Rămâi conectat

Politică Administrație

Ion Dumitrel, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2014: S-a schimbat moda. Acum fetele se mărită pe Facebook

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muntele Gaina 2014118Familiile cu fete de măritat nu mai vin pe Muntele Găina pentru că ”s-a schimbat moda” și acum ”se mărită pe Facebook” a declarat astăzi, președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel, iar Târgul de Fete s-a transformat doar într-o sărbătoare câmpenească, prilej de petrecere şi voie bună, cu spectacole de muzică şi dansuri populare, obiceiuri vechi şi gastronomie tradiţională.

”Am găsit ediția din acest an cu o vreme foarte bună și acest lucru este o raritate. Oamenii sunt obișnuiți să vină aici, iar noi îi întâmpinăm în fiecare an cu târguri meșteșugărești, spectacole pentru tineret. A fost o ediție reușită în primul rând și datorită vremii”, a mai spus Ion Dumitrel.

Potrivit istoricilor, în timpurile străvechi, locuitorii de pe văile Apusenilor se adunau pe munte pentru a face schimb de produse, dar îi luau cu ei şi pe cei tineri, pentru a se întâlni, a se cunoaşte şi, de foarte multe ori, pentru a se căsători.

Sătenii întindeau o masă cu plăcinte, găini fripte, brânză şi „clisă” (slănină), iar apoi începea muzica şi jocul. În zori, apăreau fetele şi nevestele, şi toată petrecerea se muta pe creasta muntelui. Dansul era obligatoriu, ca flăcaii să vadă că fata nu şchiopăta. Părinţii puneau pe masă plăcintă, găini fripte, palincă, iar tatăl baiatului se înfăţişa şi începeau „negocierile”. Dacă părinţii cădeau la înţelegere, fata era invitată la joc şi apoi cântărita pe o scândură în balans, la capătul căreia era pusă zestrea. Ulterior avea loc cununia oficiată de un preot, scrie adevărul.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea