Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Jr. Mihaela MIH-DEHELEAN: Gânduri de Crăciun

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tableta bunului simţ

    Vin sărbătorile şi asta fără doar şi poate reprezintă pentru noi toţi un prilej de bucurie. Dincolo de faptul că vreau pe această cale să vă urez sărbători fericite cu lumină în suflete şi cu înţelepciune în gânduri, aş vrea să ne gândim la sentimentul de împreună de care societatea noastră are evidentă nevoie. Aş vrea să ne gândim la un soi de întoarcere la ceea ce ne uneşte cu adevărat la tradiţiile autentice legate de sfânta sărbătoare a Crăciunului. Aud peste tot cântece de Crăciun dar tot mai puţine colinde, văd peste tot spiritul comercial al sărbătorilor de iarnă dar în puţine locuri se mai vorbeşte despre Crăciunul autentic românesc cel care ne lumina anii copilăriei. Sigur că lumea evoluează de la un Moş Crăciun îmbrăcat în verde la unul cu straie roşii, sigur că lumea se schimbă şi apar obiceiuri şi manifestări noi însă legătura cu trecutul trebuie cu grijă păstrată. Ştiu că urările de sărbători sunt în general clişee de care mulţi dintre dumneavoastră s-au săturat, şi de aceea din punctul meu de vedere poate că aceste sărbători ar trebui să fie un prilej de reflecţie cu privire la lucrurile care ne conferă identitate într-o perioadă în care confuzia pare să domine o întreagă societate umană. Acest tip de abordare, de întoarcere la tradiţiile legate de sărbătoarea Crăciunului are o importanţă de care mulţi dintre noi am uitat. România, după părerea mea, a adoptat relativ repede principiile unor sărbători care par mai degrabă campanie de marketing. În acelaşi timp, însă, acest spaţiu binecuvântat de Dumnezeu musteşte de tradiţii şi sens care respectate conferă o atmosferă greu de redat în câteva cuvinte. Mesajul acestor sărbători în opinia mea este unul care îndeamnă la păstrarea unei identităţi care ne plasează în rândul celor mai spiritualizate naţiuni ale Europei.
Vine Crăciunul şi bucuria de a dărui are acum poate o însemnătate mai mare decât oricând. Dincolo de natura materială a darurilor pe care le oferim unii altora, îmi doresc ca sfârşitul acestui an greu pentru fiecare dintre noi să aducă mai multă speranţă, mai multă încredere în valoarea pe care această naţiune o are fără doar şi poate. Îmi doresc recuperarea acestei sublime stări, speranţa cea pe care indiscutabil am pierdut-o în ultimii ani. Gândurile legate de sfânta sărbătoare a naşterii lui Iisus vorbesc mai mult decât oricând despre necesitatea genezei unui timp în care sentimentul de împreună să poată prinde forma unor proiecte din care această societate să câştige efectiv ceva. Nu aş vrea pentru mine şi nici pentru cei care reprezintă ceva pentru mine ca anul care vine să fie doar o referinţă statistică. Nu îmi doresc ca oamenii să fie în bilanţul unora nume pe o listă rece, aş vrea ca destinul colectiv să fie o preocupare nu un slogan politic, aş vrea ca fiecare dintre noi să fie parte dintr-un proiect social care să redea încrederea că suntem pe un drum bun. Ştiu că acest mesaj va fi tratat de către unii dintre dumneavoastră ca un mesaj politic dar este în mod clar mai mult decât atât, e reacţia normală a unui om care la lumina sărbătorilor îşi doreşte întoarcerea la adevăratele noastre valori. Sigur că lucrurile nu se vor schimba atât de repede şi nimeni nu are această pretenţie însă între un cozonac, o colindă şi un pahar cu vin, poate că ne găsim un pic de timp de reflecţie în care să încercăm să ne raportăm corect la lumea din jurul nostru.
Mesajul meu este unul care face apel atât la conştiinţa noastră cât şi la sufletul fiecăruia dintre dumneavoastră căci această zonă are un potenţial spiritual deosebit. Sunt convinsă că putem avea mai mult dacă reuşim să depăşim această stare de dezbinare, dacă readucem speranţa în sufletul oamenilor, dacă ne întoarcem la ceea ce ne dă identitate şi putere în negura acestor vremuri. Principiile comerciale ale acestui Crăciun sunt precum o lumânare cu care încercăm să ne orientăm în negura timpurilor, pe când tradiţia şi respectarea ei reprezintă lumina care ne va ghida acolo unde sper să ajungem cu toţii la starea de bucurie. Sărbători fericite, dragii mei!

Jr. Mihaela MIH-DEHELEAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii La 18/30 aprilie 1848 a avut loc, la Blaj, în ciuda opoziţiei autorităţilor, o primă adunare reprezentativă a românilor, la care au participat aproximativ 4000 de persoane, majoritatea ţărani, sub conducerea lui Avram Iancu, Papiu Ilarian, Ioan Buteanu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea