Rămâi conectat

Actualitate

Ion Iliescu, primul președinte post-decembrist, împlinește astăzi 91 de ani. ,,Își trăiește liniștit bătrânețea alături de soția sa”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retras de câțiva ani din viața publică, Iliescu își va sărbători ziua cu soția sa, Nina și, probabil, alături de câțiva prieteni. Așa și-a petrecut aniversările în ultimii ani. „A luat extrem de serios această retragere din viața publică”, spune un apropiat de-al său, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Ion Iliescu împlinește astăzi 91 de ani. Fostul președinte al României nu a mai fost văzut public de aproape trei ani, de pe 22 mai 2018, atunci când a fost chemat la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în Dosarele Mineriadei și Revoluției.
De atunci, Iliescu a decis să facă un pas în spate și să nu mai participe nici măcar la congresele PSD.

„Nu va exista nicio petrecere specială”

Dacă în urmă cu ceva timp, Iliescu își sărbătorea ziua de naștere primind felicitări și cadouri de la susținătorii săi, în ultimii ani, fostul președinte a renunțat la astfel de momente. Oricum, o festivitate precum cea de anii trecuți ar fi imposibilă în pandemie.
În urmă cu 10 ani, Marian Vanghelie i-a organizat lui Ion Iliescu o aniversare cu lansare de carte. Volumul scris de fostul președinte, „După 20 de ani”, a avut o introducere semnată de fostul primar al sectorului 5. „Domnul Iliescu este foarte bine, liniștit, își trăiește bătrânețea alături de soția sa. A fost un an extrem de dificil pentru domnia sa, ținând cont de pandemia de coronavirus. Au preferat să stea retrași, să limiteze cât de mult ieșirile, dar și vizitele. Nu va exista nicio petrecere specială, ci va fi alături de soția sa, Nina. Poate doar câțiva prieteni, foarte, foarte apropiați”, au dezvăluit surse din anturajul președintelui.

Ion Iliescu și-a anunțat toți colaboratorii că nu vrea să mai apară absolut deloc în spațiul public. Din când în când, extrem de rar, mai scrie câte ceva pe blogul personal sau mai oferă câte un interviu pentru presa din Franța sau Rusia.

„A fost decizia domniei sale. S-a retras definitiv din viața publică și politică, nu mai vrea să audă de nimic! A luat această decizie în urmă cu aproape doi ani și nu are de gând să se abată de la ea. A fost 30 de ani în lumina reflectoarelor, deci e timpul ca alții să fie acum subiecte de discuție. Domnul Iliescu este bine, dar refuză să mai vorbească și să mai apară la evenimente publice”, au mai spus cei din jurul fostului președinte.

Nina Iliescu împlinește 91 de ani pe 4 martie

Ion Iliescu este căsătorit din 1951 cu Elena Şerbănescu – numele de fată -, cu care s-a cunoscut în vremea studiilor liceale, fiind de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.

Nina Șerbănescu juca volei în echipa Liceului Iulia Hasdeu, iar fostul președinte a remarcat-o de la primele meciuri la care a asistat. L-a cunoscut pe Ion Iliescu la 18 ani, iar 21 a decis să se mărite cu el.
Ion Iliescu împlinește astăzi 91 de ani. „Este foarte bine, liniștit, își trăiește bătrânețea alături de soția sa”
Nina Iliescu, la urne, în 2008 | Foto: Mediafax/ Hepta

„Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea, nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, povestea Ion Iliescu, într-un interviu din 2003, citat de mai multe publicații.

Cuplul prezidențial nu a avut copii, Ion Iliescu spunând într-un interviu pentru Revista VIP, în 2011: „Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie… Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea… nu s-a mai putut”.

Relația cu Nicolae Ceaușescu: „La început eram chiar agreatul lor”

Ion Iliescu a fost timp de şase luni secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. A fost surprins în mai multe imagini cu fostul dictator, Nicolae Ceaușescu. Într-un interviu pentru Revista VIP, citat de Mediafax, acordat în 2011, vorbea despre legătura cu fostul șef al statului.

„La început, eram chiar agreatul lor. Tata era muncitor CFR-ist, militant de partid; s-a îmbolnăvit în închisoare, a ieșit bolnav din lagăr și a fost exclus din partid de către Gheorghiu-Dej. La mai puțin de un an de la eliberare, a murit. La 15 ani am rămas orfan de tată. Ceaușescu îmi cunoștea familia. Ea o cunoștea pe mama.

Mama mea a fost deținută ilegal, clandestin, iar ea era prietenă cu un frate mai tânăr de-al maică-mii. Ceaușescu îl știa pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeași mișcare de rezistență. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că știa povestea noastră. În lagăr, la Caransebeș, s-au nimerit amândoi. Taică-meu a murit în 45, iar Ceaușescu a venit la putere cu 20 de ani mai târziu, în 65”, a povestit Iliescu.

sursa:  libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea