Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lacăte pe spitalele din Alba

Publicat

în

E greu să găseşti cuvintele potrivite pentru a descrie ceea ce se întâmplă acum în spitale. Unităţile nu mai primesc finanţare, bolnavii sunt mutaţi dintr-o parte în alta… mai ceva ca la nebuni. Ideea nu ar fi una rea până la urmă însă aceasta trebuia pusă în aplicare altfel, nu aşa cu forţa şi cu hei-rupul. Cele trei unităţi spitaliceşti de la noi din judeţ propuse de către Ministerul Sănătăţii pentru reprofilarea în cămine pentru persoane vârstnice se închid. La Ocna Mureş şi Zlatna bolnavii care au fost internaţi în spitale au fost fie externaţi, fie transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba sau Spitalul municipal Aiud. Practic, aşa cum ni s-a confirmat din partea conducerii celor două spitale, aici nu se vor mai face internări. La Baia de Arieş s-a încercat, în cursul zilei de ieri, să se transfere pacienţii de la secţia de Psihiatrie la Arad. Angajaţii s-au opus mutării bolnavilor, situaţia calmându-se abia după ce s-a promis că se va încerca transformarea spitalului în secţie. Bolnavii au rămas deocamdată acolo, cât timp însă nu se ştie, mai ales că se pare că de la oră la oră se schimbă câte ceva… Prezent la Baia de Arieş, liderul Sanitas Alba, Marius Sepi ne-a declarat că a cerut public demisia directorului Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş pe motiv că acesta nu face decât să ducă la îndeplinire ad litteram cele cerute de Ministerul Sănătăţii, fără să ţină cont de problemele reale din sistem. „Îi asigur pe colegii mei din cele trei unităţi spitaliceşti că tot ceea ce facem, contrar celor spuse de «binevoitori», o facem pentru ei. Cei care au semnat pentru redistribuire trebuie să ştie că şi-au semnat practic demisia în alb şi mai mult dacă nu îşi găsesc un loc de muncă, nu vor putea lua nici şomaj”, a menţionat Marius Sepi. Trebuie precizat că la Direcţia de Sănătate Alba au fost depuse de angajaţii celor trei spitale un număr de 78 de cereri privind redistribuirea: 24 – Baia de Arieş, 2 – Zlatna şi 52 – Ocna Mureş.
lÎncă se caută soluţii, nu se renunţă la „bătălie”
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a precizat ieri că unitatea spitalicească aflată în administrarea instituţiei pe care o conduce vrea să preia 100 dintre cei 250 de angajaţi ai celor trei spitale dar asta numai în cazul în care acestea vor deveni secţii externe ale spitalului. Domnia sa a menţionat că nu se cer bani în plus, şi că judeţul Alba se poate încadra în cele 1915 paturi pentru care pot fi încheiate contracte cu casa de asigurări. În cursul zilei de luni, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, în calitatea sa de vicepreşedinte PDL, va avea o întrevedere cu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila în care va prezenta varianta transformării celor 3 spitale în secţii. Iată că şi în al XII-lea ceas se tot caută soluţii, se tot insistă pe lângă cei de la Ministerul Sănătăţii, se speră că poate, poate va fi acceptată varianta transformării celor trei spitale în secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. E totuşi greu de crezut că Ministerul Sănătăţii va ceda, mai ales că Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea raportului analizei unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare. Dacă ar fi să pariez de partea cui o să fie câştigul în această bătălie, aş merge pe mâna Ministerului Sănătăţii… şi bine ar fi să mă înşel. Conform informaţiilor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba nu s-a primit încă lista, însă din surse neoficiale am aflat că spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna se regăsesc pe lista unităţilor care nu mai primesc finanţare din această lună. Mai există însă o speranţă şi asta pentru că, după informaţiile date de M.S., autorităţile locale au posibilitatea de a accesa noul program guvernamental de Dezvoltare a căminelor pentru persoane vârstnice, iar legislaţia deja existentă, mai permite ca aceste unităţi să fie transformate în centre de permanenţă sau cabinete medicale de specialitate (conform OG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale) care să păstreze în exploatare dotarea edilitară şi tehnică, inclusiv laboratoarele de analiză, cele de radiologie etc. Conform comunicatului de presă al M.S. în Ocna Mureş vor fi redistribuite pentru cel puţin 3 luni de zile, 24 de ore din 24, echipaje de urgenţă pentru a asigura intervenţiile de urgenţă. Asta deoarece în zonă nu există staţii de ambulanţă sau staţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă.
lIeri după-amiază, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a avut loc o întâlnire în cadrul căreia s-a luat în discuţie această problemă stringentă a reprofilării spitalelor şi redistribuirii personalului, şedinţă care la ora închiderii ediţiei nu se terminase. Vom reveni cu informaţii despre acest subiect într-o ediţie viitoare. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Publicat

în

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.

„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României

Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.

”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.

Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Publicat

în

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.

Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, vineri, 27 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 26 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53874 de persoane confirmate, 52525 persoane vindecate, 1.290 decese.

Elit - Gustul Desăvârșit

Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 257 teste, 117 PCR, 140 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468533 mai exact, 357953 de teste PCR și 110580 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

BLAJ – 1

VINTU DE JOS – 1

SPANIA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
CIUGUD 3295 0.91 3
RĂDEŞTI 1273 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
VALEA LUNGĂ 3119 0.64 2
STREMŢ 2420 0.41 1
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.39 8
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.31 24
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.12 3
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.07 1
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
LUPŞA 2838 0 0
METEŞ 2749 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7780 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
ŞUGAG 2856 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare