Rămâi conectat

Curier Județean

Între 1 și 3 mai, turiștii din Apuseni pot călători cu ”Mocănița”, între Abrud și Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Mocănița” va fi repusă în circulație, în scop turistic, în perioada 1-3 mai, în Apuseni, între Abrud și Roșia Montană. Garnitura va fi formată dintr-o locomotivă cu abur și două vagoane de epocă,

Mocanita din Apuseni01Reprezentanții Asociației pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste în România au precizat că, urmare a execuției unor lucrări neautorizate efectuate de autori necunoscuți terasamentul liniei Abrud-Câmpeni a fost distrus în zona comunei Roșia Montană, făcând necirculabil traseul pe porțiunea respectivă. De aceea, „Mocănița” va circula, cel mai probabil, între stațiile Abrud și Roșia Montană. O altă variantă ar fi transbordarea călătorilor cu autobuzul pe distanța afectată și continuarea apoi a drumului până la Câmpeni cu trenul.

Capacitatea maximă a trenului este de 54 de locuri. În cazul în care nu se strâng cel puțin zece călători, cursa este anulată. Durata de pregătire a unei astfel de curse este de câteva ore.

Plecările au loc din gara Abrud, la orele 10.00 și 16.00, iar sâmbătă și duminică și la ora 13.00. Un bilet dus-întors până la Roșia Montană costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Între Abrud și Câmpeni și retur biletul costă 25 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii, la fel ca și anul trecut.

Reamintim că atracţia Apusenilor – ”Mocăniţa”, a fost repusă pe şine în anul 2013, datorită unui investitor austriac, îndrăgostit de trenurile vechi cu aburi şi de zona Apusenilor. Autorităţile locale din cele trei zone prin care trece locomotiva cu abur (Primăriile Abrud, Roşia Montană şi Câmpeni) au încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România. Conform documentului, oficialii se angajează să administreze, să promoveze şi să exploateze linia îngustă de cale ferată pe traseul Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni. În 2005, Mocăniţa a fost declarată monument istoric.

Linia de cale ferată îngustă din Munţii Apuseni a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Garnitura de tren care circula pe linia în cauză a fost numită „Mocăniţa” deoarece localnicii din zona respectivă sunt cunoscuţi şi sub numele de mocani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea