Rămâi conectat

Curier Județean

Iresponsabilitate la Sebeș – protest în plină stare de alertă, împotriva tăierilor ilegale de păduri

Publicat

în

Pentru aceasta sâmbătă este anunțată o acțiune de protest împotriva tăierilor ilegale de păduri. Suntem totuși în plină stare de alertă. O perioadă în care acțiunile de protest, precum mitingurile și demonstrațiile sunt interzise. Cum poate fi cerut respectul față de legi și protejarea mediului, când se începe cu nerespectarea regulilor și asumarea unor posibile riscuri chiar pentru sănătatea oamenilor?

În plus, facem asta doar din considerente politice? Pentru că dacă ne uităm la cine sunt inițiatorii înțelegem exact care sunt mizele acestui protest.

Sebeșul a fost până acum un oraș care a fost ferit de o explozie a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19, așa cum s-a întâmplat în alte orașe. Este un merit al nimănui altcuiva decât al sebeșenilor, care au respectat măsurile de distanțare socială. De ce se să facem un eveniment care poate aduce riscuri pentru sănătatea noastră în această perioadă extrem de importantă, în care mai avem doar un pic de îndurat până la ridicarea restricțiilor?

Elit - Gustul Desăvârșit

Vorbim de o urgență? Sigur că tăierea pădurilor trebuie făcută mie la sută în condiții de legalitate, nu de sâmbătă, nu de azi, de ieri. Însă exact în această perioadă Ministerul Mediului a dat drumul în teste la SUMAL 2, Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase. Alături de alte îmbunătățiri, noua variantă va asigura și monitorizarea prin GPS a fiecărui transport de masă lemnoasă din România.

Sistemul va fi operaționalizat la finalul lunii iunie. Cel puțin teoretic, se va da astel o nouă lovitură grea fenomenului tăierilor ilegale. Vom vedea ce se întâmplă și practic, dar este un pas înainte. În același timp, conform datelor prezentate public de Ministerul Mediului, numărul avizelor date pentru transportul masei lemnoase a fost în perioada 4-26 aprilie cel mai mic din ultimii 5 ani, raportat la aceleași interval. Deci nu, nu s-a tăiat mai mult.

Foarte puțin probabil ca datele pentru luna mai, în care ne-am aflat întâi în stare de urgență și apoi în stare de alertă, să difere ca sens al evoluției față de luna aprilie. Dimpotrivă. Vom avea probabil un nou nivel minim al transportului de masă lemnoasă în toată țara. Mai mult, de câțiva ani, se importă din ce în ce mai mult lemn, tocmai pentru că scade volumul intern. În același timp, din ce în ce mai multă lume vorbește de starea economiei, de reducerea activității, inclusiv în industria silvică și cea a mobilei. Insecuritatea locuilor de muncă a crescut, numărul de contracte de muncă suspendate și încetate la nivel național e impresionant.

Conform datelor oficiale de la începutul săptămâni anunțate de Ministerul Muncii, aproape 600.000 de contracte de muncă erau suspendate și peste 350.000 erau încetate. Cumulat, vorbim de aproape 1 milion de români activi. Suntem într-o perioadă în care se caută soluții de sprijinire a mediului de afaceri, nu ca să facă profit, ci doar ca să funcționeze în continuare, pentru că majoritatea companiilor sunt la cote de avarie.

În tot acest peisaj, ca nicăieri în România, la Sebeș se discută de un protest care încalcă legea și în același timp poate aduce un posibil risc de sănătate pentru noi toți. Da, e o perioadă în care trebuie să căutăm soluții, însă la probleme presante în acest moment și respectând noi, fiecare, legile acestei țări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

Publicat

în

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

La data de 26 iunie 2022, polițiștii Secției 5 Politie Rurala Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 ani, din comuna Bucerdea Grănoasa, care este cercetat pentru violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 26 iunie 2022, în jurul orei 22,30, în urma unui conflict spontan avut cu o rudă, un bărbat de 58 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, ar fi pătruns, fără drept, în curtea acestuia și l-ar fi agresat și amenințat.

În cursul zilei de azi, 27 iunie, persoana reținută va fi prezentată în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bicicliștii și trotinetiștii din Alba, luați „la puricat” de polițiști: Zeci de sancțiuni date de oamenii legii

Publicat

în

Bicicliștii și trotinetiștii din Alba, luați „la puricat” de polițiști: Zeci de sancțiuni date de oamenii legii

În perioada 23 – 24 iunie 2022, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat, pe raza județului Alba, o acțiune care a avut ca scop prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați bicicliștii și persoanele care circulă cu trotinetele electrice.

În urma acțiunii au fost depistați și sancționați 42 de bicicliști care au încălcat regulile de circulație pe drumurile publică și 4 conducători de trotinete electrice.

Alți 339 de participanți la traficul rutier au fost sancționați de polițiști, în această perioadă.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 20.06-24.06.2022, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 50

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 4179
Din care – femei : 1997

Număr deficienţe constatate: 104

Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4
Din care : – 2 amenzi în cuantum de 22000 lei din care 1 amendă-20000 lei pentru
muncă nedeclarată (1 persoană);
– 2 avertismente;

Principalele deficienţe constatate în controale :
 • primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 18
Număr deficienţe constatate: 36
Număr de măsuri dispuse : 36
Angajatori sancționați: 18

Nr. sancţiuni aplicate: – 36
– 1 amendă -5000 lei;
– 35 avertismente:

Nr.evenimente în curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale:
 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare