Investiție de amploare la Ocna Mureș: Câmpul de sonde ar putea deveni muzeu, în aer liber, al sării

Investiție de amploare la Ocna Mureș: Câmpul de sonde ar putea deveni muzeu, în aer liber, al sării

Autoritățile locale din Ocna Mureș vizează transformarea câmpului de sonde din localitate într-un muzeu în aer liber, în afara investițiilor care deja se concretizează, precum Baza de tratament și agrement și Complexul sportiv din zona Bazei de tratament și agrement.

La nivelul administrației locale, au avut loc discuții cu Ministerului Economiei și SNS SALROM SA, referitor la realizarea unui muzeu al sării în aer liber folosind fonduri europene nerambursabile.

ELIT

„Administrația publică locală a orașului Ocna Mureș continuă intenția de a crea din orașul nostru un pol turistic regional important.

Până acum sunt certe două investiții importante:

– Baza de tratament și ag rement aflată în construcție și având termen de finalizare în acest an, investiție realizată în parteneriat egal cu Consiliul Județean Alba și care va continua tradiția vechilor Băi Sărate Ocna Mureș (6,5 milioane de euro)

ADEZIUNE PLUS

– Complex sportiv în zona Bazei de tratament și agrement, investiție realizată cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, aflată acum în faza de licitație a achiziției execuției obiectivului, care va extinde semnificativ oferta de servicii oferite de Baza de tratament și de oraș, precum și dezvoltarea unei baze sportive de interes regional în Ocna Mureș (3,7 milioane de euro)

De asemenea, este depusă la ADR Centru intenția de a realiza un proiect privind amenajarea râului Mureș, pe o suprafață de peste 6 hectare, în zona Bazei de tratament, ca un obiectiv tip Aqua Park, având multipla menire de ecologizare, reabilitare și amenajare a zonei, precum și monitorizarea mediului în orașul Ocna Mureș.

Tot în contextul investițiilor care să ducă la crearea unui oraș atractiv din punct de vedere turistic, s-au purtat în ultima vreme, la nivelul administrației publice locale cu Ministerului Economiei și SNS SALROM SA, discuții referitoare la realizarea unui muzeu al sării în aer liber folosind fonduri europene nerambursabile. Acest obiectiv este unic în Europa și dorește să utilizeze resursele naturale și istorice ale exploatării de sare din orașul Ocna Mureș, respectiv câmpul de sonde din centrul orașului.

Acest proiect are o valoare estimată de peste 5 milioane de euro și realizează în primul rând reabilitarea, ecologizarea și amenajarea câmpului de sonde din centrul orașului. Faptul că reprezintă o noutate la nivel european și are o importanță deosebită, nu numai pentru orșul Ocna Mureș, e reflectat și de faptul că domnul europarlamentar Mircea Hava poartă de câteva luni o corespondență activă cu Comisia Europeană privind posibilitatea finanțării și implementării unui astfel de proiect la Ocna Mureș prin utilizarea de fonduri europene stabilite pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Tot în acest context al realizării unui muzeu al sării în orașul nostru, domnul Nicolae Moldovan, consilier în Parlamentul European, va purta în această săptămână discuții la nivelul Ministerului Fondurilor Europene și SNS SALROM SA pentru a se stabili pașii tehnici necesari pentru realizarea acestui proiect (în principal modul de asociere, având în vedere că Ministerul Economiei este, prin SNS SALROM SA, proprietarul terenului etc).

Suntem convinși că acest proiect este pe deplin realizabil utilizând fonduri europene și va realiza atât introducerea în circuitul turistic a unei zone care acum este practic dezafectată (câmpul de sonde din centrul orașului), cât și crearea unui obiectiv turistic și cultural unic în Europa plecând de la istoria de peste 2000 de ani a exploatării sării în Ocna Mureș”, au transmis reprezentanții Primăriei Ocna Mureș, prin intermediul paginii de socializare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Lasă un comentariu

• Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea datelor dvs. pe acest site web.


NOTĂ: Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lăsați. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a comenta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul ziarulunirea.ro nu raspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.