Rămâi conectat

Ştirea zilei

La universitatea albaiuliană doar un profesor pensionabil conform noii legi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Noua Lege a Educaţiei prevede retragerea cadrelor universitare şi de cercetare din activitate la împlinirea vârstei de 65 de ani. Noile prevederi publicate în Monitorul Oficial din 10 ianuarie, au intrat în vigoare de ieri, 9 februarie. Conform noii legi cadrele didactice universitare nu mai pot avea funcţii de conducere, de îndrumare, de control sau de administrare în învăţământul superior de stat, particular şi confesional după ce împlinesc 65 de ani, vârsta legală de pensionare. Astfel, mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare. Fac excepţie funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare. Pensionarea cadrelor didactice de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, pentru motive temeinice, dar numai cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar. Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în regim de plată cu ora.
Conform informaţiilor oferite de către rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, în instituţia de învăţământ superior pe care o conduce există un singur cadru universitar care trebuie pensionat, acesta depunându-şi cererea de pensionare încă din luna decembrie a anului trecut. Practic universitatea albaiuliană nu are probleme majore din acest punct de vedere, iar activitatea instituţiei nu va avea de suferit din cauza acestei prevederi de pensionare a cadrelor.
Ministerul Educaţiei are la dispoziţie 8 luni de zile, de la intrarea în vigoare a legii, pentru publicarea metodologiilor de aplicare a acesteia. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Silvia Câmpian, din Alba Iulia, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: A fost felicitată cu flori și tort

Ziarul Unirea

Publicat

în

Silvia Câmpian, din Alba Iulia, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: A fost felicitată cu flori și tort Doamna Silvia Câmpian,, din Municipiul Alba Iulia a fost sărbătorită în cursul zilei de miercuri, 19 iunie 2024, la împlinirea frumoasei vârste de 100 de ani. Citește și: FOTO Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea