Klaus Iohannis: Azi a câștigat România. Cea mai BUNĂ SOLUȚIE după DEMITEREA Guvernului Dăncilă: Alegerile anticipate

Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru formarea unei majorități parlamentare noi și desemnarea unui nou premier, după ce guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiunea de cenzură adoptată joi de Parlamentul României. Consultările vor avea loc, cel mai probabil, vineri, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale. Președintele a făcut declarații în acest sens la  ora 15 30, joi. 

Potrivit Constituției, guvernul demis prin moțiune de cenzură rămâne în funcție cu atribuții restrânse, până în momentul învestirii unui nou Cabinet.

ELIT

Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că cea mai bună soluție pentru restabilirea legitimității puterii o reprezintă alegerile anticipate.

„Voi convoca partidele politice la consultări mâine de la ora 11 pentru că avem nevoie de un nou guvern. Voi asculta propunerile partidelor și voi propune o formulă de executiv cu un mandat clar.  Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității este întoarcerea la votul cetățenilor, alegrile anticipate, aceasta nu se poate face decât dacă există consens”, a declarat Iohannis.

Variantele de lucru posibile în acest moment, înaintea consultărilor cu partidele la Palatul Cotroceni sunt:

  • Formarea unui Guvern minoritar în jurul PNL, care să fie susținut în Parlament de cei care au votat moțiunea de cenzură – Pro România, ALDE, PMP, UDMR și minorități. Ludovic Orban este oficial propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. Dacă un astfel de cabinet va fi votat în Parlament el ar putea rămâne în funcție până la alegerile parlamentare organizate la termen. Dacă guvernul nu va fi validat de Parlament, se face a doua propunere de premier care în termen de 10 zile își alcătuiește un nou cabinet și se prezintă în parlament. În cazul în care sunt respinse două guverne consecutiv în Parlament se declanșează alegeri anticipate.
  •  Formarea unui Guvern PNL-USR, eventual cu premier de la USR sau din alianța USR-PLUS. Oficial, propunerea Alianței pentru funcția de premier este Dacian Cioloș, neoficial numele vehiculat pentru post este Dragoș Tudorache. Ambii sunt însă europarlamentari și este puțin probabil că ar renunța la mandatul de la Bruxelles pentru un scurt mandat la Palatul Victoria, înaintea alegerilor parlamentare.
  •  Formarea unui guvern mai larg, din care să facă parte PNL și partidele care l-au ajutat să înlăture guvernul Dăncilă, respectiv ALDE, Pro România, UDMR, PMP. USR a anunțat deja că refuză să participe la o astfel de formulă, dar i-ar acorda sprijin în Parlament.
  •  Formarea unui guvern de tehnocrați care să gestioneze treburile țării până la alegeri.

Cea mai complicată sarcină a viitorului Guvern va fi alcătuirea legii Bugetului pentru anul 2020, care trebuie adoptată în Parlament îniante de finalul anului.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...