// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Ioan Dîrzu (PSD): România are nevoie de o strategie națională de dezvoltare. Am propus reînființarea Cancelariei prim-ministrului în Codul administrativ

Este imperativ necesar pentru viitorul nostru ca România să intre în rândul țărilor civilizate și să-și proiecteze strategic obiectivele, pe termen mediu și lung. Trebuie să ieșim din logica de pompier, în care guvernul doar reacționează și stinge incendii.

Există deja un proiectul de lege asumat de Guvern și trimis Parlamentului care  instituie obligația elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, sub denumirea Strategia “România 2040”.  Este un demers util și necesar asumat de PSD și propus tuturor forțelor politice.

Mai mult, cu ocazia adoptării Codului Administrativ al României de către Parlament, am propus reînființarea Cancelariei Prim-ministrului, structură fără personalitate juridică aflată în directa subordonare a prim-ministrului, care să îndeplinească funcția de planificare, coordonare și control la nivelul Guvernului. Această structură, care a mai  existat în trecut, dar care a fost folosită în mod meschin de către tehnocrați, va avea menirea să creeze, implementeze, monitorizeze și controleze strategia de dezvoltare a României pe termen mediu și lung, precum și să monitorizeze și evalueze strategiile sectoriale ale ministerelor.

Pe vremea tehnocraților, Cancelaria era folosită pentru a face propagandă în favoarea lui Cioloș și  deservea proiectelor și organizațiilor străine (Banca Mondială), nu intereselor strategice naționale. Vom crea o cancelarie care să fie un Strategy Unit autentic și exclusiv în folosul Guvernului și al României, nu al străinilor.

Actuala guvernare PSD-ALDE este prima care conduce țara coerent, prin aplicarea unor programe, asumarea și îndeplinirea unor obiective propuse oamenilor și votate și nu bazate pe istoricul cheltuielilor, cum se făcea până acum. În acest mod de acțiune se încadrează și alocarea, în învățământul superior, a 5000 de locuri, în acord cu domeniile prioritate de dezvoltare ale țării și cu anticipările de pe piața muncii. Regret că unele universități, din lăcomie și goană după a face politică de partid, nu înțeleg că oferta educațională se corelează cu piața muncii.

Un astfel de proiect de dezvoltare strategică a țării, pe termen lung, este nu doar vital ci și oportun. Proiectul de lege propus este pentru deschiderea dezbaterilor pe acest subiect, pentru ca România, prima oară după Revoluție, să aibă o instituție menită să conceapă și să urmărească dezvoltarea strategică.

A-i nega necesitatea din rațiuni politicianiste este o abordare obtuză și rudimentară. Din păcate, PNL, odată-n plus, face dovada că nu se poate ridica deasupra intereselor meschine de partid pentru binele României. Cei de la PNL au sărit cu critica înainte să înceapă dezbaterea, ceea ce denotă atitudinea anarhistă și distructivă pe care o promovează.

Nu există țară civilizată, responsabilă, care să nu aibă organisme speciale pentru programare economică strategică pe termen lung (Strategy Unit și Delivery Unit). Franta are France Strategie- Comisariatul General pentru Strategie și Prognoză –, Olanda are Biroul pentru analiza politicilor economice (CPB)-, Marea Britanie se bazează pe Departamentul pentru Comunităţi şi Administraţia Locală (Department for Communities and Local Government – UK). În SUA funcționează Asociaţia Americană de Planificare (APA). Canada se bazează pe ISED – (Innovation, Science and economic development, Canada)

În România acest rol va fi preluat de Consiliul pentru Programare Economică și Cancelaria Prim-ministrului – Direcția de Coordonare Politici și Porgrame.

Ioan Dîrzu

Deputat

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Răspunsuri la Ioan Dîrzu (PSD): România are nevoie de o strategie națională de dezvoltare. Am propus reînființarea Cancelariei prim-ministrului în Codul administrativ

 1. Strategii psd 02.05.2018 la 12:20

  Prim-ministra twenty-twenty(toanta-toanta) ne-a aratat strategia in domeniul sportului: va construi 3 stadioane noi in capitala, Dinamo, Rapid si Giulesti..

 2. Pp 02.05.2018 la 12:57

  Ne-am scos, ce sa zic..

  Darzule, lasa-ne.. Las ca vin alegerile – si facem noi curat. :)

 3. Gianina 02.05.2018 la 14:05

  Mai Dirzu , Mai bine arunca te pe Mures cu tot partidul de analfabeti, nesimtiti si corupti. Tu esti chiar tampit Sau esti dea dreptul nes8mtit si fara cele Mai elementare norme de educatie.