Ziarul Unirea

Ion Iliescu, primul președinte post-decembrist, împlinește astăzi 91 de ani. ,,Își trăiește liniștit bătrânețea alături de soția sa”

Retras de câțiva ani din viața publică, Iliescu își va sărbători ziua cu soția sa, Nina și, probabil, alături de câțiva prieteni. Așa și-a petrecut aniversările în ultimii ani. „A luat extrem de serios această retragere din viața publică”, spune un apropiat de-al său, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Ion Iliescu împlinește astăzi 91 de ani. Fostul președinte al României nu a mai fost văzut public de aproape trei ani, de pe 22 mai 2018, atunci când a fost chemat la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în Dosarele Mineriadei și Revoluției.
De atunci, Iliescu a decis să facă un pas în spate și să nu mai participe nici măcar la congresele PSD.

ELIT
„Nu va exista nicio petrecere specială”

Dacă în urmă cu ceva timp, Iliescu își sărbătorea ziua de naștere primind felicitări și cadouri de la susținătorii săi, în ultimii ani, fostul președinte a renunțat la astfel de momente. Oricum, o festivitate precum cea de anii trecuți ar fi imposibilă în pandemie.
În urmă cu 10 ani, Marian Vanghelie i-a organizat lui Ion Iliescu o aniversare cu lansare de carte. Volumul scris de fostul președinte, „După 20 de ani”, a avut o introducere semnată de fostul primar al sectorului 5. „Domnul Iliescu este foarte bine, liniștit, își trăiește bătrânețea alături de soția sa. A fost un an extrem de dificil pentru domnia sa, ținând cont de pandemia de coronavirus. Au preferat să stea retrași, să limiteze cât de mult ieșirile, dar și vizitele. Nu va exista nicio petrecere specială, ci va fi alături de soția sa, Nina. Poate doar câțiva prieteni, foarte, foarte apropiați”, au dezvăluit surse din anturajul președintelui.

Ion Iliescu și-a anunțat toți colaboratorii că nu vrea să mai apară absolut deloc în spațiul public. Din când în când, extrem de rar, mai scrie câte ceva pe blogul personal sau mai oferă câte un interviu pentru presa din Franța sau Rusia.

„A fost decizia domniei sale. S-a retras definitiv din viața publică și politică, nu mai vrea să audă de nimic! A luat această decizie în urmă cu aproape doi ani și nu are de gând să se abată de la ea. A fost 30 de ani în lumina reflectoarelor, deci e timpul ca alții să fie acum subiecte de discuție. Domnul Iliescu este bine, dar refuză să mai vorbească și să mai apară la evenimente publice”, au mai spus cei din jurul fostului președinte.

ADEZIUNE PLUS ALBA
Nina Iliescu împlinește 91 de ani pe 4 martie

Ion Iliescu este căsătorit din 1951 cu Elena Şerbănescu – numele de fată -, cu care s-a cunoscut în vremea studiilor liceale, fiind de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.

Nina Șerbănescu juca volei în echipa Liceului Iulia Hasdeu, iar fostul președinte a remarcat-o de la primele meciuri la care a asistat. L-a cunoscut pe Ion Iliescu la 18 ani, iar 21 a decis să se mărite cu el.
Ion Iliescu împlinește astăzi 91 de ani. „Este foarte bine, liniștit, își trăiește bătrânețea alături de soția sa”
Nina Iliescu, la urne, în 2008 | Foto: Mediafax/ Hepta

„Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea, nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, povestea Ion Iliescu, într-un interviu din 2003, citat de mai multe publicații.

Cuplul prezidențial nu a avut copii, Ion Iliescu spunând într-un interviu pentru Revista VIP, în 2011: „Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie… Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea… nu s-a mai putut”.

Relația cu Nicolae Ceaușescu: „La început eram chiar agreatul lor”

Ion Iliescu a fost timp de şase luni secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. A fost surprins în mai multe imagini cu fostul dictator, Nicolae Ceaușescu. Într-un interviu pentru Revista VIP, citat de Mediafax, acordat în 2011, vorbea despre legătura cu fostul șef al statului.

„La început, eram chiar agreatul lor. Tata era muncitor CFR-ist, militant de partid; s-a îmbolnăvit în închisoare, a ieșit bolnav din lagăr și a fost exclus din partid de către Gheorghiu-Dej. La mai puțin de un an de la eliberare, a murit. La 15 ani am rămas orfan de tată. Ceaușescu îmi cunoștea familia. Ea o cunoștea pe mama.

Mama mea a fost deținută ilegal, clandestin, iar ea era prietenă cu un frate mai tânăr de-al maică-mii. Ceaușescu îl știa pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeași mișcare de rezistență. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că știa povestea noastră. În lagăr, la Caransebeș, s-au nimerit amândoi. Taică-meu a murit în 45, iar Ceaușescu a venit la putere cu 20 de ani mai târziu, în 65”, a povestit Iliescu.

sursa:  libertatea.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

A fost înființată Comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor în urma infecției cu COVID-19. Ordinul, semnat de Florin Cîțu

Florin Cîțu, primul ministru, a semnat, în calitate de ministru interimar al Sănătății, ordinul de ministru numărul 526/19.04.2021, privind constituirea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro