Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul”: Alba, locul 4 în ierarhia județelor din regiunea Centru, depășită doar de sărăcia din Harghita și Covasna

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul”: Alba, locul 4 în ierarhia județelor din regiunea Centru, depășită doar de sărăcia din Harghita și Covasna

Regiunea de Dezvoltare Centru, locul 5 de la coada clasamentului european privind competitivitatea și dezvoltarea. În ierarhia județelor din interiorul regiunii, județul Alba ocupă mai mereu locul 4, depășit doar de sărăcia din Harghita și Covasna.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României sunt incluse în top 10 cele mai slab dezvoltate și competitive regiuni din Uniunea Europeană. Nu este nicio mirare aici, este suficient să privim pe geam la halul fără de hal în care arată aproape orice în această țară. Evident, că această rușinoasă clasare este oglinda competitivității și profesionalismului politicienilor de toate nivelurile (local, județean și central), acei politicieni care luptă din greu pentru menținerea pensiilor lor speciale.

Acei politicieni care de dragul pensiilor speciale sunt dispuși să arunce la gunoi oportunitatea de dezvoltare oferiră de banii gratis din PNRR și să mențină astfel România pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește dezvoltarea, care dezvoltare slabă se traduce printr-un nivel de trai scăzut. Și mai direct spus, politicienii noștri sunt dispuși să arunce la gunoi șansa de a îmbunătăți viața dumneavoastră, pentru a-și conserva privilegiile.

Așadar, nu-i nicio mirare în clasarea slabă sus menționată. Acești politicieni s-au reunit în Coaliția PNL – PSD – UDMR, nu pentru liniștea dumneavoastră, deși încearcă să vă mintă astfel, ci pentru perpetuarea la Putere. Acești reuniți sunt cei care ne conduc de peste 30 de ani, așadar nu există nicio scuză. Poate ar fi, deci, util ca în anul electoral 2024 să-i privim mai cu atenție pe toți candidații: cine, ce, unde, cum, de cât timp… Și, în niciun caz să nu stăm acasă, pentru că ei chiar asta vor, să nu mergem la vot!

Revenind la clasament, el este realizat de specialiști adevărați, cei ai Comisiei Europene, și ia în calcul 11 piloni dintre care cei care se referă la competitivitate reprezintă 30 la sută din procentajul total. În rușinosul top 10 cele mai puțin competitive regiuni din UE alături de cele șase din România mai sunt câte două regiuni din Bulgaria și Grecia. Din România s-au salvat doar Regiunea București – Ilfov și Regiunea Vest. Regiunea de Dezvoltare Centru ocupă locul cinci de la coadă (230 din 234 de regiuni).

Prost, foarte prost, mai ales că Raportul Comisiei Europene arată o legătură clară între nivelul de dezvoltare al unei regiuni și nivelul de competitivitate. Stăm foarte prost la aproape toți pilonii (indicatorii) analizați. Astfel avem un index mediu de 50.4 puncte la nivelul UE 27 iar „performanța” regiunii Centru este următoarea: *Subdiviziunea „De bază”: 1. Instituții – 61,6 puncte, adică avem instituții din plin, 2. Stabilitate macroeconomică – 45,1 puncte, sub indexul mediu, 3. Infrastructură – 24,8 puncte, absolut jenant, 4. Sănătate – 58 puncte, puțin peste media UE27, 5. Educație de bază – 12,3 puncte, adică dezastru, dar nu contează profii vor salarii mai mari că uite, merită!; *Sudiviziunea „Eficiență”, 6. Învățământ superior, formare și învățare pe tot parcursul vieții – 57,4 puncte, 7. Eficiența pieței muncii – 83 de puncte, 8. Dimensiunea pieței – 31 de puncte; *Subdiviziunea „Inovare”: 9. Maturitate tehnologică – 39,2 puncte, 10. Sofisticarea intreprinderilor – 14,5 puncte și 11. Inovare – 32,7 puncte.

Dacă ne gândim la locul pe care județul Alba în ocupă în general în clasamentele care iau în calcul doar județele Regiunii Centru, adică locul 4 și uneori 3, avem imaginea clară a locului nostru din punct de vedere economic, educațional, social.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

13 microbuze electrice achiziţionate pentru elevii din Alba cu bani provenind din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Unirea Ziarul

Publicat

în

13 microbuze electrice achiziţionate pentru elevii din Alba cu bani provenind din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră Administraţia Fondului pentru Mediu acordă UAT – Judeţul Alba o finanţare în valoare de 15 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru achiziţionarea a 13 microbuze electrice. Contractul de finanţare a fost încheiat în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea