Interpelarea senatorului Alexandru Pereș și răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, privind gratuitatea manualelor școlare
Domnule Ministru,
Obiectul interpelării de astăzi face referire la manualele şcolare, care ar trebui să fie gratuite, începând cu clasa pregătitoare (clasa zero) până în clasa a XII-a inclusiv. Deşi este statuat chiar în Constituţia României că „învăţământul de stat este gratuit”, acest drept nu este respectat, pe deplin, de către ministerul pe care îl coordonaţi.
În fiecare an, la începutul şcolii, au existat probleme în privinţa manualelor. Erau insuficiente, degradate, trebuiau să fie achiziţionate de către părinţi, iar, mai nou, unele dintre acestea nu au fost tipărite înainte de începerea anului şcolar. Din acest motiv elevii şi-au achiziţionat manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Asta pentru că Guvernul României s-a gândit tardiv să emită o Hotărâre prin care decontează fiecărui elev suma de 55 RON pentru achiziţionarea de manuale şcolare. Suma însă nu poate acoperi costul tuturor manualelor de care un elev de liceu are nevoie. Se pot cumpăra astfel maximum trei manuale!
Domnule Ministru,
Un alt aspect doresc să îl evidenţiez şi care dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că, de fapt, în România, învăţămîntul de stat nu este gratuit: achiziţionarea de către părinţi a caietelor speciale pentru clasa pregătitoare. Asta, pe lângă necesarul de rechizite şcolare care nu sunt nici acestea gratuite, dar de care fiecare elev are nevoie. Astfel, părinţii se confruntă încă din primul an de şcoală cu cerinţele unui sistem de învăţământ gratuit, dar sărac!
Domnule Ministru,
În încheiere, vă rog să îmi răspundeţi la două întrebări:
1) Pentru anul şcolar 2016-2017 aveţi în plan organizarea de licitaţii la timp, pentru achiziţionarea tuturor manualelor şcolare necesare claselor a XI-a şi a XII-a?
2) De ce caietele speciale pentru clasa pregătitoare nu sunt gratuite? Luaţi în calcul ca, începând cu anul şcolar 2016-2017, acestea să fie achiziţionate de către ministerul de resort sau decontate părinţilor?
Solicit răspuns scris.
*Răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu
Stimate domnule senator,
Urmare a interpelării formulate de dumneavoastră, înaintată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice prin adresa Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul – Guvernul României nr. 8460/DRP/01.10.2015 şi înregistrată cu nr. 10547/02.10.2015, vă comunicăm următoarele:
Domeniul manualelor şcolare este reglementat prin OMEN nr. 5559/2013 privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Ordinul a fost elaborat în baza prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi cuprinde: Metodologia de asigurare şi de gestionare a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar, Procedura de achiziţie a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar, Metodologia de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar, Metodologia de constituire şi de funcţionare a Corpului evaluatorilor de proiecte de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) asigură achiziţionarea manualelor şcolare prin licitaţii publice doar pentru clasele I-X, în condiţiile prevăzute de legislaţia specială în materie de achiziţii publice, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare. în acest context, licitaţiile de manuale şcolare noi sunt mult întârziate din cauza posibilităţii neîngrădite de contestare r epetată a diferitelor etape în derularea procedurii.
Pentru ciclul superior al liceului (clasele a XI-a – a XII-a), în conformitate cu prevederile legale în vigoare, manualele şcolare sunt aprobate de MECS, fără a fi însă achiziţionate din bugetul public de stat, ci de pe piaţa liberă, potrivit voinţei profesorilor/elevilor/părinţilor.
Menţionăm că, pentru clasa pregătitoare, curriculumul şcolar nu prevede utilizarea de manuale şcolare, acordarea de calificative şi nici teme pentru acasă. Programele disciplinelor de studiu corespunzătoare acestei clase prevăd activităţi de acomodare cu mediul şcolar, într- un mod cât mai prietenos, principalul context de învăţare fiind jocul. Activităţile de învăţare propuse prin programele şcolare sugerează modalităţi concrete prin care pot fi exersate şi formate competenţele specifice, bazate pe folosirea unor suporturi intuitive (obiecte, semne, imagini). Materialul didactic în activităţile de învăţare propuse nu are caracter obligatoriu, activităţile de învăţare reprezentând doar sugestii pentru formarea competenţelor, ele trebuind adaptate specificului fiecărei clase, în funcţie de resursele de care dispune fiecare cadru didactic care predă la clasa pregătitoare.
Caietele speciale sunt auxiliare curriculare, neobligatorii în activităţile didactice de la clasa pregătitoare, şi, în consecinţă, acestea nu fac obiectul aprobării lor de către MECS.
Decizia de achiziţionare a caietelor speciale este la latitudinea părinţilor, la recomandarea cadrelor didactice în baza iniţiativei profesionale şi are drept scop îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional.
Mulţumindu-vă pentru colaborare, vă asigur, stimate domnule senator, de toată consideraţia mea.
Sorin Mihai CÎMPEANU Ministru (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Beniamin Todosiu: Nicolae Ciucă și o guvernare de dreapta ar însemna un DEZASTRU pentru Alba și pentru România
Publicitate electorală | Beniamin Todosiu: Nicolae Ciucă și o guvernare de dreapta ar însemna un DEZASTRU pentru Alba și pentru România Nicolae Ciucă și o guvernare de dreapta ar însemna, în următorii ani, un dezastru pentru Alba și pentru România. După prezentarea programului de guvernare al liberalilor, e tot mai clar că următorii ani ar […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan