Rămâi conectat

Curier Județean

Iresponsabilitate la Sebeș – protest în plină stare de alertă, împotriva tăierilor ilegale de păduri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru aceasta sâmbătă este anunțată o acțiune de protest împotriva tăierilor ilegale de păduri. Suntem totuși în plină stare de alertă. O perioadă în care acțiunile de protest, precum mitingurile și demonstrațiile sunt interzise. Cum poate fi cerut respectul față de legi și protejarea mediului, când se începe cu nerespectarea regulilor și asumarea unor posibile riscuri chiar pentru sănătatea oamenilor?

În plus, facem asta doar din considerente politice? Pentru că dacă ne uităm la cine sunt inițiatorii înțelegem exact care sunt mizele acestui protest.

Sebeșul a fost până acum un oraș care a fost ferit de o explozie a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19, așa cum s-a întâmplat în alte orașe. Este un merit al nimănui altcuiva decât al sebeșenilor, care au respectat măsurile de distanțare socială. De ce se să facem un eveniment care poate aduce riscuri pentru sănătatea noastră în această perioadă extrem de importantă, în care mai avem doar un pic de îndurat până la ridicarea restricțiilor?

Vorbim de o urgență? Sigur că tăierea pădurilor trebuie făcută mie la sută în condiții de legalitate, nu de sâmbătă, nu de azi, de ieri. Însă exact în această perioadă Ministerul Mediului a dat drumul în teste la SUMAL 2, Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase. Alături de alte îmbunătățiri, noua variantă va asigura și monitorizarea prin GPS a fiecărui transport de masă lemnoasă din România.

Sistemul va fi operaționalizat la finalul lunii iunie. Cel puțin teoretic, se va da astel o nouă lovitură grea fenomenului tăierilor ilegale. Vom vedea ce se întâmplă și practic, dar este un pas înainte. În același timp, conform datelor prezentate public de Ministerul Mediului, numărul avizelor date pentru transportul masei lemnoase a fost în perioada 4-26 aprilie cel mai mic din ultimii 5 ani, raportat la aceleași interval. Deci nu, nu s-a tăiat mai mult.

Foarte puțin probabil ca datele pentru luna mai, în care ne-am aflat întâi în stare de urgență și apoi în stare de alertă, să difere ca sens al evoluției față de luna aprilie. Dimpotrivă. Vom avea probabil un nou nivel minim al transportului de masă lemnoasă în toată țara. Mai mult, de câțiva ani, se importă din ce în ce mai mult lemn, tocmai pentru că scade volumul intern. În același timp, din ce în ce mai multă lume vorbește de starea economiei, de reducerea activității, inclusiv în industria silvică și cea a mobilei. Insecuritatea locuilor de muncă a crescut, numărul de contracte de muncă suspendate și încetate la nivel național e impresionant.

Conform datelor oficiale de la începutul săptămâni anunțate de Ministerul Muncii, aproape 600.000 de contracte de muncă erau suspendate și peste 350.000 erau încetate. Cumulat, vorbim de aproape 1 milion de români activi. Suntem într-o perioadă în care se caută soluții de sprijinire a mediului de afaceri, nu ca să facă profit, ci doar ca să funcționeze în continuare, pentru că majoritatea companiilor sunt la cote de avarie.

În tot acest peisaj, ca nicăieri în România, la Sebeș se discută de un protest care încalcă legea și în același timp poate aduce un posibil risc de sănătate pentru noi toți. Da, e o perioadă în care trebuie să căutăm soluții, însă la probleme presante în acest moment și respectând noi, fiecare, legile acestei țări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru intervalul 29.04.2024-05.05.2024 și suplimentar pentru perioada 22.04.2024-28.04.2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru intervalul 29.04.2024-05.05.2024 și suplimentar pentru perioada 22.04.2024-28.04.2024 Intreruperile programate pentru intervalul 29.04.2024-05.05.2024 29/04/2024> UNIREA – Strada UIORII, Strada TRAIAN partial, Strada TARGULUI, Strada SIMION BARNUTIU, Strada SCOLII, Strada LAUTARILOR, Strada GORNICULUI, Strada CARAUSILOR, Ferma cu Omenie, Strada TRAIAN, Ferma Transavia, Strada TRAIAN 08.00-16.00 Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea