Klaus Iohannis: ”Ca președinte al României, voi relua temele regionalizării și descentralizării”

harta regionalizarePreşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a promis, în programul său, reluarea unei discuţii serioase legate de regionalizare și descentralizare. El a sugerat că actuala hartă administrativă a României trebuie schimbată și este de părere că discuţiile care au avut loc până acum pe tema regionalizării nu au fost foarte aplicate, iar ce s-a făcut bine în unele zone nu a fost aplicat la nivel naţional.

Ca președinte al României, voi relua temele regionalizării și descentralizării. În 2014, încercarea de a construi un mare proiect național pe tema regionalizării a eșuat, pe de-o parte datorită destrămării alianței politice aflate la guvernare, pe de altă parte, ca urmare a unei viziuni extrem de simplificatoare a actorilor implicați în acest proces. Dezbaterea asupra regionalizării, atât cât a existat, s-a centrat mai degrabă în jurul unor proiecții politice și a răspuns unor preocupări legate de împărțirea influenței diferitelor partide și grupuri în administrațiile locale. Nu întâmplător, subiectele aflate în contradicție s-au rezumat la numărul regiunilor, la posibilele lor capitale și la mecanismele de alegere a structurilor de conducere regionale. Totul a culminat cu declanșarea unor controverse legate strict de interese locale, cum ar fi jurisdicția asupra porturilor sau a poliției„, se arată în programul lui Iohannis.

ELIT

Nu avem, până în momentul de față, o analiză realistă asupra consecințelor descentralizării în România, proces care durează de 20 de ani. Este un proces pozitiv fără de care, de exemplu, dezvoltarea unor orașe ca Sibiul, pe care l-am condus, nu s-ar fi putut produce. Dar aceste evoluții pozitive nu au fost liniare la nivelul întregii Românii. În multe locuri, descentralizarea financiară a însemnat mai degrabă adâncirea inegalităților de dezvoltare, decât armonizarea la nivel regional sau național. Această temă merită un proces de reflecție națională, proces pe care îl poate conduce Preşedintele României„, mai spune noul preşedinte al României.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

666 17 noiembrie 2014 at 17:14

Da, da… capitala la Sibiu si mutarea acolo a sursei principale de bani a PDL/PNL, adica Agentia dezvoltare Regionala Centru. Sau poate muta si DNA/DIICOT sau Cutrea de Apel astfel incat sa nu mai fie bani nici pe piata asa incat sa moara si „sleahta” de comercianti pedelisti din Alba Iulia. Ei Iohannis deja te IUBESC si iti MULTUMESC !

pilu 17 noiembrie 2014 at 20:47

Eu nu cred ca poate face asa ceva. Daca nu a facut-o Basescu, el nici atat. Vom vedea.

albanezul 17 noiembrie 2014 at 20:56

Sa nu transformam regionalizarea in federalizare SI apoi spre autonomie!Capitala regiunii 7 centru la SIBIU?Hava CE zici?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...