La împlinirea a 92 de ani de existenţă, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, la ceas de mare sărbătoare
Sâmbătă, 29 octombrie, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca 92 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ militar preuniversitar la Târgu Mureş şi 36 de ani de când funcţionează la Alba Iulia. Au ţinut să fie prezenţi la această aniversare, pe lângă colectivul de elevi cadre didactice şi militare ale liceului, în frunte cu col. Marcel Domşa – comandant, col. Gheorghe Urian – locţiitor şi prof. Dorina Trifon – director adjunct, absolvenţi ai promoţiilor din perioada Târgu Mureş – Timişoara, precum şi ai primelor promoţii 1978 şi 1979 de la Alba Iulia, veterani de război, în frunte cu g-ral. bg. (r) Ion Radu, foşti elevi ai colegiului, actualmente cadeţi ai şcolilor de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari, reprezentanţii unor instituţii publice civile şi militare (IŞJ, STS, CMJ, ISU, IJJ etc.) şi alţi invitaţi. Nu au lipsit nici doi dintre foştii comandanţi ai liceului militar, g-ral. bg. (r) Gheorghe Răbăcel şi col. (r) Voicu Cioară. Dintre oficialităţile judeţene şi locale au participat prefectul Ştefan Bardan, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, primarul Mircea Hava şi viceprimarul Ioan Bogăţan, senatorul Nicolae Dobra. Din partea eşaloanelor superioare a participat col. Nicolae Mitu, şeful Secţiei Învăţământ din Statul Major al Forţelor Terestre, care a primit raportul din partea col. Marcel Domşa, cei doi ofiţeri trecând în revistă efectivele.
După intonarea Imnului României, col. Marcel Domşa a prezentat mesajul dedicat zilei Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, care a inclus istoricul instituţiei de la înfiinţare până în prezent. În cei 92 de ani de existenţă au absolvit liceul militar, care din 1999 poartă actuala titulatură, 60 de promoţii, cu peste 6200 de tineri. El i-a felicitat pe elevi pentru promovabilitatea de 100% la examenul de bacalaureat şi pentru rezultatele deosebite obţinute de liceeni pe toate planurile, majoritatea absolvenţilor fiind admişi în învăţământul militar superior şi postliceal. Col. Nicolae Mitu a citit mesajul ministrului Apărării Naţionale, cu prilejul acestui fericit eveniment.
Apoi, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor absolvenţi, la Monumentul lui Mihai Viteazul, ridicat la 1 noiembrie 1990 în memoria celor 84 de absolvenţi căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. În acordurile Imnului Eroilor, au depus coroane de flori Instituţia Prefectului, CJ Alba, Primăria Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean, absolvenţii veterani şi Colegiul Militar „Mihai Viteazul”. După festivitatea de premiere a câştigătorilor activităţilor educativ-culturale şi sportive desfăşurate în cadrul manifestărilor aniversare, au urmat alocuţiunile şi mesajele de felicitare ale invitaţilor.
Prefectul Ştefan Bardan a spus că toţi suntem mândri de existenţa unei instituţii de un asemenea prestigiu la Alba Iulia, mulţumindu-le elevilor pentru ajutorul oferit autorităţilor prin prezenţa lor la toate manifestările. Şi vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, le-a mulţumit liceenilor militari pentru implicarea în toate proiectele CJ Alba, după proiectul „Pro Natura”, încheiat zilele trecute, urmând să fie lansat proiectul „Şcoala de 10”. Primarul Mircea Hava a spus că elevii militari fac foarte mult bine pentru oraş, prin modul cum arată, cum se comportă şi prin ceea ce fac, accentuând că toate programele derulate de Primăria Alba Iulia sunt pentru ei şi pentru oraş, îndreptându-şi atenţia spre cei doi tineri îmbrăcaţi în costume medievale, care au străjuit tribuna oficială. Gânduri frumoase a exprimat şi col. (r) ing. Grigore Toropu (promoţia 1946), care a citit mesajul absolvenţilor veterani ai Liceului Militar „Mihai Viteazul” din perioada Târgu Mureş – Timişoara.
La final, elevii au intonat imnul colegiului, evenimentul încheindu-se cu defilarea subunităţilor Colegiului Militar „Mihai Viteazul'”, sub comanda col. Marcel Domşa, şi cu un exerciţiu demonstrativ cu arme prezentat pe platoul liceului de către clasa a XII-a D, proaspătă câştigătoare a concursului „Instrucţie cu cântec”. Vivat Colegiul Militar „Mihai Viteazul”!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii