Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lacăte pe spitalele din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

E greu să găseşti cuvintele potrivite pentru a descrie ceea ce se întâmplă acum în spitale. Unităţile nu mai primesc finanţare, bolnavii sunt mutaţi dintr-o parte în alta… mai ceva ca la nebuni. Ideea nu ar fi una rea până la urmă însă aceasta trebuia pusă în aplicare altfel, nu aşa cu forţa şi cu hei-rupul. Cele trei unităţi spitaliceşti de la noi din judeţ propuse de către Ministerul Sănătăţii pentru reprofilarea în cămine pentru persoane vârstnice se închid. La Ocna Mureş şi Zlatna bolnavii care au fost internaţi în spitale au fost fie externaţi, fie transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba sau Spitalul municipal Aiud. Practic, aşa cum ni s-a confirmat din partea conducerii celor două spitale, aici nu se vor mai face internări. La Baia de Arieş s-a încercat, în cursul zilei de ieri, să se transfere pacienţii de la secţia de Psihiatrie la Arad. Angajaţii s-au opus mutării bolnavilor, situaţia calmându-se abia după ce s-a promis că se va încerca transformarea spitalului în secţie. Bolnavii au rămas deocamdată acolo, cât timp însă nu se ştie, mai ales că se pare că de la oră la oră se schimbă câte ceva… Prezent la Baia de Arieş, liderul Sanitas Alba, Marius Sepi ne-a declarat că a cerut public demisia directorului Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş pe motiv că acesta nu face decât să ducă la îndeplinire ad litteram cele cerute de Ministerul Sănătăţii, fără să ţină cont de problemele reale din sistem. „Îi asigur pe colegii mei din cele trei unităţi spitaliceşti că tot ceea ce facem, contrar celor spuse de «binevoitori», o facem pentru ei. Cei care au semnat pentru redistribuire trebuie să ştie că şi-au semnat practic demisia în alb şi mai mult dacă nu îşi găsesc un loc de muncă, nu vor putea lua nici şomaj”, a menţionat Marius Sepi. Trebuie precizat că la Direcţia de Sănătate Alba au fost depuse de angajaţii celor trei spitale un număr de 78 de cereri privind redistribuirea: 24 – Baia de Arieş, 2 – Zlatna şi 52 – Ocna Mureş.
lÎncă se caută soluţii, nu se renunţă la „bătălie”
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a precizat ieri că unitatea spitalicească aflată în administrarea instituţiei pe care o conduce vrea să preia 100 dintre cei 250 de angajaţi ai celor trei spitale dar asta numai în cazul în care acestea vor deveni secţii externe ale spitalului. Domnia sa a menţionat că nu se cer bani în plus, şi că judeţul Alba se poate încadra în cele 1915 paturi pentru care pot fi încheiate contracte cu casa de asigurări. În cursul zilei de luni, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, în calitatea sa de vicepreşedinte PDL, va avea o întrevedere cu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila în care va prezenta varianta transformării celor 3 spitale în secţii. Iată că şi în al XII-lea ceas se tot caută soluţii, se tot insistă pe lângă cei de la Ministerul Sănătăţii, se speră că poate, poate va fi acceptată varianta transformării celor trei spitale în secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. E totuşi greu de crezut că Ministerul Sănătăţii va ceda, mai ales că Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea raportului analizei unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare. Dacă ar fi să pariez de partea cui o să fie câştigul în această bătălie, aş merge pe mâna Ministerului Sănătăţii… şi bine ar fi să mă înşel. Conform informaţiilor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba nu s-a primit încă lista, însă din surse neoficiale am aflat că spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna se regăsesc pe lista unităţilor care nu mai primesc finanţare din această lună. Mai există însă o speranţă şi asta pentru că, după informaţiile date de M.S., autorităţile locale au posibilitatea de a accesa noul program guvernamental de Dezvoltare a căminelor pentru persoane vârstnice, iar legislaţia deja existentă, mai permite ca aceste unităţi să fie transformate în centre de permanenţă sau cabinete medicale de specialitate (conform OG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale) care să păstreze în exploatare dotarea edilitară şi tehnică, inclusiv laboratoarele de analiză, cele de radiologie etc. Conform comunicatului de presă al M.S. în Ocna Mureş vor fi redistribuite pentru cel puţin 3 luni de zile, 24 de ore din 24, echipaje de urgenţă pentru a asigura intervenţiile de urgenţă. Asta deoarece în zonă nu există staţii de ambulanţă sau staţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă.
lIeri după-amiază, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a avut loc o întâlnire în cadrul căreia s-a luat în discuţie această problemă stringentă a reprofilării spitalelor şi redistribuirii personalului, şedinţă care la ora închiderii ediţiei nu se terminase. Vom reveni cu informaţii despre acest subiect într-o ediţie viitoare. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea