Rămâi conectat

Politică Administrație

Interviu cu avocatul Ovidiu Jidveian, Preşedintele PSD Alba Iulia: “Românii trebuie să își învețe politicienii să-i respecte”

Publicat

în

-Domnule Ovidiu Jidveian a trecut ceva vreme de la ultima apariție a dumneavoastră în presa locală.  Ce considente v-au făcut să fiți mai discret în aparițiile publice si implicit ce considerente v-au facut să reveniți?

 Aveți dreptate, a  existat  o perioadă  în care am preferat  să mă retrag din aparițiile publice referindu-mă aici la presa locală . Am considerat că trebuie să fie o perioadă de reculegere și reflexie mai ales că în urmă cu aproape jumătate de an familia mea  a trecut printr-un moment foarte greu pierzându-l pe cel care ne-a marcat tuturor viețile și mă refer aici la tatăl meu. Consider că este normal să existe și astfel de momente în care tăcerea poate fi singura alinare dar la fel de normal este și să revin în prim-planul vieții politice a județului nostru și încep prin a vă acorda acest interviu. Să nu uităm că timpul nu stă pe loc, că problemele noastre nu se rezolvă prin amânare și că e nevoie să luăm atitudine față de ceea ce se întâmplă în viața societății românești de azi. Problemele oamenilor au rămas aceleași  și  sunt departe de  soluționare, tocmai de aceea consider că aflându-mă în categoria persoanelor care iau atitudine, vreau să vorbim cu responsabilitate despre ceea ce se întâmplă într-o Românie tot mai corupta , tot mai sărăcită și tot mai prost administrată .

 -Domnule Ovidiu Jidveian, cei care cunosc mediul politic local vă percep ca fiind un tânăr politician cu o abordare diferită față de ceea ce se înțelege prin lupta pentru putere. Cât de reală este o astfel de imagine și care sunt principiile care stau la baza acestei percepții?

Electrica Furnizare Discount

Vreau să știți că mie nu-mi place expresia  „luptă pentru putere”  deți din păcate politica românească s-a transformat într-o „ciolaniadă” în  care constatăm aproape peste tot tipul de politician arivist sau politicianul de comision. Aceste practici imorale și cel puțin ilegale au ajuns să fie un șablon al percepției politicianului român, un fel de normalitate pe care o acceptăm ca pe o fatalitate. Cred că a venit vremea ca românii să își învețe politicienii să-i respecte. Eu unul vin cu o altă abordare asupra politicii și anume   ideea  politicianului vertical și principial . Poate veți avea impresia că sunt cuvinte care nu-și găsesc locul în România reală, dar cred că fac parte din categoria celor  care vor să  pună punct stilului anormal de a face politica la care făceam referire  anterior . Consider că un cetățean responsabil pentru a deveni politician  de vârf  trebuie  în primul rând să fi realizat  ceva în viața anterior abordării carierei politice , să  dețină o pregătire  temeinică ,  să fie realizat profesional  și  material, pentru că vă spun sincer ne-am săturat de politicianul care promite marea cu sarea în  campania electorală care nu a realizat nimic notabil în viață  și consideră politica ca o metodă  de a  sălta pe  scara socială. Mai mult  decât atât  un  politician  ajuns  într-o funcție de decizie  , trebuie să fie purtătorul unui mesaj relevant, să reprezinte interesele  unei colectivități  și cel mai important e să combine voința și capacitatea  intelectuală în așa fel încât să schimbe în bine  societatea românească cea care i-a acordat  un vot de  încredere . Sper  că românii  s-au  săturat să fie reprezentați de nulități în Parlamentul României  spre exemplu și să nu mai  voteze ca într-un teatru absurd tot felul de măscărici pe care  îi regăsim apoi doar în scandaluri  și  pomeni electorale . Eu unul mă consider  printre aceia care vor să schimbe ceva și probabil   această  atitudine   principială mi-a atras multe adversități în  această lume murdară  a  politicii.

 -Domnule avocat, cât a mai rămas din ideea de justiție socială și cât mai este statul român unul social?

Justiția socială este un concept larg dar când ne referim la justiție  socială în România, ne gândim la egalitatea de tratament  între  cetățeni,  în fața instituțiilor publice , la protecția categoriilor  defavorizate etc . Din păcate România deși are eticheta de stat social   nu se comportă deloc așa, injustiția socială fiind un fenomen care se acutizează pe an ce trece. În mod practic Guvernul a pus  povara  crizei din România tot pe  spatele  categoriilor defavorizate, au scăzut salariile  bugetarilor , a redus pensiile umilind astfel sute de mii de oameni, au crescut taxele și impozitele. Practic, Guvernul actual  a  luat  de la săraci pentru a menține privilegiile clientelei politice .Clientelismul politic a ajuns politica guvernamentală și vorbim tot mai rar despre asta deși evidența nu mai poate fi ignorată.În loc să se recurgă la aceste măsuri de austeritate  , într-un Stat Social s-ar fi găsit  alte surse de venituri pentru bugetul de stat printr-un control mai strict al achizițiilor publice care în proporție  de 90% sunt  supraevaluate și aici  fac din nou referire la politicianul de comision  . O altă sursă de finanțare ar fi fost stimularea   investițiilor în România . Din păcate, începem să pierdem și puținii investitori pe care-i mai avem  cu consecință directă  a creșterii șomajului și a reducerii contribuțiilor la bugetul de stat . M-am întrebat  de multe ori care  este strategia pe  termen mediu și lung a actualei coaliții de guvernământ  pentru ca pe zi ce trece  România se  afundă în datorii ,iar românul suferă de sărăcie cruntă? Injustiția socială e o formă de expresie a unui guvern fară viziune. Principiul justiției sociale a fost aruncat în întuneric prin intrarea în beția  „luptei pentru putere”. Într-un stat  în  care 70%  dintre absolvenții de facultate  nu  își găsesc loc de muncă și  preferă să aleagă calea exodului  pentru munca primară  în  alte state  cred că  putem vorbi de un stat  cu un viitor amanetat  , un stat  cu justiție socială  atrofiată .

 -Domnule Ovidiu Jidveian ce credeți că lipsește clasei politice din care faceți parte pentru a deveni funcțională în raport cu cetățenii pe care-i reprezintă?

 Cred că actualei  clase politice îi lipsește orientarea către specaliști, către oamenii pregătiți și în al doilea rând consider că ne lipsesc oamenii  principiali și dornici de a face ceea ce trebuie pentru țara asta. Ne lipsește o doză de patriotism în sensul în care să înțelegem că România reprezintă un simbol nu o pușculiță din care niște politicieni lacomi să se servească la nevoie. Ne lipsește onestitatea și raportarea corectă la nevoia de adevăr, ne-am obișnuit să acordăm minciunii atât de mult spațiu încât aceasta are acum pretenția adevărului. E clar pentru mine că nu se mai poate continua așa, pentru dumneavoastră?

 -Domnule Jidveian cum vedeți județul Alba peste 5 ani? 

 Am să răspund cu o mică glumă care județ , întrucât peste 5 ani sau chiar mai repede județul Alba așa cum îl știm noi s-ar putea să nu mai existe, să discutăm despre  regiunea centru  , întrucât sunt unii  care se grăbesc să-l desființeze. Eu am încredere totuși că se  vor găsi  suficienți oameni cerebrali care să  oprească această intițiativă abuzivă și dezastroasă pentru economia și dezvoltarea  județului Alba și a municipiului Alba Iulia. Județul Alba este un județ cu mare potențial, avem un pământ foarte roditor, un climat bun, un subsol foare bogat în minerale  dar avem și zone  turistice și vestigii istorice  cu care ne mândrim peste tot în lume . Dar că în foarte multe alte cazuri lipsește administrarea eficientă. Județul Alba va avea șansa să fie printre județele   fruntașe ale țării atât ca nivel de trai cât și ca reprezentativitate istorică  în momentul  în care vor veni lideri care să  prioritizeze  folosirea  banului  public în sensul dezvoltării  celor trei direcții la care făceam referire, agricultura , mineritul și turismul . Ceea ce  se întamplă acum în județul Alba este cel puțin aberant . În condiții de austeritate și  în ani de profundă criză  avem în fiecare săptămână câte un eveniment, o sărbătoare cu iz local, așa zisele pomeni electorale, evenimente organizate de unii doar pentru a fi văzuți dar mari consumatoare de bani publici. Banii sunt luați de la pensionari , de la sistemul medical, de la  bugetari, de la noi toți cei care ne numim din cănd în când cetățeni. Eu îmi doresc  un județ  în care liderii să aibe priorități și prioritatea numărul unu să fie bunăstarea cetățeanului și dezvoltarea  comunității, îmi doresc politicieni   care să lucreze  în folosul comunității nu numai să muncească în a aduna voturi. Îmi doresc o altă generație  de  politicieni una mai principială  pentru ca astfel încet , încet  lucrurile  se  vor așeza pe direcția bună, cu o singură  condiție însă ca cetățeanul să meargă la vot, să  ia atitudine și să  voteze responsabil. De fapt un vechi proverb românesc spune „cum iți așterni, așa dormi”  și tare nu aș vrea să mai trăim încă mulți ani în umbra tragediei unor cuvinte care sunt mai reale decât au fost vreodată. (A.D.T.)

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Pensiile speciale trebuie ANULATE, nu amânate!

Publicat

în

România se pregătește să accepte o nouă formă de inechitate în sistemul național de pensii. De la 1 ianuarie, ar urma să intre în vigoare noile pensii speciale ale primarilor. Decizia stă în mâna Guvernului, care poate amâna aplicarea acestei legi nedrepte, inechitabile și incorecte pentru milioanele de pensionari obișnuiți din România.

Chiar și în cazul unei amânări, sistemul național de pensii trebuie să intre într-o analiză și o reformă serioasă, deoarece există tot riscul ca în următorii ani să intre în colaps. Pe de altă parte, inechitățile create de pensiile speciale sunt jignitoare pentru milioane de pensionari români care încasează o pensie direct proporțională cu valoarea contribuțiilor plătite la fondul de pensii.

Am auzit în ultimele zile că teama de baronii locali este mare în rândul celor din coaliția toxică PNL – PSD și, mai nou, unii membri ai Guvernului ar dori să dea vina pe USR și pe fostul ministru, Cristian Ghinea, dacă vor amâna legea pensiilor speciale pentru primari. Fostul ministru al Fondurilor Europene a inclus în PNRR și reforma sistemului național de pensii, iar măsurile propuse afectează direct noile pensii speciale ale aleșilor locali.

Electrica Furnizare Discount

Dacă așa se poate amâna această lege incorectă și inechitabilă, îi rog public să dea vina pe USR și pe Cristian Ghinea. Suntem vinovați că ne dorim o reformă serioasă a sistemului național de pensii bazată pe principii corecte, echitate și contributivitate.

Dacă de la 1 ianuarie 2022 intră în vigoare legea amintită, vom avea o nouă presiune pe sistemul de pensii: peste 600 de milioane de lei este impactul pensiilor speciale ale primarilor asupra bugetului de stat. Pe lângă pensia calculată în funcție de contributivitate, foștii aleși locali vor mai încasa și o pensie specială între 1600 și 5000 de lei, în funcție de numărul de mandate.

În același timp, peste 80% dintre pensionarii români trăiesc cu pensii sub 2000 de lei, iar pensia medie în România este în jurul valorii de 1600 de lei. Să vă mai spun că, în prezent, cea mai mare pensie specială aflată în plată este în jur de 77.000 de lei, adică peste 15.000 de euro. Este aproape de 100 de ori mai mare decât pensia minimă și de 50 de ori mai mare decât pensia medie.

În prezent, în România avem două sisteme de pensii, în funcție de persoane. Marea majoritate a românilor primesc pensie în funcție de cât au contribuit, pe când o minoritate primește după diverse sisteme de calcul instituite prin legi speciale.Unde este echitatea? Unde este egalitatea în drepturi despre care vorbește Constituția României?
Sistemul de pensii din România trebuie reformat pe principii sănătoase și democratice! Toți pensionarii trebuie să fie egali în fața legii și să primească pensii pe bază de contributivitate!

Beniamin Todosiu,
Deputat USR de Alba

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senatorul PSD de Alba, Călin Gheorghe Matieș: „Alba, sufletul României!”

Publicat

în

În acest prim an de mandat, la fel ca orice om de altfel, am împliniri și neîmpliniri, acțiuni pe care le-am dus cu bine la final, dar și unele care s-ar fi putut finaliza probabil mult mai bine, dacă aș fi putut să îi conving pe cei care au fost până acum la butoane. În ciuda criticilor, care nu vor înceta să apară, indiferent de ce aș spune sau face, de un lucru cred că s-au convins toți: fac totul cu mare patos, cu mare convingere și cu sinceritate pentru românii de rând. Chiar și unele declarații care, uneori, sunt interpretate de unii altfel decât eu, personal, mi-am dorit…Timpul le va dovedi pe toate.

Cred cu tărie pe mai departe că județul Alba este plin de oameni valoroși, de copii și tineri care sunt sau pot deveni cei mai buni în domeniul lor. În plus, copiii au puterea aceea extraordinară de a aduce bucurie, lumină și speranță în viețile noastre, dar au și capacitatea de a ne transforma pe toți în ființe mai bune, mai ales în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului.

Un grup de 15 copii absolut minunați: Ansamblul de dansuri populare ” Plaiuri sebeșene” de la Clubul Copiilor Sebeș împreună cu solistul Tudor Limbean – micul patriot; elevele: Mariș Maria și Șandru Ioana de la „Școala de folk” – Palatul Copiilor Alba Iulia, prof. coordonator Avram Daniel; elevele: Hoca Sonia Maria și Vesa Georgiana de la Clubul Copiilor Ocna Mureș, prof. coordonator Szocs Levente; dansatori profesor coregraf – Oprea Octavia, împreună cu însoțitorii lor, doamna director Corina Cotea – Palatul Copiilor, vor susține un mini-concert de sărbători săptămâna viitoare în Parlamentul României. Am făcut deja toate demersurile necesare pentru ca acest eveniment să aibă loc în data de 13 Decembrie și sunt convins că prin vocile lor de îngeri vor aduce multă căldură într-o clădire care, de foarte multe ori, este extrem de rece, nepăsătoare, ba chiar indiferentă la români și problemele lor.

Electrica Furnizare Discount

În Parlamentul României, vocea județului Alba se va face auzită și prin colindele noastre tradiționale. Le mulțumesc tuturor celor care au acceptat invitația mea și sunt convins că evenimentul va fi unul cu adevărat special și sensibil!

Senator Psd Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Politică Administrație

Bani pentru DIGITALIZARE pentru școlile din județul Alba: Elevii din zonele izolate de munte vor putea învăța în aceleași condiții ca și cei de la oraș, grație banilor europeni

Publicat

în

Bani pentru DIGITALIZARE pentru școlile din județul Alba: Elevii din zonele izolate de munte vor putea învăța în aceleași condiții ca și cei de la oraș, grație banilor europeni

În cadrul unei conferințe susținute la Bruxelles în Parlamentul European, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a vorbit despre investițiile majore în educație și în turism de care județul Alba va beneficia în viitorul apropriat, datorită fondurilor europene pentru care acesta s-a implicat pentru a le obține.

Aflat în fața unei delegații prezente la invitația sa în capitala Uniunii Europene, europarlamentarul de Alba a prezentat un pachet menit să ajute la digitalizarea școlilor din județul nostru, atât din mediul rural cât și din cel urban. O parte al acestui pachet este compusă dintr-un grant de 60.000 de euro pentru comunele izolate, care ar trebui să asigure crearea unui mediu optim pentru cetățenii săi, în ceea ce privește accesul la tehnologie.

CITEȘTE ȘI: Radu Cristian: „Am promovat produsele locale din Sebeș în Parlamentul European și voi continua sprijinirea producătorilor locali”

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat de asemenea și câteva elemente care vor deveni posibile de a fi utilizate de către oamenii locului, grație acestui grant:

Electrica Furnizare Discount
  • Acces la internet
  • Tablete pentru copii
  • Posibilitatea pentru elevi de a învăța robotică, la un nivel similar unei școli din mediul urban
  • Pregătire specifică pentru profesori, astfel încât să nu fie copleșiți de modul nou de predare, specific cerințelor secolului nostru
  • Logistica necesară unei astfel de investiții

Printre criteriile de acordare ale acestui grant se vor număra gradul de izolare al localității, iar zonele montane vor fi o prioritate al acestui proiect, pentru a putea aduce educația de calitate oriunde, grație digitalizării prezente în școală. Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat faptul că tinerii din țara noastră sunt recunoscuți la nivelul comunității noastre, printre europeni, pentru creativitatea de care aceștia dau dovadă și pentru performanțele lor nenumărate, din domenii variate și la competiții de prestigiu din lume.

Membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, europarlamentarul PSD a prezentat propunerea sa privind planul de relansare pentru județul Alba, în valoare de peste 1,5 miliarde de euro, din care o parte generoasă ar putea fi susținută din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai precis câteva sute de milioane de euro pentru cetățenii satelor, comunelor și orașelor din Alba.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare