Rămâi conectat

Politică Administrație

Interviu cu Flavius Breaz, primarul localităţii Mihalţ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 Mihalţul bate cel puţin două recorduri – este comuna cu cel mai tânăr primar din ţară şi comuna cu cele mai multe tractoare raportat la numărul de locuitori. Comuna are în componenţă satele Mihalţ, Cistei şi Obreja în care trăiesc, potrivit ultimului recensământ, circa 3.500 de locuitori din care un procent mare de tineri. De altfel, aici va fi construit un bloc ANL cu 19 locuinţe pentru tinerii până în 35 de ani. Principalele preocupări ale mihălţenilor sunt agricultura şi creşterea animalelor, circa 500 de tractoare fiind înmatriculate în comună. În total aici se lucrează în fiecare an peste 3.000 de hectare de pământ.
Născut şi crescut în Mihalţ, Flavius Breaz (28 ani) a devenit primar al comunei în 2008 pe când avea doar 24 de ani şi era proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii. Tocmai tinereţea a fost cea care l-a ajutat atunci să-l învingă pe contracandidatul său. La alegerile din vara acestui an, Flavius Breaz spune că se bazează pe realizările şi investiţiile făcute pentru comunitate.  

 

Elit - Gustul Desăvârșit

– Domnule Flavius Breaz, sunteţi cel mai tânăr primar din ţară…
– În 2008 când am devenit primar am câştigat primul mandat când aveam doar 24 de ani. Cred că sunt în continuare cel mai tânăr primar din ţară. Uitându-mă în urmă, pot spune că am avut curaj să îmi asum o asemenea responsabilitate, să preiau frâiele unei comunităţi aşa mari cum este Mihalţul dar foarte mult a contat susţinerea familiei. Şi după cum ştiţi lucrurile nu au fost întotdeauna liniştite la noi. Aici trăieşte o comunitate importantă de greco-catolici şi mulţi ani la rând au fost dispute religioase cu ortodocşii. Au fost vremuri când biserica din Mihalţ pe care şi-o disputau cele două culte era păzită cu jandarmii. Lucrurile s-au liniştit însă de când greco-catolicii au finalizat de construit propria biserică. Eu însumi fac parte dintr-o familie mixtă, de greo-catolici şi ortodocşi. Apoi, după cum se ştie, Mihalţul este o comună agrară prin excelenţă şi nu greşesc când spun că mihălţenii au un cult pentru pământurile lor, astfel că au apărut multe probleme de fond funciar. Eu consider însă că în cei patru ani de când sunt primar am reuşit să rezolv multe dintre problemele mihălţenilor.
– Care sunt principalele realizări pe care le puteţi bifa?
– În primul rând sunt foarte mulţumit că am reuşit să finalizez alimentarea cu apă în localităţile Mihalţ şi Obreja, lucrare începută în 2008 şi finalizată în proporţie de 95%. Această lucrare, realizată prin subprogramul de alimentare cu apă, are o valoare totală de aproximativ 1,68 milioane lei din care au mai rămas de achitat doar 77.000 lei. Un alt proiect la care am ţinut foarte mult şi care s-a realizat este reabilitarea căminului cultural din Mihalţ, lucrare în valoare de 313.115 lei. Vrem să inaugurăm căminul a cărui capacitate este acum de 400 de locuri înainte de Paşti. Mihălţenii aşteaptă cu nerăbdare să redeschidem căminul, pentru că aici au loc toate evenimentele importante pentru comunitate, de la spectacolele ansamblului local „Banul Mihalcea”, până la nunţi, botezuri şi parastase. S-au executat lucrări complexe – înlocuirea tavanului, zugrăveli interioare şi exterioare, gresie, faianţă, grupuri sociale cu instalaţii de apă şi canalizare, mobilier. Şi căminul cultural din Cistei a fost reabilitat, au fost placaţi pereţii cu gresie şi faianţă, au fost executate tencuieli interioare şi reabilitată învelitoarea, în total s-au alocat pentru această lucrare 20.000 lei. De asemenea, este în curs de reabilitare căminul cultural din Obreja pentru care au fost alocaţi 20.000 lei. Tot la Obreja a început construirea bisericii ortodoxe din localitate după ce cea veche a trebuit demolată. Contribuţia Primăriei pentru acest obiectiv este de 75.000 lei, bani suficienţi pentru fundaţie şi începerea construcţiei. Am reuşit de asemenea să alocăm fonduri pentru reabilitarea şcolilor din Mihalţ, care au trecut printr-un proces de modernizare şi refuncţionalizare cuprinzând lucrări de schimbare a instalaţiei electrice, izolare termică, zugrăveli, grupuri sanitare.
– Ştiu că aveţi în plan şi alte lucrări de infrastructură, importante pentru bunăstarea mihălţenilor.
– Da, aşteptăm ca în martie să lansăm licitaţii pentru alte trei lucrări de infrastructură foarte importante. Este vorba despre introducerea reţelei de canalizare menajeră şi staţie de epurare în satul Cistei, alimentarea cu apă potabilă a satului Cistei în valoare de 914.716 lei şi modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Mihalţ pe o distanţă de 6,2 km, în valoare de 5,19 milioane lei. Pentru toate acestea am întocmit deja studiile de fezabilitate iar în martie Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va organiza licitaţiile. Pe lângă acestea este în curs de licitaţie lucrarea de introducere a canalizării menajere şi staţie de epurare în localitatea Mihalţ, în valoare totală 9,74 milioane lei. Am întocmit studiul de fezabilitate şi pentru construirea unui bloc ANL de locuinţe pentru tineri. Am obţinut finanţarea de la ANL pentru 19 locuinţe pentru tineri şi aşteptăm să semnăm contractul în perioada următoare.
– Deci încă o premieră pentru comuna Mihalţ, după cel mai tânăr primar şi cele mai multe tractoare, primul bloc ANL.
– Vom fi prima comună, cel puţin din zona noastră, care vom avea un bloc pentru tineri. Avem noroc că de aici tinerii nu prea pleacă, rămân să lucreze pământul alături de părinţi şi astfel comuna înfloreşte. Nu e ca în alte părţi, unde tinerii pleacă din locurile natale pentru a-şi câştiga existenţa. De exemplu avem peste 200 de proiecte depuse la APDRP pe Măsurile 1.2.1. şi 1.4.1., măsuri care încurajează instalarea tinerilor fermieri şi sprijinirea fermelor de semisubzistenţă. Mai puţin norocoşi suntem la capitolul investiţii. Deşi comuna Mihalţ i-a dat pe unii dintre cei mai importanţi investitori din judeţul Alba, pe fraţii Marcel şi David Florea, la noi în comună nu prea vin investitori. Cred că un impediment este poziţionarea comunei.
– Ştiu că după ce aţi anunţat că veţi candida din partea PDL la alegerile din 2012, aţi avut viaţă grea în consiliul local.
– Acum lucrurile s-au mai liniştit cât de cât însă am traversat o perioadă foarte dificilă. Foştii mei colegi de partid, consilierii din PSD, dar şi ceilalţi reprezentanţi ai Opoziţiei din CL Mihalţ n-au înţeles că nevotând proiectele pe care le iniţiez eu îi sancţionează de fapt pe locuitorii comunei, şi nu pe mine. Am apelat la mihălţeni şi cu ajutorul lor am reuşit să trecem proiectele vitale pentru comună. Am recurs la o stratagemă, am organizat şedinţele de consiliu în căminul cultural şi am chemat şi locuitorii comunei la şedinţe. Astfel, sub presiunea lor şi de ruşinea oamenilor, consilierii Opoziţiei au votat proiectele.
– În final, ce doriţi să le transmiteţi mihălţenilor?
– Mihălţenii mă cunosc bine şi ei ştiu că uşa de la primărie le este deschisă oricând. Vreau doar să-i asigur că interesul lor este şi interesul meu şi că cel mai mult mă preocupă ca, prin ceea ce fac, viaţa lor să devină mai uşoară, dacă nu mai frumoasă. De aceea am şi lăsat la urmă lucruri mai puţin importante, cum ar fi renovarea clădirii Primăriei Mihalţ cu care nu ne putem mândri acum. Am considerat important să rezolv mai întâi doleanţele oamenilor. Sunt mândru că sunt primarul unei comune mari şi frumoase cu oameni aşa de muncitori, recunoscuţi în tot judeţul pentru hărnicia lor.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă urez casă de piatră pentru că ştiu că în această vară, după alegeri, aveţi programată nunta. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea