Rămâi conectat

Ştirea zilei

Legea primarilor aleşi într-un singur tur avantajează partidele cu edili în funcţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Secretarul general al PDL Alba, senatorul Alexandru Pereş, crede că legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, la fel ca şi în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene, este perfect democratică, chiar dacă este posibil să apară edili aleşi de doar un sfert dintre alegători. Mai mult, vicepreşedintele Senatului susţine că proiectul de lege a fost semnat iniţial de 11 parlamentari PSD, 3 din partea PNL pe lângă cei 52 de deputaţi şi senatori PDL, astfel că este de neînţeles de ce acum reprezentanţii Opoziţiei caută să conteste această lege. Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul de lege prin care primarii ar urma să fie aleşi din primul tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul fusese respins anterior de Senat, dar fusese adoptat luni pe articole de deputaţi. „Competitorii de la PNL, PSD spun că este posibil să apară primari aleşi de un sfert dintre alegători. Este posibil orice într-un sistem democratic. Vreau să reamintesc faptul că există preşedinţi de consilii judeţene aleşi cu 21 la sută din voturi, precum cel de la Maramureş care nu este preşedintele nostru, ci al PSD. Adversarii noştri politici spun că ne-am tras lege, dar vreau să vă întreb cu preşedinţii consiliilor judeţene aleşi din primul tur cine şi-a tras lege?”, a spus Pereş ieri, în cadrul conferinţei PDL Alba, încercând astfel să facă o paralelă între alegerea primarilor din primul tur stabilită acum, şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene dintr-un singur tur hotărâtă de PSD. El a spus că şi PNL şi-a tras lege, şi anume pe cea privind stabilirea colegiilor parlamentare. „Vi se pare normal ca un colegiu creat cu dedicaţie pentru un anumit parlamentar să se întindă de la Cugir şi până la Întregalde?”, a întrebat Alexandru Pereş retoric.
Parlamentarul susţine că principalul beneficiu al noii legi este că vor dispărea negocierile obişnuite înainte de turul doi pentru alegerea viceprimarului. „Sunt cazuri clare şi în judeţul Alba unde s-a ales primarul dar consiliul a fost aşa de fragmentat încât viceprimarul a trebuit să vină din altă parte şi pune piedici administraţiei locale şi primarului, viceprimarul care nu este ales de cetăţeni prin vot direct”, a exemplificat Pereş. Parlamentarul spune că noua lege nu este o răzbunare la adresa partidelor din Opoziţie, deşi nu neagă că primarii PDL în funcţie vor fi avantajaţi. „Primarii vin spre noi pentru că văd că aducem bani în judeţ”, a explicat senatorul atracţia pe care mai mulţi primari ai PNL şi PSD o simt în ultima vreme faţă de PDL.
Beneficiile noii legi sunt evidente, crede şi preşedintele PDL Alba, Mircea Hava. „Este o mare pierdere de timp să mergi în turul doi. Dacă la Consiliul Judeţean se poate lucrul acesta şi s-a făcut deja şi cu rezultate ok, de ce nu s-ar putea face şi la primar, şi la alegeri parlamentare? Uitaţi-vă şi dumneavoastră şi faceţi o socoteală – la primul tur sunt cei mai mulţi care vin, la turul doi încep „jucărelele”, adică îşi dau unii altora alegătorii. În general cine câştigă în primul tur, în 99,9% dintre cazuri câştigă şi în turul doi. Cu procent mai mare, e adevărat, dar nu un procent mai mare de participanţi. (…) Partidul Democrat Liberal va fi la fel de avantajat ca şi oricare alt partid care are primari. Cine are primari în funcţie, primari consacraţi sau cine are candidaţi foarte buni de primar poate fi mulţumit, cine n-are, n-are. Asta e problema fiecărui partid, care nu se rezolvă cu legea, se rezolvă cu oamenii din teritoriu. Eu tot timpul revin la cazurile care sunt mai aproape şi revin, uitaţi-vă la noi, nu legea şi nu PDL ne-a consacrat în funcţii şi pe mine, şi pe Dumitrel şi pe zecile de primari pe care îi avem. Noi, după ce am fost aleşi, am ajutat să consacrăm politic partidul, aşa merg lucrurile şi ştie, toată lumea”, este de părere Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia şi preşedinte al PDL Alba.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea