Rămâi conectat

Ştirea zilei

Într-un oraș din Alba se construiește cu fonduri europene o bibliotecă!

Ziarul Unirea

Publicat

în

După un deceniu de stat în chirie, Biblioteca Municipală blăjeană va avea propria clădire

Administrația locală blăjeană a găsit soluția pentru a rezolva situația în care se află Biblioteca municipală „Școala Ardeleană”. Instituția, cu statut de „chiriaș” de circa un deceniu, va deveni „proprietar” pe o clădire nou nouță.

Obiectivul va beneficia de finanțare europeană, prin POR 2014-2020, fiind parte dintr-un proiect mai amplu de îmbunătățire a calității vieții populației din Blaj, aflat acum în stadiu de precontractare. Investiția în sine este evaluată la suma de aproximativ 12.000.000 de lei, iar contribuția municipiului, pentru proiectul mamă, în valoare totală de 20.000.000 de lei, este de doar 2%. De altfel, niciunul dintre proiectele depuse și câștigate de administrația blăjeană spre a primi finanțare europeană nerambursabilă nu are o cofinanțare care să depășească acest procent!

Dincolo de scăpatul din chirie, clădirea în care astăzi funcționează biblioteca municipală a Blajului nu este destul de spațioasă. Astfel, parte din volume sunt depozitate la subsol, unde nu pot fi asigurate condiții optime de păstrare și conservare, nivelul de igrasie și umezeală fiind ridicat.

Viitoarea clădire a Bibliotecii „Școala Ardeleană” din Blaj va fi construită în perimetrul dintre Parcul „Avram Iancu” și Piața 1948, lângă sala de sport. Va avea subsol, parter și un etaj, iar acoperișul tip terasă. La subsol este prevăzut un adăpost civil, două încăperi de peste 100 mp fiecare pentru depozite de carte, o cameră carantină-desprăfuire, alta pentru legătorie și restaurare, la etaj alte depozite de carte, grupuri sanitare și jos și sus, vestiar, săli de lectură, ludotecă iar la etaj birouri și sală multifuncțională. În total, circa 2.000 de metri pătrați utili. De ei vor beneficia toți utilizatorii bibliotecii municipale, mici și mari.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, la nivelul Bibliotecii Municipale, numărul total al utilizatorilor se ridică la 5.571, iar numărul vizitatorilor la nivelul anului 2017 s-a ridicat la 13.112. La nivelul municipiului mai există patru biblioteci ce funcționează în cadrul unităților de învățământ, însumând și ele peste 2.200 utilizatori activi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea