Jocul murdar de interese legate de transportul public de persoane iese la iveală!
Societatea Transgilyen SRL Aiud susţine că a fost prejudiciată cu 300.000 de euro (prin licitaţia „aranjată” din 2008), şi că timp de 5 ani a fost supusă la presiuni din partea instituţiilor statului
Continuăm în această ediţie a cotidianului nostru dezvăluirea jocului murdar de interese legate de transportul public de călători din judeţul Alba. Victima în acest caz este SC Transgilyen SRL Aiud, participantă şi ea la licitaţia „aranjată” din anul 2008, la care am mai făcut referire şi cu altă ocazie. După cum ne-a declarat Irina Gilyen, administratorul societăţii cu pricina, numai pentru licitaţia din aprilie 2008, a făcut investiţii în valoare de aproximativ 300.000 de euro. Bani care, fireşte, au început să i se scurgă printre degete de la o zi la alta, neavând posibilitatea să lucreze şi, prin urmare, să amortizeze suma investită.
Administratorul societăţii susţine că a fost, timp de 5 ani, supus la intimidări şi la alte presiuni din partea instituţiilor statului!
Începând de la licitaţia cu pricina, care între timp a fost anulată parţial de instanţă, pentru SC Transgilyen Aiud a început calvarul. În legătură cu modul în care s-a exercitat sistemul de presiune instituţională asupra societăţii, Irina Gilyen face acuzaţii foarte grave la adresa Gărzii Financiare, Poliţiei, Consiliului Judeţean Alba etc. Ce s-a întâmplat, de fapt? La licitaţia respectivă, cea anulată între timp, punctajele societăţilor participante au fost modificate în mod artificial (de fapt ele au fost viciate printr-o procedură ilegală de intervenţie în sistemul electronic, asupra căreia vom reveni într-o ediţie viitoare). Deşi Transgilyen avea 42,50 de puncte pe traseul nr. 6 (Aiud-Teiuş-Alba Iulia), cineva i-a schimbat punctajul şi, astfel, a pierdut traseul respectiv în favoarea altei societăţi. Drept urmare, până la câştigarea procesului şi la emiterea hotărârii definitive de anulare a licitaţiei de către Tribunalul Cluj, societatea a fost în imposibilitate de a-şi desfăşura activitatea. Iar asta înseamnă… 5 ani!
Grav este, însă, altceva: imediat ce a acţionat în instanţă pentru anularea licitaţiei, asupra societăţii au început presiunile. Iată ce ne-a declarat în acest sens Irina Gilyen:
„Timp de 5 ani am înregistrat mari daune materiale, deoarece nu ne-am putut desfăşura activitatea, pentru care am investit. Să nu lucrezi timp de 4-5 ani este grav şi pentru o persoană fizică, dar pentru o societate comercială care are angajaţi, credite etc. este de-a dreptul catastrofal. Grav este, însă, faptul că asupra societăţii noastre s-a pus în mişcare un sistem de presiune al corupţiei instituţionalizate. În acest sistem care ne-a presat permanent sunt angrenate Poliţia, Garda Financiară şi Consiliul Judeţean Alba. Practic, timp de cinci ani, pentru că am avut curajul de a lupta în instanţă, am fost intimidaţi de către organele de cercetare penală…!”
Transgilyen a câştigat procesul împotriva Gărzii Financiare, după 3 ani
„Timp de 5 ani, mai afirmă Irina Gilyen, pe adresa societăţii noastre au venit controale cu dedicaţie. De pildă Garda Financiară ne-a controlat pe un traseu de dimineaţa de la ora 9.00 până seara la ora 19.00. Ni s-a aplicat o amendă de 30.000 de lei şi ni s-a confiscat suma de 50.000 de lei. Am contestat şi a urmat un proces pe care l-am câştigat, tot la Tribunalul Cluj, dar abia după 3 ani de stres şi de alergătură. Consiliul Judeţean Alba a solicitat la un moment dat să se dispună sechestru asigurator pe maşinile noastre, pentru a ne elimina complet de pe piaţă. Poliţia, la fel, ne-a blocat maşinile în trafic şi ne-a suspendat numerele pentru o perioadă de 6 luni. Asta când am încercat să circul după ce am fost repusă în drepturi. Dar şi competitorii mei circulau, deşi traseele lor erau suspendate. Însă pe ei nu-i vedea nimeni! Trei maşini le-am avut luate în sistem leasing. Nemaiavând posibilitatea de a plăti ratele le-am înapoiat firmei de leasing. Culmea, era vorba despre un autobuz cu 42 de locuri, care valora cam 40.000 de euro. Cu cât credeţi că l-a cumpărat după aceea, o firmă concurentă? Cu… 8.300 de euro!”
Plângere prealabilă administrativă împotriva Consiliului Judeţean Alba, pentru modificarea punctajului societăţii, şi urmează o acţiune în instanţă pentru recuperarea prejudiciului!
În fine, necazurile societăţii Transgilyen se pare că au fost atât de mari, încât a ajuns să solicite ea însăşi insolvenţa. Şi încă tot nu s-au încheiat. De ce? Pentru că, deşi licitaţia a fost anulată prin sentinţa civilă nr. 3965/2012, a Tribunalului Cluj, irevocabilă, deşi prin Hotărârea nr.64/25 aprilie 2013 a Consiliului Judeţean Alba, societatea a fost declarată câştigătoare şi repusă pe traseul disputat, Aiud-Teiuş-Alba Iulia, punctajele de la prima licitaţie, cea anulată, nu au fost modificate şi aduse la normal. Astfel, punctajul de 42,50 al Transgilyen a rămas 39. Pentru aceasta, societatea a depus o plângere prealabilă la Consiliul Judeţean Alba pentru a reveni şi a completa hotărârea, cu clarificarea punctajului real, deoarece modificarea punctajului (calcularea eronată sau falsificarea lui), produce efecte mai departe, influenţând starea de drept a operatorului de transport, în perspectiva participării acestuia la o nouă atribuire de trasee!
În afară de această plângere administrativă, Irina Gilyen intenţionează să înainteze o acţiune şi în instanţă, pentru recuperarea prejudiciului pe care societatea l-a înregistrat în cei 5 ani de inactivitate. Deocamdată demersul se află în etapa de evaluare de către experţi, urmând ca acţiunea să fie introdusă pe rolul instanţei în jurul datei de 15 iulie 2013. După 5 ani de procese, două dintre ele strămutate la Tribunalul Cluj, câştigate irevocabil, timp în care Transgilyen a fost împiedicată să-şi desfăşoare activitatea şi, aşa după cum susţine administratorul ei, a suferit prejudicii materiale însemnate, se pune întrebarea următoare: cine va plăti pagubele în cazul în care instanţa îi va admite o acţiune în pretenţii? Noi, contribuabilii? Vom reveni!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]