Ziarul Unirea

La universitatea albaiuliană doar un profesor pensionabil conform noii legi

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Noua Lege a Educaţiei prevede retragerea cadrelor universitare şi de cercetare din activitate la împlinirea vârstei de 65 de ani. Noile prevederi publicate în Monitorul Oficial din 10 ianuarie, au intrat în vigoare de ieri, 9 februarie. Conform noii legi cadrele didactice universitare nu mai pot avea funcţii de conducere, de îndrumare, de control sau de administrare în învăţământul superior de stat, particular şi confesional după ce împlinesc 65 de ani, vârsta legală de pensionare. Astfel, mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare. Fac excepţie funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare. Pensionarea cadrelor didactice de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, pentru motive temeinice, dar numai cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar. Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în regim de plată cu ora.
Conform informaţiilor oferite de către rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, în instituţia de învăţământ superior pe care o conduce există un singur cadru universitar care trebuie pensionat, acesta depunându-şi cererea de pensionare încă din luna decembrie a anului trecut. Practic universitatea albaiuliană nu are probleme majore din acest punct de vedere, iar activitatea instituţiei nu va avea de suferit din cauza acestei prevederi de pensionare a cadrelor.
Ministerul Educaţiei are la dispoziţie 8 luni de zile, de la intrarea în vigoare a legii, pentru publicarea metodologiilor de aplicare a acesteia. (L.I.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419