidaţi foarte buni de primar poate fi mulţumit, cine n-are, n-are. Asta e problema fiecărui partid, care nu se rezolvă cu legea, se rezolvă cu oamenii din teritoriu. Eu tot timpul revin la cazurile care sunt mai aproape şi revin, uitaţi-vă la noi, nu legea şi nu PDL ne-a consacrat în funcţii şi pe mine, şi pe Dumitrel şi pe zecile de primari pe care îi avem. Noi, după ce am fost aleşi, am ajutat să consacrăm politic partidul, aşa merg lucrurile şi ştie, toată lumea”, este de părere Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia şi preşedinte al PDL Alba.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea