Rămâi conectat

Cultură Educație

La Alba Iulia, hainele second-hand scot cărţile afară din librării

Bogdan Presecan

Publicat

în

Librăria “Mircea Eliade” din Alba Iulia, una dintre cele mai reprezentative și cu tradiție librării din oraș, a devenit de curând magazin de haine second hand.

Spațiul în care a funcționat mai bine de 25 de ani magazinul de cărți, manuale, hărți și rechizite, pe care sunt convins că mulți dintre dumneavoastră vi-l amintiți, este situat pe strada Cloşca, chiar vis-a-vis de hotel Cetate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Purtând numele unuia dintre cei mai celebri români ai tuturor timpurilor, librăria a fost inaugurată odată cu blocul la a cărui parter a funcționat până de curând, clădire construită în plină cetate albaiuliană.

Povestea librăriei „Mircea Eliade”  este extrem de sugestivă pentru timpurile pe care le trăim, pentru societatea care am devenit.

Avem la Alba Iulia o Cetate de tip Vauban unică în România, în care s-au investit zeci de milioane de euro pentru a se pune în valoare bogata moștenire materială și spirituală a strămoșilor noștri, pentru a ne redescoperi identitatea și mândria. În același timp, sărăcia materială și spirituală se resimte parcă tot mai mult în orașul nostru, unde locuri livrești cu tradiție se transformă fără băgare de seamă în magazine de haine second hand, aceste noi simboluri ale societății românești actuale.

“Mircea Eliade” este librăria cu care am crescut, librăria pe lângă care treceam în fiecare zi în drumul spre școală, locul din care mi-am cumpărat de multe ori cărţi sau rechizite înainte de inceperea anului scolar, unde îl găseam aproape de fiecare dată pe profesorul de istorie Pioariu citind, sau unde l-am văzut prima dată pe Mircea Dinescu urcat pe un scaun, recitând mulțimii versuri din cartea pe care o lansa atunci la Alba Iulia.

Imaginea pe care o am acum când văd magazinul cu haine vechi agățate în vitrine, îmi crează un sentiment de pierdere, de vinovăție parcă.

Dar îmi amintesc imediat conceptele de criză, economie de piață, showu-ri TV, salariu minim pe economie, politică, internet, ignoranță, sărăcie și mă fac că înțeleg că așa arată evoluția.

L-am contactat pe domnul Iuliu Hada, directorul SC Libris Alba SA, cel care administrează activitatea multora dintre librăriile și spațiile acestora din județul Alba, pentru a ne explica cum s-a ajuns la această situație.

“Librăria “Mircea Eliade”, deși era una foarte bine aprovizionată, nu mai vindea nici de o sută de lei pe zi. Nu se mai vindea nici cartea scolara, nici caietele cele de toate zilele, nici romanele, culegerile…

 Profesorul pretindea mai demult un anumit număr de caiete, dar acum elevii merg la şcoala doar cu un caiet in mână.

Nu se mai vindeau aproape deloc culegerile şcolare, ceea ce arată criza profundă din învățământ. Un act profesional serios nu se poate face fără aceste culegeri.

Nu se mai cumpărau cărţi de premii. Colegiul „Horea Cloșca și Crișan”, cel mai important liceu din județ a renunţat  la mai da drept premii cărţi.

Este o realitate cruntă!

Dacă am închiriat-o, am închiriat-o pentru a rezista.

Se pare ca România este o tara second hand si trebuie sa recunoaştem acest lucru.

Am încercat si varianta cărților vechi, second hand, de la diferiţi editori de carte, dar a mers mai prost decât înainte.

Daca piaţa cărţii nu va deveni politica de stat, protejata precum farmaciile, prin metode de compensare, atunci va fi tot mai rău.

Să sperăm că o să reușesc să redeschidem librăria „Mircea Eliade”.

După ce m-am zbătut sa fac cat mai multe librarii, am ajuns în situația în care să trebuiască să le închid sau, în cazuri mai fericite, să le dăm în locație de gestiune. Așa am reușit să salvez celelalte librării, pentru că externalizarea gestiunii s-a dovedit a fi o soluție mai bună, față de o administrare făcută de societăți gen Libris, care s-a dovedit că nu are prea mult de-a face cu economia de piață.

Rezistă anumite librării, gen Humanitas, datorită faptului ca au in spate edituri si atunci îşi permit să țină un magazin într-o capitala de județ, pentru a-şi promova cartea dânșilor”, a declarat Iuliu Hada pentru ziarul „Unirea”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea