Rămâi conectat

Cultură Educație

La Alba Iulia, hainele second-hand scot cărţile afară din librării

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Librăria “Mircea Eliade” din Alba Iulia, una dintre cele mai reprezentative și cu tradiție librării din oraș, a devenit de curând magazin de haine second hand.

Spațiul în care a funcționat mai bine de 25 de ani magazinul de cărți, manuale, hărți și rechizite, pe care sunt convins că mulți dintre dumneavoastră vi-l amintiți, este situat pe strada Cloşca, chiar vis-a-vis de hotel Cetate.

Purtând numele unuia dintre cei mai celebri români ai tuturor timpurilor, librăria a fost inaugurată odată cu blocul la a cărui parter a funcționat până de curând, clădire construită în plină cetate albaiuliană.

Povestea librăriei „Mircea Eliade”  este extrem de sugestivă pentru timpurile pe care le trăim, pentru societatea care am devenit.

Avem la Alba Iulia o Cetate de tip Vauban unică în România, în care s-au investit zeci de milioane de euro pentru a se pune în valoare bogata moștenire materială și spirituală a strămoșilor noștri, pentru a ne redescoperi identitatea și mândria. În același timp, sărăcia materială și spirituală se resimte parcă tot mai mult în orașul nostru, unde locuri livrești cu tradiție se transformă fără băgare de seamă în magazine de haine second hand, aceste noi simboluri ale societății românești actuale.

“Mircea Eliade” este librăria cu care am crescut, librăria pe lângă care treceam în fiecare zi în drumul spre școală, locul din care mi-am cumpărat de multe ori cărţi sau rechizite înainte de inceperea anului scolar, unde îl găseam aproape de fiecare dată pe profesorul de istorie Pioariu citind, sau unde l-am văzut prima dată pe Mircea Dinescu urcat pe un scaun, recitând mulțimii versuri din cartea pe care o lansa atunci la Alba Iulia.

Imaginea pe care o am acum când văd magazinul cu haine vechi agățate în vitrine, îmi crează un sentiment de pierdere, de vinovăție parcă.

Dar îmi amintesc imediat conceptele de criză, economie de piață, showu-ri TV, salariu minim pe economie, politică, internet, ignoranță, sărăcie și mă fac că înțeleg că așa arată evoluția.

L-am contactat pe domnul Iuliu Hada, directorul SC Libris Alba SA, cel care administrează activitatea multora dintre librăriile și spațiile acestora din județul Alba, pentru a ne explica cum s-a ajuns la această situație.

“Librăria “Mircea Eliade”, deși era una foarte bine aprovizionată, nu mai vindea nici de o sută de lei pe zi. Nu se mai vindea nici cartea scolara, nici caietele cele de toate zilele, nici romanele, culegerile…

 Profesorul pretindea mai demult un anumit număr de caiete, dar acum elevii merg la şcoala doar cu un caiet in mână.

Nu se mai vindeau aproape deloc culegerile şcolare, ceea ce arată criza profundă din învățământ. Un act profesional serios nu se poate face fără aceste culegeri.

Nu se mai cumpărau cărţi de premii. Colegiul „Horea Cloșca și Crișan”, cel mai important liceu din județ a renunţat  la mai da drept premii cărţi.

Este o realitate cruntă!

Dacă am închiriat-o, am închiriat-o pentru a rezista.

Se pare ca România este o tara second hand si trebuie sa recunoaştem acest lucru.

Am încercat si varianta cărților vechi, second hand, de la diferiţi editori de carte, dar a mers mai prost decât înainte.

Daca piaţa cărţii nu va deveni politica de stat, protejata precum farmaciile, prin metode de compensare, atunci va fi tot mai rău.

Să sperăm că o să reușesc să redeschidem librăria „Mircea Eliade”.

După ce m-am zbătut sa fac cat mai multe librarii, am ajuns în situația în care să trebuiască să le închid sau, în cazuri mai fericite, să le dăm în locație de gestiune. Așa am reușit să salvez celelalte librării, pentru că externalizarea gestiunii s-a dovedit a fi o soluție mai bună, față de o administrare făcută de societăți gen Libris, care s-a dovedit că nu are prea mult de-a face cu economia de piață.

Rezistă anumite librării, gen Humanitas, datorită faptului ca au in spate edituri si atunci îşi permit să țină un magazin într-o capitala de județ, pentru a-şi promova cartea dânșilor”, a declarat Iuliu Hada pentru ziarul „Unirea”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea