Rămâi conectat

Cultură Educație

Jocul de imagine

Publicat

în

Peste 4,5 milioane de clienţi ai băncilor, contractanţi de credite, sunt pe cale să fie din nou înşelaţi de guvernanţi. Într-un rafinat joc de imagine, din dorinţa de a mai atenua puţin duritatea programului de austeritate, Guvernul a decis să arunce un ochi în ograda băncilor şi să impună transparenţa în contractele de creditare. De ani buni cetăţenii reclamau comisioanele ascunse şi creşterea discreţionară a dobânzilor, protejate de contracte stufoase, de neînţeles pentru cetăţeanul obişnuit. Aşa a apărut Ordonaţa 50 din iunie 2010, grefată pe directivele UE, care a dat speranţă milioanelor de îndatoraţi aflaţi în imposibilitate de plată. Cea mai importantă clauză a Ordonanţei, contestată vehement de păianjenii-bănci, a fost aceea că noile reglementări, inclusiv anularea dobânzilor de rambursare anticipată, se aplică şi contractelor aflate în derulate. Faptul că sistemul bancar românesc nu a fost zdruncinat de criză s-a datorat în bună măsură abilităţii rapace cu care pierderile au fost aruncate exclusiv în seama clienţilor, îndeosebi a celor buni platnici. Este de notorietate deja că actuala criză economică mondială a fost generată de lăcomia nemăsurată a băncilor. Când FMI şi chiar BNR şi-au manifestat îngrijorarea faţă de aplicarea ordonanţei şi asupra creditelor în derulare, cam 8 milioane, nimeni nu a ştiut ce se întâmplă. Pentru că, am mai spus-o, STATUL comunică, nu explică nimic. Era normal ca populaţia, lovită de şomaj şi creşterea preţurilor, să fie cea protejată de abuzurile neruşinate ale băncilor, şi nu acestea. De două luni însă, deşi a semnat în scrisoarea cu FMI condiţionalitatea modificării acestei clauze în Ordonanţă, Guvernul a dat asigurări ferme, pe toate canalele, că nu-şi va schimba poziţia. Şi cetăţeanul l-a crezut. Avea – a câta oară! – să se înşele amarnic.
Bătălie aprigă, mult mediatizată, în Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor pe marginea celebrei Ordonanţe, aflată în discuţie înainte de a fi supusă votului parlamentar. Pe bună dreptate de data aceasta, membrii din opoziţie au acuzat puterea de fariseism şi ipocrizie. De ce? Pentru că, intempestiv, deputatul PDL Adrian Niţu a prezentat un amendament prin care cere ca prevederile OUG 50… să nu se aplice şi pentru contractele de credit aflate în derulare. Aceasta în condiţiile în care toate contractele, la nivel naţional, au fost ajustate cu acte adiţionale şi o mare parte din clienţi au reuşit să-şi refinanţeze creditele, mutându-le la bănci care practică dobânzi mai mici. Pe de altă parte deputatul iniţiator propune… limitarea competenţei ANPC de sancţionare a băncilor. Nimeni nu explică substratul acestei condamnabile schimbări de opţiune a Guvernului (însuşi secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, invitat la comisie a susţinut amendamentul), care descurajează şi mai mult consumul populaţiei aflat oricum în gravă suferinţă. Cu siguranţă Adrian Niţu nu şi-a torpilat credibilitatea politică fără ordinul conducerii de partid. Argumentul oficial este că trebuie să respectăm acordul cu FMI dacă vrem ca România să aibă susţinere financiară şi în 2011. Aiurea. Oficialii Fondului au ezitat să-şi justifice poziţia în faţa presei şi eu sunt sigur că nu va fi un capăt de ţară dacă Guvernul va ignora solicitarea. Este şi interesul UE să susţină România pentru ieşirea din criză. Bancherii acuză pe un ton văicăritor că modificarea contractelor aflate în derulare (deşi au trebuit să admită perfidia unor clauze, evident abuzive) le va reduce profitul. BCR de pildă, cunoscută pentru inflexibilitatea contractelor sale de credit a pierdut peste 120 de milioane de euro ale clienţilor care s-au refinanţat la alte bănci, cu dobânzi mai mici, după eliminarea comisionului de rambursare anticipată.
Aici este BUBA. Un profit mai mic înseamnă impozit mai puţin plătit la bugetul de stat, deci încasări mai mici. Iar Guvernul este în căutare disperată de venituri suplimentare. Se uită însă că un credit mutat la altă bancă va aduce profit la aceasta şi bugetul de stat nu va avea de suferit. Se mai uită că micşorarea presiunii asupra bugetului a 4,5 milioane de familii a dat o şansă creşterii consumului intern. Or, se admite, sporirea consumului intern reprezintă soluţia indispensabilă pentru ieşirea din recesiune.
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare