Rămâi conectat

Curier Județean

Inundații la Râmeț și Sălciua – 6 tronsoane de drum au fost afectate de viituri sau scurgeri de pe versanți

Publicat

în

Ploile căzute în ultimele 24 de ore în județul Alba au produs inundații pe mai multe pârâuri din comunele Râmeț și Sălciua. De asemenea, viiturile și scurgerile de pe versanți au afectat mai multe porțiuni de drum și au provocat colmatarea a două podețe.

Potrivit rapoartelor operative primite de la Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, înregistrat următoarele evenimente:

*Pe teritoriul comunei Râmeţ:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pârâul Valea Poieni a produs inundaţii cu afectarea DC 104 pe o distanţă de 1 km, producând făgaşe/eroziuni cu adâncimii de 10-30 cm;

– pârâul Valea Inzelului a produs inundaţii cu afectarea DC 103 pe o distanţă de 2 km, producând făgaşe/eroziuni cu adâncimii de 10-30 cm;

– pârâul Valea Uzei a produs inundaţii cu afectarea DC 128 pe o distanţă de 0,1 km, producând făgaşe/eroziuni cu adâncimii de 10-30 cm;

– din cauza scurgerilor de pe versanţi a fost afectat DJ 107I pe porţiunea dintre  km 10 – 31, formându-se făgaşe/eroziuni cu adâncimi de 10-30 cm îngreunând circulaţia, iar pe DJ 750 care face legătura între Rîmeţ – Valea Mănăstirii drumul a devenit impracticabil pe o porţiune de 7 km.

*Pe teritoriul comunei Sălciua:

– pe Valea Muşchiului s-au produs viituri care au afectat drumul care face legătura între satele Sălciua de Jos şi Dumeşti pe o porţiune de 100 m;

– au fost colmatate 2 podeţe pe DC 130 la Valea Boci şi Pârâul Runcului.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zonele afectate s-au mobilizat şi au pus în aplicare planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor, a fost asigurată permanenţa la primării şi s-a intervenit eficient pentru limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiilor”, a precizat Alina Marescu, purtător de cuvânt al ISU Alba.

Pentru evaluarea situației și dispunerea măsurilor necesare s-au deplasat în zonele afctate prefectul judeţului Gheorghe Feneşer – preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; Ion Dumitrel – vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, specialişti din cadrul SGA Alba, SC Drumuri şi Poduri Locale Alba, Inspectoratul de Poliţie al jud. Alba şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al județului Alba.

Până la această oră, nu au fost raportate situaţii de avarie în ceea ce priveşte alimentarea cu utilităţi publice a consumatorilor din judeţul Alba.

*Pentru înlăturarea efectelor au intervenit forţe şi mijloace de la:

– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Rîmeţ: 14 persoane cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi);

– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sălciua: 3 persoane cu 2 buldoexcavatoare  (50 tone de piatră brută şi 100 mc de balast);

– Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al jud. Alba: 3 ofiţeri, 5 subofiţeri cu 2 autospeciale;

– Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba: 5 poliţişti cu 2 autoturisme din com. Sălciua şi Rîmeţ.

În continuare, instituţiile judeţene cu atribuţii în acest sens monitorizează aceste fenomene, pentru a se lua din timp măsurile necesare”, a mai spus reprezentantul ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Publicat

în

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Noaptea Muzeelor la Aiud, un eveniment de excepție, a reunit peste 250 de vizitatori de toate vârstele, care au făcut cunoștință și cu Expoziția temporară „Samuel Fenichel, explorator aiudean”, dincolo de vizitarea celor trei săli de expoziție permanentă, cu piese din colecțiile: minerale, roci si fosile; animale nevertebrate, pești amfibieni și reptile; păsări și mamifere.

În cadrul evenimentului, Muzeul de Științele Naturii a premiat câștigătorii concursului „Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU” despre Muzeul de Științele Naturii Aiud, moment foarte apreciat de elevii școlilor participante. De remarcat că au participat 18 echipaje (peste 70 de elevi) de la instituțiile de învățământ din Aiud, dar și din Ocna-Mureș si Unirea.

Noaptea muzeelor a însemnat de asemenea și un act de curaj și inițiativă din partea a 18 elevi care au reușit să ghideze (în română și maghiară) pe parcursul zilei vizitatorii prezenți, experimentând ce înseamnă să fii muzeograf pentru o zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ineditul zilei l-a reprezentat vizitarea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde prin amabilitatea părintelui Gavriil, cei prezenți au aflat detalii foarte interesante despre viitorul muzeu care va lua ființă la Râpa Robilor și care va cuprinde spații destinate cinstirii memoriei martirilor morți în temnițele comuniste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Luni, 16 mai| Primăria Aiud va începe distribuirea pachetelor alimentare pentru persoane defavorizate: PROGRAM

Publicat

în

Luni, 16 mai| Primăria Aiud va începe distribuirea pachetelor alimentare pentru persoane defavorizate: PROGRAM

Începând cu data de luni, 16 mai 2022, se vor distribui ajutoarele constând în pachete cu produse alimentare acordate prin Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2018 – 2021, a anunțat Primăria Aiud.

Conform OUG 84/21.05.2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării POAD, art. 3, alin (1), lit. a) și lit. b) pot beneficia de ajutoare constând în pachete cu produse alimentare distribuite în cadrul POAD 2018 – 2021, următoarele categorii:

a) membrii familiilor și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social) acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) membrii familiilor beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările si completările ulterioare;
Se vor acorda pachete cu produse alimentare persoanelor mai sus menționate, cu dosare aflate în plată la data distribuirii ajutoarelor. Persoanele care se încadrează la ambele categorii de beneficii vor ridica pachete cu produse alimentare pentru o singură categorie din care fac parte la data distribuirii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pachetele se vor distribui la depozitul autorității locale din Aiud, str. Ostaşilor, nr. 1A, jud. Alba, după următorul program:

  • Luni, Marți, Joi: Ora 09:00 – 15:00
  • Miercuri: Ora 09:00 – 17:00
  • Vineri: Ora 09:00 – 13:00

Ridicarea pachetelor cu produse alimentare se va face de către titularul beneficiului acordat pe baza documentului de identitate în original.

Informații suplimentare se pot obţine la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Aiud, str. Unirii, nr. 8A, jud. Alba, telefon 0258/862.313


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Val de infracțiuni rutiere, în weekend, pe șoselele din Alba. Șoferi beți sau la volanul unor mașini neînmatriculate, prinși de polițiști

Publicat

în

Val de infracțiuni rutiere, în weekend, pe șoselele din Alba. Șoferi beți sau la volanul unor mașini neînmatriculate, prinși de polițiști

Drumurile din județul Alba au fost pline, în cursul weekend-ului, de șoferi inconștienți, care erau la volanul autoturismelor sub influența alcoolului sau care au prezentat acte expirate.

*La data de 13 mai 2022, în jurul orei 10.15, polițiștii din Mogoș au depistat un bărbat, de 56 de ani, din comuna Ponor, în timp ce conducea, pe DJ 107I, pe raza comunei Mogoș, un autoturism ce avea autorizația de circulație provizorie expirată.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 13 mai 2022, în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 40 de ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea, pe DJ 107C, pe raza localității Teleac, un autoturism ce avea autorizația de circulație provizorie expirată.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

*La data de 13 mai 2022, în jurul orei 22,30, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau cu polițiștii Serviciului Rutier Alba, au depistat un bărbat, de 53 de ani, din Cluj Napoca, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, pe strada București din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

*La data de 14 mai 2022, în jurul orei 10.00, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni depistat un bărbat, de 41 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

*La data de 15 mai 2022, în jurul orei 01.20, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare