Rămâi conectat

Actualitate

Introducerea sistemului de coplată în sănătate ar putea fi amânată

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate.

Introducerea acestui sistem constituie unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Ministerul Sănătății a lansat, la începutul lunii august, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabilește că asigurații vor achita sume în plus pentru serviciile medicale acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească, cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

Pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi coplata va fi de 40 de lei iar pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii va fi de 60 de lei. La consultațiile din ambulator la un medic specialist se vor plăti 5 lei iar la un medic primar 7 lei.

Recent, directorul medical al unității spitalicești din Alba Iulia, dr. Răzvan Curcă, a precizat că ar putea să apară probleme organizatorice destul de serioase în cazul în care nu vor fi clarificate unele aspecte privind implementarea sistemului. De asemenea, coplata ar putea genera o migrare a pacienților către serviciile de urgență care deja sunt foarte aglomerate.

Surse din interiorul Ministerului Sănătății spun că solicitarea de amânare a coplății a fost transmisă fără să se fi stabilit un anumit termen și se pare că experții Fondului ar fi dispuși sa accepte această amânare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ASTĂZI | COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară: Temperaturi cuprinse între 32 și 35 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

ASTĂZI | COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară: Temperaturi cuprinse între 32 și 35 de grade Meteorologii ANM au emis marți dimineața, 18 iunie 2024, o atenționare cod galben de caniculă, valabilă pentru ziua de marți în Alba și alte județe din țară. Citește și: Cum va fi VREMEA până […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea