Rămâi conectat

Ştirea zilei

Laureaţii coancursului de poezie şi cântece religioase „CREDO” – ediţia a VII-a

Publicat

în

Un spectacol impresionant, devenit deja tradiţie pe meleagurile Târnavelor, în apropierea sfintelor sărbători de Paşte, a fost concursul de poezie şi muzică religioasă „CREDO”, cea de-a VII-a ediţie desfăşurându-se la sala de sport din Biia, sub auspiciile ASTRA 150 ani. Gazdele manifestării din acest an au fost Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj al ASTRA, condus de prof. Silvia Pop, Şcoala „Gheorghe Dancu”, prin prof. Maria Suciu – directorul adjunct al şcolii şi preşedinte al Cercului ASTRA „Ioan Biianu”, care a fost sufletul manifestării. Ea a fost ajutată de înv. Mariana Costea, înv. Mariana Toaşcă, înv. Miklos Dezso şi prof. Ioan Burja, iar sonorizarea a fost asigurată cu ajutorul părinţilor elevilor Zudor Laurenţiu şi Dancu Ioan.
La concurs au participat 62 de şcolari din ciclul primar, 84 elevi din ciclul gimnazial şi 5 liceeni, mulţi îmbrăcaţi în straie de sărbătoare sau în frumoasele costume populare din zona Târnavelor, elevii fiind însoţiţi de 37 cadre didactice. Juriul, format din prof. Mihai Buia – preşedinte, prof. Silvia Pop şi prof. Daniela Crişan, a fost plăcut impresionat de modul în care elevii au recitat şi au interpretat variate poezii şi cântece religioase, ajungând la următoarea clasificare:
RECITARE: Învăţământ primar: Premiul I: Moldovan Cristian – Şcoala „Ion Agârbiceanu” Cenade, Breaz Paul – Şcoala „Ion Agârbiceanu” Cenade Creţ Andrei – Şcoala „Ioan Bianu” Valea Lungă, Premiul II: Marinica Darius – Şcoala „Ion Agârbiceanu” Cenade, Dobdă Andreea – Şcoala „Ioan Bianu” Valea Lungă, Moga Carin – Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj, Premiul III: Marian Gabriela – Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj, Silvăşan Mădălina – Şcoala Mihalţ, Premii speciale: Grup de recitatori „Îngeraşii”, Şcoala Mihalţ, Grup de recitatori Şcoala „Gheorghe Dancu” Biia, Grup de recitatori Şcoala Mănărade, Grup de recitatori Şcoala „I. Maiorescu” Bucerdea Grânoasă, Cordea Bianca – Şcoala Şona, Învăţământ gimnazial: Premiul I: Aleman Nicolae – Şcoala „Ion Micu Moldovan” Blaj, Frăţilă Emanuela – Şcoala „Gheorghe Dancu” Biia, Ignat Iulia – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Pădurean Giorgiana – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Premiul II: Boitor Timea – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Staicu Giorgiana Adela – Şcoala „Simion Bărnuţiu” Tiur, Premiul III: Frăţilă Cristina Emilia – Şcoala „Simion Bărnuţiu” Tiur, Handrea Antonia – Grup Şcolar Industrial Jidvei, Menţiuni: Szelkely Lavinia – Şcoala „Ion Agârbiceanu” Cenade, Lăcătuş Lavinia – Şcoala „Ion Agârbiceanu” Cenade, Muntean Miruna – Grup Şcolar Industrial Jidvei, Baba Oana – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Câmpean Laurenţiu – Şcoala „Simion Bărnuţiu” Mănărade, Căpâlnean Vasile – Şcoala Şona, Marcu Betina Tania – Şcoala „I. Maiorescu” Bucerdea Grânoasă”, Moga Roxana – Şcoala „I. Maiorescu” Bucerdea Grânoasă”, Cisteian Ana Maria – Şcoala „I. Maiorescu” Bucerdea Grânoasă”, Învăţământ liceal: Premiul I: Ghiţă Ioana – Grup Şcolar Agricol Blaj, Premiul II: Haidu Corina – Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, Premiul III: Isailă Anca – Grup Şcolar Agricol Blaj, Şerb Cristina – Grup Şcolar Agricol Blaj.
CÂNTECE RELIGIOASE: Marele Premiu: Balu Nicolae – Grup Şcolar Industrial Jidvei, Premiul I: Petric Adelina – Şcoala „Gheorghe Dancu” Biia, Lup Nicolae – Şcoala ” Toma Cocişiu” Blaj, Trif Anca – Grup Şcolar Industrial Jidvei, Premiul II: Grup vocal Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Iluţiu Gabriel – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Trif Alexia – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Premiul III: Grup vocal Şcoala „I. Maiorescu” Bucerdea Grânoasă”, Grup vocal Jeler, Alecuşan – Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj, Buta Liliana – Şcoala „I.M. Moldovan” Blaj. Ceilalţi concurenţi au primit diplome de participare.
Pentru pregătirea sălii de spectacol în straie de sărbătoare, elevii Şcolii „Gheorghe Dancu”, membri ai Cercului ASTRA, au realizat o expoziţie de desene cu tema „Învierea”, au expus o parte din lucrările realizate la de cusături şi ţesături (meşter popular Elena Burja), iar sălciile pletoase au realizat legătura între învierea naturii şi Învierea Domnului.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare