Într-un oraș din Alba se construiește cu fonduri europene o bibliotecă!

După un deceniu de stat în chirie, Biblioteca Municipală blăjeană va avea propria clădire

Administrația locală blăjeană a găsit soluția pentru a rezolva situația în care se află Biblioteca municipală „Școala Ardeleană”. Instituția, cu statut de „chiriaș” de circa un deceniu, va deveni „proprietar” pe o clădire nou nouță.

Obiectivul va beneficia de finanțare europeană, prin POR 2014-2020, fiind parte dintr-un proiect mai amplu de îmbunătățire a calității vieții populației din Blaj, aflat acum în stadiu de precontractare. Investiția în sine este evaluată la suma de aproximativ 12.000.000 de lei, iar contribuția municipiului, pentru proiectul mamă, în valoare totală de 20.000.000 de lei, este de doar 2%. De altfel, niciunul dintre proiectele depuse și câștigate de administrația blăjeană spre a primi finanțare europeană nerambursabilă nu are o cofinanțare care să depășească acest procent!

INFORMARE COVID-19

Dincolo de scăpatul din chirie, clădirea în care astăzi funcționează biblioteca municipală a Blajului nu este destul de spațioasă. Astfel, parte din volume sunt depozitate la subsol, unde nu pot fi asigurate condiții optime de păstrare și conservare, nivelul de igrasie și umezeală fiind ridicat.

Viitoarea clădire a Bibliotecii „Școala Ardeleană” din Blaj va fi construită în perimetrul dintre Parcul „Avram Iancu” și Piața 1948, lângă sala de sport. Va avea subsol, parter și un etaj, iar acoperișul tip terasă. La subsol este prevăzut un adăpost civil, două încăperi de peste 100 mp fiecare pentru depozite de carte, o cameră carantină-desprăfuire, alta pentru legătorie și restaurare, la etaj alte depozite de carte, grupuri sanitare și jos și sus, vestiar, săli de lectură, ludotecă iar la etaj birouri și sală multifuncțională. În total, circa 2.000 de metri pătrați utili. De ei vor beneficia toți utilizatorii bibliotecii municipale, mici și mari.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, la nivelul Bibliotecii Municipale, numărul total al utilizatorilor se ridică la 5.571, iar numărul vizitatorilor la nivelul anului 2017 s-a ridicat la 13.112. La nivelul municipiului mai există patru biblioteci ce funcționează în cadrul unităților de învățământ, însumând și ele peste 2.200 utilizatori activi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...