Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ioan Dîrzu: Majoritatea PDL-PNL din Consiliul Judeţean a şters memoria lui Avram Iancu din stema judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Alba a demonstrat din nou mimetismul şi lipsa de respect pentru istoria judeţului din partea majorităţii PDL-PNL. Aceştia au decis, unilateral, să schimbe stema judeţului fără a iniţia niciun fel de dezbatere publică în care să fie implicaţi cetăţenii judeţului, experţi sau aleşi locali. Brusc, în laboratoarele majorităţii politice din CJ Alba, a apărut o nouă stemă impusă în clasica metodă a pumnului în gură, care caracterizează acţiunile liderilor PDL din judeţ. Dacă s-ar fi consultat, poate că ar fi înţeles şi ar fi susţinut votul „împotrivă” dat de consilierii judeţeni PSD pentru noua siglă. Motivaţia noastră a fost simplă: ne opunem la dispariţia simbolurilor naţionale din stema judeţului Alba.
Cea mai importantă schimbare este dispariţia simbolului lui Avram Iancu din stemă. Pentru cei care nu cunosc, judeţul Alba a fost unul dintre primele care şi-a schimbat vechea stemă comunistă, venind cu următoarele arme: scut despicat, primul cartier de azur încărcat cu un legionar de argint privind spre senestra ţinând cu mâna dextră o suliţă de argint şi cu cea senestră un scut negru pe care scrie cu argint: V.R.R. (Virtus Romana Rediviva). Cel de-al doilea cartier tăiat avea în partea superioară, pe un câmp roşu, un zid de cetate având în poartă capul de bour, flancat de roză şi de semilună, totul de argint, iar în partea inferioară, pe aur, sigiliul oval al “Prefecturii Auraria Gemina”. Stema evocă astfel istoria milenară: procesul de romanizare şi legăturile ţinutului cu voievozii Moldovei şi Revoluţia de la 1848, în cadrul căreia s-a distins legiunea condusă de Avram Iancu. Dorinţa expresă şi asumată public de iniţiatorii fostei steme a fost clar evocarea lui Avram Iancu şi a importanţei acestui erou naţional în istoria judeţului Alba.
A doua schimbare făcută de majoritatea PDL-PNL a fost ştergerea culorilor tricolorului. Se pare că aici se reiterează tendinţele PDL din trecut: colorarea cu portocaliu a tricolorului, cu ocazia zilei de 1 Decembrie sau lipsa de reacţie a PDL cu ocazia arderii unei păpuşi a lui Avram Iancu de către extremistul maghiar Csibi Barna. Noi, cei din PSD, suntem mândri de tricolorul României şi credem că istoria judeţului Alba ne legitimează să folosim acest simbol naţional în sigla judeţului.
În calitate de deputat de Alba, şi mai ales de parlamentar ales în Munţii Apuseni, resping cu toată tăria dispariţia simbolurilor care îl evocă pe Avram Iancu din sigla judeţului. Invit astfel toţi cetăţenii judeţului, experţii, aleşii locali, dar şi societatea civilă să îşi facă auzită vocea pentru a împiedica abuzurile dictatoriale ale majorităţii PDL-PNL din Consiliul Judeţean Alba. Trebuie ca cei care conduc astăzi judeţul să înţeleagă că nu este vorba de un demers politic sau un moft personal, este vorba de menţinerea vie a memoriei şi simbolurilor importante pentru istoria comunităţii noastre, în contextul unei regionalizări care poate afecta, dacă nu avem grijă, identitatea judeţului Alba.

deputat Ioan DÎRZU, ales în Colegiul Apuseni – Teiuş,
preşedintele PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea