Rămâi conectat

Ştirea zilei

La OIRPOSDRU se vorbeşte „romgleza”!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Am scăpat de limba comunistă de lemn, în care puteai să baţi câmpii cu graţie fără să zici de fapt nimic şi ne-am procopsit cu noua limbă de lemn, cea europeană, care-ţi permite să pari competent şi eficient utilizând termeni preţioşi împrumutaţi forţat din alte limbi de circulaţie internaţională. Mai ales termeni împrumutaţi din limba engleză! Auzisem multe glume pe seama acestui nou limbaj birocratic, dar parcă nu mi-a venit să cred până când nu m-am lovit eu însumi de el. Experienţa a fost chiar hazlie…
Am început să fac o documentare despre diferite instituţii ale statului şi am solicitat datele respective. În general mi s-a răspuns cu promptitudine, dar la OIRPOSDRU am fost nevoit să mă exprim într-o păsărească hilară, primind răspunsuri pe măsură. Mai întâi trebuie să ştiţi ce înseamnă OIRPOSRDU: Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane! Numai denumirea asta şi e de-ajuns să te doară mintea. Dar nu contează. Îl caut pe domnul director Dan Simedru şi aflu că e pe teren, într-o zonă fără semnal. „Şi cine-l înlocuieşte?” întreb. Nu înţeleg prea bine răspunsul, dar primesc o legătură la care ascult cu răbdare muzică. După ce mi s-a terminat răbdarea am revenit la secretariat. „Nu răspunde nimeni, zic eu, puteţi să-mi faceţi legătura cu pi-arul (Public Relations) dumneavoastră, cu purtătorul de cuvânt?” „Vă dau legătura la Help Desk”, îmi răspunde o voce suavă. Ahaaaa, deci la „ajutorul de birou” spun în sinea mea, convins că am nimerit unde trebuia. Ascult iar muzică o vreme şi în sfârşit răspunde cineva. „Am nimerit la Help Desk?” întreb plin de speranţă. „Nu e disponibil, mi se răspunde, că se află într-un… sait-vizit!” „Asta ce-o mai fi?, îmi zic eu înmărmurit. O fi vizitând omul vreun site…”  A trebuit să renunţ în cele din urmă. L-am căutat altădată, personal, pe domnul Simedru şi m-am lămurit cu tot ce voiam să ştiu. Cred că, într-adevăr, unii de acolo sunt eficienţi, chiar dacă folosesc păsăreasca „romgleză” în conversaţie, dar despre activitatea acestora vom discuta altădată.
După acest episod mi-am amintit de un volum de povestiri umoristice semnat de Radu Paraschivescu, intitulat „Bazar bizar”, unde un personaj are o experienţă similară cu a mea. Iată o mostră de discurs păsăresc din „bazarul” nostru românesc, tot mai năucitor pe zi ce trece: „Cred că trebuie să rerutăm puţin discuţia şi să punem totul în perspectivă. Adică să legăm saleskills-urile de trendurile de emergenţă ale market-ului. Aceste skills-uri folosite corect ne pot da un awareness superior al frame-ului general…” etc. Curat „bazar”, nu?
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO| Explozie de culori de 1 Decembrie, la Alba Iulia: Foc de artificii pe timp de zi, de Ziua Națională a României

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

VIDEO| Explozie de culori de 1 Decembrie, la Alba Iulia: Foc de artificii pe timp de zi, de Ziua Națională a României

Pe data de 1 Decembrie, în fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, s-a desfășurat un eveniment deosebit – focul de artificii pe timp de zi. Începând cu ora 12:20, în Piața Tricolorului, cerul Cetății Unirii a fost luminat de un impresionant foc de artificii timp de câteva minute.

Pentru locuitorii din Alba Iulia, aceasta a fost a treia oară când au avut privilegiul să se bucure de un astfel de spectacol de artificii diurn.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Artificiile cu fum, special concepute pentru a fi utilizate în timpul zilei, au contribuit la crearea unui spectacol vibrant de culoare și sunet în atmosfera din jurul Catedralei Încoronării.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare