Rămâi conectat

Actualitate

IPJ ALBA: Evaluarea activității din anul 2013

Publicat

în

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a avut loc, sub conducerea chestorului principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în anul 2013, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.

Au participat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente,  şefii poliţiilor municipale şi adjuncţii acestora, şefii poliţiilor orăşeneşti, şefii secţiilor de Poliţie Rurală şi şefi ai posturilor comunale de poliţie.

În calitate de invitaţi au participat Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba; Cornel Murg – subprefectul Judeţului Alba; Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia; Marius Augustin Motolea – vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia; Marius Ungureanu – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba; Ioan Mureșan – procuror şef al Serviciului Teritorial Alba – DIICOT; Dan Andrei Popescu – prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia; Colonel Ioan David – Şeful Direcţiei Judeţene Alba a Serviciului Român de Informaţii.

Electrica Furnizare Discount

La şedinţă au mai participat şi reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, D.G.A.- Serviciul Teritorial Alba, Serviciului pentru Imigrări Alba, Serviciului de Protecţie şi Pază Alba, Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Centrului Medical Judeţean Alba, Serviciului Public Comunitar pentru evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor simple şi ai Serviciului Public comunitar Regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

*Infracționalitatea

Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste activităţi a rezultat că şi în anul 2013, în conformitate cu  strategia de combatere a criminalităţii a inspectoratului, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe contracararea infracţionalităţii economico – financiare, pe reducerea infracţiunilor grave săvârşite contra persoanei, precum şi asupra activităţii de prevenire şi combatere a criminalităţi stradale.

În această perioadă au fost înregistrate 11.604 sesizări de infracţiuni, cu 1,1% mai multe faţă de anul 2012.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată  scăderi cu 0,5% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi creşteri cu 4,5% în mediul rural.

Numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a crescut faţă de 2012 cu 22,6% (de la 1.303 la 1.597 infracţiuni).

La nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti cele mai multe infracţiuni au fost constatate de Alba Iulia (1.016), Sebeş (460), Cugir (326), Blaj (275) şi Aiud (221)

În mediul rural, cele mai multe infracţiuni, s-au constatat de Secţia nr. 9 de Poliţie Rurală Cîmpeni (378 infracţiuni), Secţia nr. 2 de Poliţie Rurală Vinţu de Jos (366 infracţiuni), Secţia nr. 1 de Poliţie Rurală Galda de Jos (299 infracţiuni)

Numărul persoanelor cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni a crescut cu 14,3% (de la 4.295 în cursul anului 2012 la 4.911 în 2013)

Poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 275 persoane (+30), dintre care  99 persoane (-1) au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

Un număr de 17 (+3) persoane au fost încarcerate cu mandat direct de arestare preventivă, fără a se emite ordonanţă de reţinere în prealabil.

În anul 2013 au fost constatate 25 de infracţiuni grave comise cu violenţă, reprezentând 0,85% din infracţionalitatea judiciară şi 0,35% din totalul infracţionalităţii constatate.

Au fost înregistrate creşteri la infracţiunile de omor (de la 1 la 3), de tentativă de omor (de la 8 la 9), de vătămare corporală gravă (de la 3 la 5),

Numărul infracţiunilor grave, comise cu violenţă,  situează judeţul Alba mult sub media pe ţară.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (3.078) reprezintă 43% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba.

Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (56%).

Infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 41 la 27 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în anul 2013 au fost înregistrate 10 dosare penale şi soluţionate 6, în cadrul cărora au fost cercetate 16 persoane.

În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv 5 inculpaţi, au fost recuperate 244 monede din aur şi argint, 22 artefacte din fier şi o statuie din marmură.

*Infracționalitatea economico-financiară

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare,  în anul 2013 au fost constatate 2.232 de infracţiuni de natură economico-financiară, cu 35,4% mai multe decât în 2012. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 1.540 de persoane.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a primit, un număr de 515 sesizări de natură economică de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii in Agricultură, reprezentând 23,4% din infracţionalitatea economico-financiară sesizată. Dintre acestea, 375 sesizări au fost de infracţiuni de fals în declaraţii iar 140 sesizări au fost de infracţiuni de înşelăciune economică.

S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 96 de dosare complexe.

În anul 2013, poliţiştii de investigare a fraudelor au  soluţionat 1.326 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evazuinii fiscale, dintre care 4 de amploare, cu percheziţii în 3 judeţe.

De asemenea, ofiţeri din cadrul SIF Alba, sub coordonarea procurorilor DIICOT Alba, au destructurat o grupare formată din 11 membri ce acţiona pe raza mai multor judeţe, săvârşind infracţiuni de cămătărie, şantaj, înşelăciune, lipsire de libertate şi evaziune fiscală.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

*Infracțiuni stradale

În anul 2013, au fost sesizate 253 de infracţiuni stradale  cu 15% mai puţine faţă de anul 2012), reprezentând 2,2% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea94,5%, au fost comise în mediul urban iar 5,5%, în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infarcţiuni stradale privesc furturi din auto şi de componente auto.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 2.434 infracţiuni.

Cele mai multe infracţiuni constatate în mediul rural sunt infracţiunile de furt (28,6% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).

*Infracțiuni silvice

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în anul 2013,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 536 sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 7.365 m.c. material lemnos şi  1.479 pomi de Crăciun.

Volumul materialului lemnos confiscat în judeţul Alba în 10 luni 2013, a crescut semnificativ comparativ cu anul 2012 (+ 5.907 m.c.).

În urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 314 dosare penale şi au fost soluţionate 219.

De asemenea, infracţiunile silvice constatate au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut de 120 la 192 infracţiuni.

*Persoane date în urmărire

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 148 persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2013 existau în lucru 34 cazuri de persoane dispărute (dintre care 3 minori), 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 86 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 71 minori şi 15 majori. Nu au fost înregistrate cadavre cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 84 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 69 minori.

La sfârşitul anului 2013 au rămas în evidenţă 36 persoane dispărute, din care 5 minori, pentru 3 existând date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

*Evenimente semnalate prin 112

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2013, au fost înregistrate 21.123 evenimente, cu 10 % mai puţine faţă de anul 2012.

Dintre acestea, 14.453 (68,4%) apeluri au fost din mediul urban, iar 6.670 (31,6%) din mediul rural.

Cele mai multe apeluri au fost efectuate în intervalul orar 16.00-23.00 (48,9%), iar cele mai puţine apeluri au fost efectuate între orele 05.00-06.00.

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte (6,3%) urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier (17,9%), de sesizările referitoare la fapte cu violenţă (11,6%) şi de sesizările privind săvârşirea de infracţiuni de furt (9,8%).

*Evenimente rutiere

Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2013, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.

În cursul anului 2013 s-a reuşit reducerea numărului accidentelor grave cu 2 (de la 157 la 155), al răniţilor grav cu 9 (de la 158 la 149) şi menţinerea la acelaşi nivel a numărului decedaţilor (27).

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum,neacordare prioritate vehicule şi pietoni, depăşirea neregulamentară şi traversare neregulamentară.

În mediul urban s-au produs 71 accidente, soldate cu 11 morţi, 64 răniţi grav şi 25 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 49 de accidente, soldate cu 7 morţi, 52 răniţi grav şi 25 răniţi uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 34 de accidente, soldate cu decesul a 9 persoane, rănirea gravă a 32 persoane şi rănirea uşoară a altor 28.

Pe autostrada A1 s-a produs 1 accident, soldat cu rănirea gravă a unei persoane.

Au fost constatate 1.054 infracţiuni, din care 613 la regimul circulaţiei şi 441 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 226 infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 271 infracţiuni.

S-au aplicat 56.940 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 21.882 contravenţii, din care 81 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 2.274 permise de conducere şi au fost retrase 1.645 certificate de înmatriculare.

Efectivele de poliţie rutieră au ridicat în vederea confiscării produse cosmetice, produse industriale, îmbrăcămite, mere, materiale de construcţii, material lemnos, deşeuri feroase şi neferoase, produse de panificaţie, ţigarete, în valoarea totală de 65.364 lei.

Au fost identificate 6 autovehicule reclamate ca fiind furate.

*Cooperare interinstituțională

Din analiza prezentată a rezultat că şi în anul 2013, s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – I.S.V. Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

În intervenţiile pe care le-au avut, invitaţii prezenţi la această activitate au apreciat rezultatele preponderent pozitive obţinute de poliţiştii din Alba în anul 2013 şi şi-au  exprimat convingerea că astfel de rezultate vor fi obţinute şi în anul 2014.

*Concluzii

Reprezentanţii Ministerului Public, s-au declarat mulţumiţi de buna colaborare şi rezultatele activităţilor desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului 2013 şi au subliniat importanţa intensificării colaborării dintre structurile poliţiei judiciare şi unităţile de parchet, mai ales în contextul intrării în vigoare, la data de 01 februarie 2014 a prevederilor noilor Coduri, penal şi de procedură penală.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Lazăr Augustin, a apreciat dinamismul şi adaptabilitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba la evoluţia societăţii şi tendinţele fenomenului infracţional. A evidenţiat buna colaborare cu poliţiştii şi în special cu cei care au participat la activităţile judiciare privind infracţionalitatea din domeniul protejării patrimoniului cultural naţional. Şi-a exprimat convingerea că în anul 2014 poliţiştii vor depune eforturile necesare pentru îndeplinirea la un nivel calitativ ridicat a lucrărilor pentru care sunt delegaţi şi vor fi preocupaţi, în permanenţă, de creşterea nivelului de pregătire profesională.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Ungureanu, a remarcat o creştere a calităţii muncii poliţiştilor în anul 2013, fapt care a contribuit la îmbunătăţirea indicatorilor privind finalitatea judiciară. În continuare a arătat disponibilitatea unităţilor de parchet pentru colaborarea cu poliţiştii şi analizarea împreună a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, aplicabile de la data de 01.02.2014, pentru aplicarea corectă a acestora.

Cooperarea foarte bună cu poliţiştii a fost remarcată şi de Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT – Serviciului Teritorial Alba, aceasta materializându-se şi în rezultatele obţinute de unitatea de parchet pe care o conduce. Totodată, a apreciat eforturile poliţiştilor depuse pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţeni.

Subprefectul de Alba, Cornel Murg, a apreciat modul în care poliţiştii din Alba s-au organizat şi în anul 2013, în folosul siguranţei cetăţeanului şi a protejării patrimoniului şi i-a îndemnat pe polițiști să fie în continuare fermi în aplicarea legii.

În luarea sa de cuvânt, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, i-a asigurat pe poliţişti de tot sprijinul administraţiei publice pentru realizarea, în continuare, de parteneriate, atât în proiectele educative cât şi în proiectele ce vizează creşterea operativităţii în intervenţiile la evenimente şi combaterea infracționalității.

Chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a evidenţiat eforturile depuse de poliţişti în anul 2013 şi    le-a mulţumit celor prezenţi pentru buna colaborare: ”Anul 2013 nu a fost unul uşor iar anul 2014 va fi o adevărată provocare pentru poliţiştii din Alba, având în vederea intrarea în vigoare prevederilor noilor coduri, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală dar şi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale ce vor avea loc în acest an”.

Cu toate acestea, șeful IPJ Alba a dat asigurări că poliţiştii din județ sunt pregătiţi, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată: ”Pentru anul 2014, rămâne ca prioritate creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor iar o atenţie deosebită va fi acordată, în continuare, siguranţei în şcoli”.

În continuare, chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea, a pus accent pe necesitatea intensificării activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare precum şi pe importanţa recuperării prejudiciilor rezultate din astfel de fapte. Acesta a adresat mulţumiri tuturor reprezentaţilor instituţiilor cu atribuţii în aplicarea legii dar şi reprezentanţilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba şi administraţiei publice şi în special preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, pentru sprijinul acordat de fiecare dată, în realizarea şi punerea în aplicare a proiectelor elaborate de Inspectorat în folosul cetățeanului şi al comunităţii, asigurându-i că poliţiştii din Alba vor fi şi în continuare la datorie, pentru siguranţa cetățeanului şi aplicarea cu fermitate a legii.

Publicitate

Actualitate

OMICRON în România: Trei români au fost confimați cu COVID după testarea PCR. Anunțul Ministerului Sănătății

Publicat

în

OMICRON în România: Trei români au fost confimați cu COVID după testarea PCR. Anunțul Ministerului Sănătății

Un jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare, sosit în România din Africa de Sud, a fost confirmat pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Ulterior, încă două persoane au fost confirmate ca fiind infectate, după ce au efectuat testele PCR.

„Referitor la persoanele repatriate din Africa de Sud, precizăm faptul că în urma testelor efectuate, 3 persoane (două la aeroportul din București și una la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2. Precizăm ca testele au fost efectuate la cele două aeroporturi (București și Baia Mare) la momentul aterizării, persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021”, transmite miercuri seara Grupul de Comunicare Strategică.

Electrica Furnizare Discount

„Niciuna dintre cele trei persoane nu are simptome, dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și vă vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, mai precizează sursa citată.

DSP și Ministerul Sănătății confirmă încă două cazuri de COVID-19 în rândul celor care au sosit din Africa de Sud. Cele două persoane sunt de asemenea în carantină, în Vaslui, respectiv Brașov, iar autoritățile au efectuat anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcți.

Cele trei persoane au confirmate pozitiv după ce au efectuat testul PCR. În urma testelor rapide efectuate pe aeroportul Otopeni, nu a fost detectat niciun caz de infecție.

Ministerul Sănătății anunță retestarea sportivului: Se află în izolare, sub observație medicală

„Ministerul Sănătății informează că, cei 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Unul dintre spotivi a fost depistat pozitiv și se află în izolare, sub observație medicală, fiind asimptomatic. Acestuia i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvențiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară „Cantacuzino” București”, se arată într-un scurt comunicat al instituției.

Citește mai mult

Actualitate

Raport INSP 22 – 28 noiembrie: Aproape 90% dintre decesele de COVID au survenit la persoane nevaccinate. Ce rată de infectare se înregistrează în rândul cadrelor medicale

Publicat

în

Raport INSP 22 – 28 noiembrie: Aproape 90% dintre decesele de COVID au survenit la persoane nevaccinate. Ce rată de infectare se înregistrează în rândul cadrelor medicale

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că, în săptămâna 22 – 28 noiembrie, 88,4% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate anti-COVID.

Potrivit Raportului săptămânal de supraveghere, în săptămâna 22 – 28 noiembrie, 33,5% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat în Bucureşti, Cluj, Timiş, Arad şi Bihor, informează Agerpres. 70,5% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, 30% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Bihor, Mureş, Prahova şi Braşov, iar 88,4% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

INSP precizează că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 1 din 102 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical. 85,8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,8% din decese au fost la bărbaţi. Conform INSP, 93,2% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

Citește mai mult

Actualitate

2 decembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei

Publicat

în

Anual, la data de 2 decembrie se sărbătoreşte Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei, pentru că la acea dată, în anul 1949, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 317 (IV) privind Convenţia ONU pentru reprimarea traficului de persoane şi a exploatării prostituţiei semenilor, notează site-ul https://www.un.org/.

ONU marchează această zi în ideea de a pune capăt formelor moderne de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoria forţată, recrutarea forţată a copiilor şi folosirea lor în conflictele armate.

De-a lungul istoriei, sclavia s-a manifestat sub diverse forme. În prezent, încă se mai regăsesc câteva forme tradiţionale de sclavie, în timp ce alte forme au evoluat spre tipuri noi ale acestui fenomen.

Electrica Furnizare Discount

Diversele organizaţii de drepturi ale omului ale ONU au cercetat această persistenţă a formelor vechi de sclavie care sunt adânc înrădăcinate în sistemul tradiţional de credinţe şi obiceiuri. Aceste forme vechi de sclavie sunt rezultatul discriminării pe termen lung a grupurilor vulnerabile din societate precum minorităţile tribale sau popoarele indigene.

ONU atrage atenţia asupra faptului că, pe lângă formele tradiţionale ale muncii forţate, cum ar fi servitutea pentru datorii, există în prezent forme contemporane de muncă forţată, precum migraţia lucrătorilor traficaţi pentru exploatare economică în diverse sectoare (industria construcţiilor, industria alimentară, sectorul agricultură sau prostituţia forţată).

Cu privire la exploatarea prin muncă a copiilor, statisticile ONU arată că unul din zece copii munceşte în scopul exploatării economice. Organizaţia mondială atrage atenţia asupra faptului că acest lucru contravine Convenţiei privind Drepturile Copilului care recunoaşte dreptul acestuia de a fi protejat de fenomenul exploatării economice şi de a presta orice tip de muncă care poate fi periculoasă, care poate interfera cu educaţia copilului sau care poate dăuna sănătăţii şi dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului.

În ceea ce priveşte traficul de persoane, Protocolul pentru prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane în special în rândul femeilor şi copiilor prevede că traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportul, transferul sau primirea de persoane, prin ameninţarea sau folosirea forţei sau a altor forme de constrângere în scopul exploatării. Exploatarea include prostituţia altora sau alte forme de exploatare sexuală, muncă sau servicii forţate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau trafic de organe.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Astfel, se estimează că 40,3 milioane de persoane se află într-o formă de sclavie modernă, 1 din 4 victime ale acestui fenomen fiind copii, arată https://www.un.org/.

De asemenea, 24,9 milioane de persoane sunt victime ale muncii forţate, dintre acestea 16 milioane de persoane fiind exploatate în sectorul privat (munci casnice, construcţii, agricultură), iar alte 4,8 milioane de persoane sunt victime ale exploatării sexuale forţate; 4 dintre cele 24,9 milioane de persoane sunt victime ale muncii forţate impuse de autorităţile statului.

Statisticile ONU arată totodată că femeile şi fetele sunt afectate în mod disproporţionat de munca forţată, reprezentând 99% dintre victime în industria sexului comercial şi 58% în alte sectoare.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare