Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

La 17 ani, un tânăr, din Alba Iulia, are idei smart de afaceri și își extrage adrenalina din pasiunea pentru off-road

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La 17 ani, Rareș Leah, din Alba Iulia, are idei smart de afaceri și își extrage adrenalina din pasiunea pentru off-road

Peste 3.000 de elevi din învățământul profesional și tehnic din România, dornici să își crească șansele de independență financiară și succes în carieră, s-au implicat în 2023 în programul „Start Major”, aflat la a patra ediție. Este vorba de un program de educație financiară și pentru carieră dezvoltat de UniCredit Bank.

Programul a fost structurat în trei module, iar pe parcursul anului trecut elevii au învățat cum să își gestioneze corect resursele financiare, au descoperit ce roluri profesionale li se potrivesc, cum pot obține și păstra un loc de muncă, dar și cum pot dezvolta o afacere. Programul Start Major este implementat în colaborare cu Asociația Social Incubator, un ONG fondat în 2014 cu expertiză în lucrul cu tinerii, construirea de formate educaționale axate pe dezvoltare personală și integrare pe piața muncii, care sprijină tranziția către viața independentă a acestora.

Adriana Preda, CEO-ul organizației, este prima româncă selectată în cadrul prestigiosului program Obama Scholars. Adriana Preda face parte din cel de-al șaselea grup de Obama Scholars, participând în anul universitar 2023-2024 la un program integrat în cadrul Universității Columbia din New York, alături de alți sociali în ascensiune, din întreaga lume. Anul trecut, 340 dintre cei peste 3.000 de elevi au participat la cele 10 tabere urbane de antreprenoriat, în care au învățat cum să dezvolte un plan de afacere și cum să găsească finanțare.

*Câștigător al unui concurs național de idei de afaceri

La finalul proiectului, 95 de tineri și-au prezentat ideile de afaceri unui juriu, pe un format asemănător competițiilor de start-up-uri, iar cele mai bune idei de afaceri au câștigat micro-finanțare și sesiuni de mentorat. Premiul I i-a fost oferit lui Rareș Leah (17 ani), elev în clasa a XI-a la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Rareș Leah a fost răsplătit cu un stimulent financiar de 1.500 de euro pentru ideea de afacere „AI (Artificial Intelligence) Appointment Booking”, un sistem de programări bazat pe inteligență artificială destinat clinicilor dentare. Laureații au fost anunțați la mijlocul lunii ianuarie 2024. Au mai obținut premii elevi din județele Brașov și Iași, iar o mențiune specială a fost acordată unei eleve din București.

Mândru de propria idee de afacere, Rareș Leah nu-și ascunde ambiția de a o pune cât mai repede în practică. „Consider că este foarte benefică ideea mea, reprezentând o soluție nouă pe piață, o soluție unică și care îți permite să aloci resursele de timp rezervate de regulă programărilor pentru alte chestiuni.

Această idee plănuiesc să o cresc și să o extind, să ajung să o aplic și în alte domenii, cum ar fi firmele specializate în acoperișuri și firmele specializate în panouri solare. Preconizez ca prin august 2024 DentalStry Media să fie una dintre cele mai mari agenții de marketing din România și, bineînțeles, cea mai mare din domeniul cabinetelor dentare”, spune Rareș Leah.

La propunerea dirigintelui său, profesorul de matematică Marcel Ioan Stan, Rareș Leah a vorbit în fața clasei din care face parte, în cadrul unei ore de dirigenție, despre ideile sale inovatoare în domeniul antreprenoriatului. Elevul de la „HCC” Abrud ne-a mărturisit că este pasionat de aproape doi ani de sfera antreprenoriatului.

*Sporturile de adrenalină și muzica, însoțitori în timpul liber

Mult mai veche, cam de prin 2015, este pasiunea pentru „sporturile de adrenalină”, cum le denumește Rareș Leah. Ne lămurim deplin despre ce este vorba când ne amintește de o întâmplare deosebită, împlinirea unui vis: în 2023 a fost copilot pentru bistrițeanul Octavian Popanton în mai multe etape ale Campionatului Național de Off-Road, la clasa Challenge. Etapa de la Runcu (județul Gorj), care l-a găsit pe tânărul din Munții Apuseni în premieră în postura de copilot în întrecerea națională, a avut loc în vara anului trecut.

„Îmi aduc aminte cu mare plăcere și satisfacție de acel moment pe care l-am trăit din plin, la cote maxime”, spune Rareș Leah, care „se dă” în locuri accidentate de plan local, ori de câte ori are ocazia, cu un Nissan Patrol Y60 aflat la dispoziția sa grație familiei. Rareș Leah are mereu aproape și muzica. Ascultă în căști mai tot timpul atunci când vrea să se destindă în urma unor activități solicitante compoziții muzicale „cu beat simplu”. Între trupele sale favorite se regăsesc Paraziții și Bazooka.

Însă și clasicii AC/DC și Michael Jackson intră în lista preferințelor muzicale proprii. Obișnuit cu muntele, Rareș Leah ne dezvăluie că s-ar lăsa pradă, oricând i s-ar ivi ocazia, unui weekend la mare. În privința viitorului, nu are nicio ezitare să-și fixeze ca obiectiv concentrarea tuturor efeorturilor spre construirea unei cariere: „Deja am conturate încă 2 idei foarte bune de afaceri, care necesită cash flow.

Voi merge pe acest drum, iar următorul pas după absolvirea liceului va fi reprezentat de studiile universitare, cu siguranță la UBB Cluj, la Informatică”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea