Într-un oraș din Alba o hotărâre de consiliu local pentru restaurarea unei case a ”rămas în uitare” timp de 15 ani!

Peste 15 ani întârziere la restaurarea unei case din Aiud

După trei mandate și mai bine de când, printr-o hotărâre de consiliu local, uitată undeva în arhivă, administraţia locală și-a propus să restaureze singura clădire mai aparte din centrul municipiului Aiud, iată că, în sfârșit, în aceste zile, cineva și-a adus aminte și s-a pus pe treabă. Se pare că actualul executiv a luat la „purecat” hotărârile de consiliu adoptate în mandatele anterioare, probabil vrând să verifice care dintre ele a fost pusă în aplicare și care nu.

Constatarea a fost că hotărârea de restaurare a unei clădiri a zăcut în uitare peste 15 ani. Clădirea este situată în plin centru al municipiului Aiud, pe strada Transilvaniei nr. 33, având parter și etaj. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și beneficiază de una dintre cele mai spectaculoase decorațiuni de fațadă, executate, potrivit specialiştilor, în stil baroc târziu sau rococo.

INFORMARE COVID-19

Fațada este unică în Aiud. Este specifică revoluției burgheze de la începutul secolului al XIX-lea, iar stilul este caracterizat prin bogăția și varietatea detaliilor și a ornamentelor, respectiv elementelor provenite din baroc, până la opulență. La această oră nu se mai știe cine și pentru cine a construit clădirea în anii 1800-1830, cert este că stilul este caracteristic reprezentanților burgheziei înstărite și boierilor stabiliți la oraș. În urmă cu câteva zeci de ani clădirea avea una dintre cele mai frumoase faţade din oraş, atrăgând în permanență privirile admirative ale trecătorilor, dar a fost uitată de timp şi de administraţia locală, în patrimoniul căreia încă se mai află o mare parte din ea.

Unele apartamente au fost vândute după decembrie 1989, administrația locală a încasat banii și „a uitat” că trebuie să facă reparațiile impuse de către acea hotărâre de consiliu. În anul 2013, când s-a scos la vânzare un apartament, însăși evaluatorul atrăgea atenția, cităm: „Clădirea nu a fost utilizată şi întreţinută, există o stare avansată de degradare la fundaţii, planşee cât şi a finisajelor (tencuieli, tâmplărie, pardoseli). Ca urmare, în starea în care se găseşte clădirea la data evaluării are nevoie de reparaţii capitale”. Iată că acum cineva și-a adus, în sfârșit, aminte.

Este și firesc să fie așa pentru că acoperișul a ajuns găurit, stucaturile stau să cadă, parte din cornișă este dusă și ea, mare parte din basoreliefurile decorative au căzut și împreună cu tencuielile căzute vor impresiona în așa mod turiștii încât vor duce faima municipiului peste mări și țări. Potrivit lui Ștefan Rodean, directorul Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Public al Consiliului Local al municipiului Aiud: „Trebuia odată și odată făcută această reparație. Deocamdată se repară acoperișul și în primăvară vom continua cu exteriorul”. Fără îndoială lucrările de restaurare trebuiau și trebuiesc făcute. La fel ca Ștefan Rodean, acest lucru îl afirmă și majoritatea aiudenilor.

„Să vinzi apartamentele dintr-o casă boierească din centrul municipiului este ușor, cel puțin teoretic. Să te și angajezi printr-o hotărâre de consiliu local să reabilitezi clădirea până la vânzarea apartamentelor este greu. Mai ușor este să te angajezi și să uiţi de acea hotărâre adoptată și să cheltui banii pe diverse alte investiții mai mult sau mai puțin importante, spunându-ți: «Lasă că vin alții și se descurcă ei!». Foarte bine că s-au apucat de această lucrare. Le și felicit inițiativa! Ar fi fost păcat de frumusețea asta de clădire”, ne-a spus doamna Elena C.

„Eu nu pricep! De ce dacă la începutul anilor 2000, în momentul vânzării acelor apartamente, odată cu aprobarea hotărârii de vânzare, Consiliul Local al Municipiului Aiud a hotărât refaţadizarea şi consolidarea respectivei clădiri de către administraţia locală, de ce s-a uitat că o hotărâre de consiliu, odată luată, trebuie dusă la îndeplinire? Acum imobilul arată jalnic. Acum 40 sau 50 de ani, pe vremea lui Ceaușescu, a fost renovată și arăta extraordinar de bine. Ar trebui să se implice doamnele și domnii din primărie și să facă cum fac și alte administraţii. Să facă un proiect de finanțare pentru refațadizarea întregului centru. Nu credeți că ar fi timpul să ne ocupăm și de cum arată clădirile noastre?”, spune Constantin F.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Marginean Alba 9 decembrie 2019 at 8:34

Vine vine primavara ,vine vine vootarea 😊

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...