Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Învăţământul profesional 2014. Din mai încep înscrierile pentru elevii care vor să înveţe o meserie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scoala profesionala germana din Alba Iulia13În luna mai încep înscrierile elevilor de clasa a VIII-a la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, iar candidaţii respinşi sau cei care doresc sa renunţe la locul ocupat in şcoala profesionala se pot înscrie la admiterea in învăţământul liceal. Prevederile fac parte din Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat cu durata de 3 ani pentru anul şcolar 2014-2015, care a fost pusa in dezbatere de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Prima etapă are loc în perioada 26 – 27 mai 2014 – Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care şcolarizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani, pe baza fişei de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani. Conform calendarului în 28 mai are loc afişarea listei candidaţilor înscrişi la învăţământul profesional cu durata de 3 ani şi a graficului de desfăşurare a sesiunii de preselecţie şi/sau a probei suplimentare de admitere, după caz.

Etapa a II-a: 27 – 28 iulie 2014 – Înscrierea elevilor la unităţile de învăţământ profesional pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, iar în 29 iulie vor fi afişate listele. Ultima etapă de înscriere ale lor în perioada 1 – 2 septembrie iar afişarea rezultatelor în 3 septembrie, conform programului publicat de MEN.

Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie in mai 2014 în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, organizat în şcolile unde exista un contract cu cel puţin o firma la care elevii îşi vor face practica. Pentru a se înscrie, elevii cer la secretariatul scolii gimnaziale completarea fisei de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani. Depun apoi fisa la şcoala profesionala pe care vor sa o urmeze. In fisa de înscriere, un elev poate înregistra mai multe opţiuni de calificare profesionala, in ordinea preferinţelor. Elevilor care nu reuşesc sa promoveze clasa a VIII-a (înscrierea se face in luna mai) li se anulează înscrierea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani.

Citeşte şi Ghidul Candidatului – Calendar evaluare naţională şi admitere la liceu 2014

In şcolile profesionale unde numărul elevilor candidaţi este mai mic sau egal cu numărul de locuri oferit, media de admitere la învăţământul profesional va fi calculata ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Naţionala susţinuta de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%. Daca firma se implica prin susţinere financiara in formarea profesionala a elevilor, atunci poate cere scolii sa organizeze o sesiune de preselecţie a candidaţilor. Candidaţii care sunt respinşi la preselectie se pot inscrie la o alta scoala profesionala cu durata de 3 ani care nu a organizat sesiune de preselectie sau se pot inscrie la invatamantul liceal.

In cazul în care numărul candidaţilor este mai mare decât numărul locurilor oferite de şcoala profesionala, atunci se organizează o proba suplimentara de admitere (după sesiunea de preselecţie, în şcolile in care aceasta a fost organizata). Admiterea se va face luand in calcul 70% media de admitere definita mai sus si in proportie de 30% nota obtinuta la proba suplimentara de admitere stabilita de unitatea de invatamant.

Citeşte şi FOTO – Şcoala profesională germană din Alba Iulia funcţionează ca un ceas elveţian

Citeşte şi EVALUAREA NATIONALA 2014: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a II-a a IV-a, a VI-a şi a VIII-a


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea