Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

”Jocul urșilor” în vecinătatea municipiului Alba Iulia. ”La Pâclișa este vorba de cel puțin 2 urși, iar unul ar putea fi bolnav sau rănit

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Apăruți de nicăieri, Urșii care au adus teroarea în județul Alba vor fi relocați sau împușcați • Cum au ajuns urșii până aproape de Alba Iulia rămâne o enigmă

La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență desfășurată la Instituția Prefectului Alba, prezidată de prefectul Dănuț Hălălai, a fost luată în discuție problema urșilor care de două săptămâni terorizează locuitorii județului, ultimul atac având loc acum câteva zile, când au ucis o scroafă cu purcei într-o gospodărie din Pâclișa, Alba Iulia.

În opinia directorului Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor sportivi Alba (AJVPS), Bogdan Dragomir, care a participat la ședință, la Pâclișa este vorba despre cel puțin 2 urși, iar cel care a sfârtecat porcii nu este cel care a fost văzut zilele trecute în aceeași zonă, fiind mai mare, dar mai slab, nefiind exclus să fie bolnav sau chiar rănit.

Pentru aceștia, autoritățile vor să solicite Ministerului Mediului relocarea, iar din discuții a rezultat că aceasta s-ar putea face pe un fond de vânătoare de la Luncile Prigoanei. Aceasta ar presupune prinderea și tranchilizarea animalelor sălbatice și mutarea lor în zona montană, în acest sens fiind purtate discuții preliminare cu un ONG din Hunedoara, a spus prefectul Dănuț Hălălai.

Șeful AJVPS Alba consideră însă că relocarea urșilor agresivi nu rezolvă problema, pentru că ursul ar putea ajunge pe teritoriul unui alt urs, care l-ar putea alunga, iar astfel situația se poate repeta, iar ursul relocat ar ajunge din nou la locurile cu civilizație umană. De aceea, Bogdan Dragomir susține că urșii care se apropie de habitatul uman trebuie recoltați.

În zona Straja – Henig, se pare că este vorba despre fiara ce fusese văzută în zona Daia Română, care ulterior s-a mutat la Straja, unde a omorât mai multe oi. Pentru recoltarea acestuia, AJVPS Alba a cerut derogare din partea Ministerului Mediului pentru a putea fi împușcat legal.

Nu se știe nimic concret despre modul în care au ajuns urșii în județul Alba, mai ales atât de aproape de Alba Iulia, dar parcă au apărut de nicăieri.

„Să apară așa, dintr-o dată, 3 – 4 exemplare în zone în care nu au fost niciodată, e dubios. Dacă ții cont de managementul marilor carnivore care se aplică la nivel de țară în ultimii ani, nu-i nimic de mirare, pentru că numărul lor crește în continuu, ei nu se mai vânează, numărul lor e în continuă creștere, dar habitatul lor e în continuă scădere, pentru că se antropizează și, pe lângă faptul că crește populația umană și intravilanul, mai taie și din păduri, deci… un număr mult mai mare de animale pe o suprafață mai mică de teren, e logic că ei trebuie să ajungă în zone unde nu au apărut niciodată”, a spus Bogdan Dragomir.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a cerut luarea urgentă a măsurilor necesare, pentru a evita producerea unei eventuale nenorociri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea