Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Lazăr, președintele ALDE Alba: ”Fără aportul ALDE, PSD nu putea să ia măsuri pentru creșterea bunăstării poporului”

Publicat

în

Ioan Lazăr, liderul ALDE Alba, în conferința de presă organizată vineri, 10 mai, la sediul din Alba Iulia, a susținut că fără sprijinul și aportul celor din ALDE, PSD nu ar fi putut lua niciun fel de măsuri pentru creșterea bunăsătării populației. El a punctat faptul că în această guvernare, ALDE este un factor de echilibru.

”Astăzi aș vrea să vă reamintesc unele din măsurile luate de Guvernul PSD-ALDE, sau dacă aș lua-o în ordine alfabetică, ALDE-PSD. O să  încerc să vă aduc la cunoștință unele realizări la care, să zicem așa, aportul ALDE a fost mai mare și unele măsuri și realizări pe care ALDE le-a susținut. În această guvernare ALDE este un factor de echilibru, joacă un rol de busolă pentru actuala guvernare, pentru că ALDE este un partid de centru-drepta, iar PSD este un partid de stânga sau centru-stânga, nici nu știu sigur.

ALDE a susținut mai tot timpul măsuri liberale. Aș aminti o parte din aceste măsuri și principii pe care ALDE le-a susținut Ar fi recompensarea performanțelor celor care au contribuit la creșterea economică a țării prin reducerea taxării, sprijinirea antreprenorilor și a mediului de afaceri, tot timpul ALDE a susținut mediul de afaceri, iar nu în ultimul rând investițiile în infrastructură și cresterea pensiilor. Aceasta a fost suținută și aplicată și în perioada în care Călin Popescu Tăriceanu a fost primul ministru al României. A fost una dintre cele  mai mari creșteri de pensii, mai ales pensiile țăranilor, acolo a fost o creștere foarte mare.

Elit - Gustul Desăvârșit

În această guvernare de vede o creștere a realizărilor în agricultură. Vă pot spune mai multe pentru că și eu sunt un mic fermier de vreo 10 ani. Am o fermă de creștere a bovinelor de carne. Subvențiile au fost acordate la timp, pentru prima data de când se primesc subvenții acestea s-au acordat al timp, la fel și subvențiile pentru suprafața de teren. Aici ar mai fi unele disfuncționalități.  (…)

Din ceea ce cunosc eu în județul Alba merge din ce în ce mai bine atât la APIA cât și la primăriile care eliberează acele adeverințe. (…)

 Sper ca europarlamentarii noștri, cei pe care îi vom alege, pe care îi vom trimite în Parlamentul European să militeze pentru creșterea subvențiilor, pentru că subvențiile din agricultură, în România, sunt printre cele mai mici din UE, „datorită” celui care a fost mare boss în Parlamentul European pe agricultură, Dacian Cioloș, care din punctul meu de vedere și din ce ați văzut și dvs., a prezentat interesele altor state decât interesele țării și poporului care l-au trimis acolo. Bineînțeles că prin regulamentul, prin statutul lor nu au voie să facă favoruri pentru statul respectiv, de unde provin dânșii, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne defavorizeze și agricultorii, fermierii români să aibă cele mai mici subvenții din UE.

Creșterea salariilor, a pensiilor, creșterea alocațiilor pentru copii, pentru mediul privat, a scăzut TVA-ul, multe foarte  măsuri în această guvernare. Dar, să nu uităm pentru cetățeni plafonarea prețului la energie electrică. Timp de 5 ani de zile prețul energiei electrice a fost plafonat. Indiferent cât va crește  nu se va mări pentru consumatorii casnici.

Ar mai fi foarte multe realizări. Pentru cei din construcții. Ne confruntăm cu o mare lispă a forței de muncă mai ales în construcții. De ani de zile muncitorii calificați au plecat din țară pentru că afară se câștigă mult mai bine decât la noi. Această măsură, de a încerca să aducem înapoi constructorii, a fost luată de Guvernul României chiar la Alba Iulia. Cred că, dacă n-au făcut-o până acum, în viitorul apropiat constructorii români plecați se vor întoarce în țară

O altă realizare a acestui guvern a fost mărirea salariilor la medici. Nu știu dacă s-a reușit în totalitate sau nu, ca medicii români care sunt foarte bine pregătiți și apreciați în UE să nu mai plece din țară, să rămână să profeseze în țară pentru ca noi să beneficiem de servicii medicale cât mai bune. (…)

Meritul pentru aceste realizări se datorează în egală măsură atât PSD cât și ALDE. Pe cei din PSD Alba nu i-am auzit să facă până acum, în conferințe de presă, să facă astfel de afirmații. Fără aportul ALDE, PSD nu putea să ia astfel de măsuri pentru creșterea bunăstării poporului”, a declarat Ioan Lazăr.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare