Introducerea sistemului de coplată în sănătate ar putea fi amânată

Paul Voicu - Primar 2020

Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate.

Introducerea acestui sistem constituie unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Ministerul Sănătății a lansat, la începutul lunii august, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabilește că asigurații vor achita sume în plus pentru serviciile medicale acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească, cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

ELIT

Pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi coplata va fi de 40 de lei iar pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii va fi de 60 de lei. La consultațiile din ambulator la un medic specialist se vor plăti 5 lei iar la un medic primar 7 lei.

Recent, directorul medical al unității spitalicești din Alba Iulia, dr. Răzvan Curcă, a precizat că ar putea să apară probleme organizatorice destul de serioase în cazul în care nu vor fi clarificate unele aspecte privind implementarea sistemului. De asemenea, coplata ar putea genera o migrare a pacienților către serviciile de urgență care deja sunt foarte aglomerate.

Mihail David - 2020

Surse din interiorul Ministerului Sănătății spun că solicitarea de amânare a coplății a fost transmisă fără să se fi stabilit un anumit termen și se pare că experții Fondului ar fi dispuși sa accepte această amânare.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

1 comentariu

alin 11 august 2012 at 13:14

in sistemul sanitar ar trebui eliminate vizitele si examenele medicale care sint prescrise uneori inutil.De asemenea ar trebui o coplata pentru unele medicamente ,pentru anumite categorii sociale ,iar medici ar trebui sa presrie principiul activ ca si cura dupa care pacientul sa aleaga medicamentul cel mai convenabil ca pret,in acest fel se elimina medicamente f costisitoare din import.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...