La vârsta de 85 de ani, nevoit să facă naveta pentru ajutor social!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Trebuie să recunosc că articolul de faţă nu este rodul exclusiv al muncii mele, ci este bazat în mare proporţie pe informaţiile primite de la unul dintre cititorii noştri, care s-a prezentat drept „Bunul Sam”, în mesajul pe care mi l-a trimis. Deduc că este vorba despre un simplu, anonim, şi bun samaritean, precum mulţi dintre cei ce citesc ziarul „Unirea”, luând poziţie şi luptând alături de noi, pentru că… le pasă! De aceea trebuie să-i mulţumesc încă de la început „Bunului Sam”. Acesta a văzut într-o zi un om foarte în vârstă, abia ţinându-se pe picioare, umblând prin Alba Iulia cu un scăunel în rucsac, un scăunel pe care-l scotea din când în când să se odihnească pe el. Şi-ar fi dorit şi umbră, dar pe asta nu o putea duce în rucsac, iar autorităţile albaiuliene nu s-au gândit la astfel de cazuri…
Stând de vorbă cu bătrânul, „Bunul Sam” a aflat că se numeşte Traian Raica şi că are 85 de ani, iar motivul „vizitei” sale la Alba Iulia este unul cât se poate de serios: acesta trebuie să vină din trei în trei luni la municipiu, ca să-şi obţină de la Administraţia Financiară adeverinţă că nu are niciun venit, ca să poată beneficia de ajutor social. Nu are copii şi nici rude apropiate cărora să le dea procură ca să-l reprezinte şi, prin urmare, fie ploaie, fie vânt, fie soare sau ninsoare, octogenarul trebuie (musai!) să bată calea „mărimilor” de la judeţ, trimis de „mărimile” de la primăria de domiciliu, respectiv de la Primăria Galda de Jos. Păi bine, fraţilor de la primăria de domiciliu, situaţia financiară a unui octogenar se poate modifica în mod spectaculos în trei luni de zile, într-atât încât beneficiarul de ajutor social să nu se mai încadreze în limitele criteriilor de acordare ale VMG (venitul minim garantat)? Iar pe de altă parte, un octogenar poate fi considerat o „persoană aptă de muncă” ce are nevoie de adeverinţă care să ateste acest lucru, precum şi faptul că nu are venit? Şi, uite-aşa, se reconstituie iobăgia românească, prin faptul că un moşneag trebuie să bată drumul capitalei de judeţ, din ordinul imbecil al unui conţopist de modă veche, de la primăria de domiciliu. Nu intrăm în detalii, dar atenţionăm pe această cale pe funcţionarul care se ocupă cu protecţia socială la Galda de Jos că trebuie să mai citească o dată legea. Şi dacă nu ştie s-o citească… să-şi dea demisia!
Ioan HĂNŢULESCU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

3 Comentarii

un tip 10 august 2011 at 8:56

Problema este ca legile sunt facute, cum este si normal – de altfel – pentru oameni, fara a face diferente de varsta. Asadar, toate persoanele pot beneficia de aceste drepturi de ajutor social, fie ca au 20 de ani, fie ca au 100 de ani. Si – pe cale de consecinta – au si aceleasi obligatii. Nu poti defavoriza sau favoriza o persoana fata de alta, pentru ca intram pe taramul discriminarii pozitive sau negative. Functionarul de la Galda de Jos a respectat legea, aplicand-o ca atare.

nelu 10 august 2011 at 14:18

A respecta legea e adevarat ,dar cine stie mai bine ca acest om are sau nu venit,e clar primaria de domiciliu,de unde pot sti cei de la Alba ca are sau nu venit,daca ar avea venitul ar fi declarat la finantele de domiciliu,acestea raporteaza la judet,dar asa e la noi birocratie si procese verbale cu care va stergeti ….unde va doare de ce faceti,cine mai bine decat asistentul sau social cunoaste situatia sa…dar nu e de mirare cum sunt legile asa merge si tara ,rusine….

adi 10 august 2011 at 15:19

Hanti ,nu mi se pare stilul tau de a scrie un articol dupa un email .Cred ca ar fi fost mai interesant sa mergi pe firul povesti ,sa iei interviu acelui om,sa i intrebi pe cei de la primarie ,era mult mai interesant ,si mai in stilul tau.

Comentariile sunt oprite