Interpelarea senatorului Alexandru Pereș și răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, privind gratuitatea manualelor școlare

Domnule Ministru,
Obiectul interpelării de astăzi face referire la manualele şcolare, care ar trebui să fie gratuite, începând cu clasa pregătitoare (clasa zero) până în clasa a XII-a inclusiv. Deşi este statuat chiar în Constituţia României că „învăţământul de stat este gratuit”, acest drept nu este respectat, pe deplin, de către ministerul pe care îl coordonaţi.

În fiecare an, la începutul şcolii, au existat probleme în privinţa manualelor. Erau insuficiente, degradate, trebuiau să fie achiziţionate de către părinţi, iar, mai nou, unele dintre acestea nu au fost tipărite înainte de începerea anului şcolar. Din acest motiv elevii şi-au achiziţionat manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Asta pentru că Guvernul României s-a gândit tardiv să emită o Hotărâre prin care decontează fiecărui elev suma de 55 RON pentru achiziţionarea de manuale şcolare. Suma însă nu poate acoperi costul tuturor manualelor de care un elev de liceu are nevoie. Se pot cumpăra astfel maximum trei manuale!

ELIT

Domnule Ministru,
Un alt aspect doresc să îl evidenţiez şi care dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că, de fapt, în România, învăţămîntul de stat nu este gratuit: achiziţionarea de către părinţi a caietelor speciale pentru clasa pregătitoare. Asta, pe lângă necesarul de rechizite şcolare care nu sunt nici acestea gratuite, dar de care fiecare elev are nevoie. Astfel, părinţii se confruntă încă din primul an de şcoală cu cerinţele unui sistem de învăţământ gratuit, dar sărac!

Domnule Ministru,
În încheiere, vă rog să îmi răspundeţi la două întrebări:
1) Pentru anul şcolar 2016-2017 aveţi în plan organizarea de licitaţii la timp, pentru achiziţionarea tuturor manualelor şcolare necesare claselor a XI-a şi a XII-a?
2) De ce caietele speciale pentru clasa pregătitoare nu sunt gratuite? Luaţi în calcul ca, începând cu anul şcolar 2016-2017, acestea să fie achiziţionate de către ministerul de resort sau decontate părinţilor?
Solicit răspuns scris.

*Răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

Stimate domnule senator,
Urmare a interpelării formulate de dumneavoastră, înaintată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice prin adresa Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul – Guvernul României nr. 8460/DRP/01.10.2015 şi înregistrată cu nr. 10547/02.10.2015, vă comunicăm următoarele:

ADEZIUNE PLUS ALBA

Domeniul manualelor şcolare este reglementat prin OMEN nr. 5559/2013 privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Ordinul a fost elaborat în baza prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi cuprinde: Metodologia de asigurare şi de gestionare a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar, Procedura de achiziţie a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar, Metodologia de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar, Metodologia de constituire şi de funcţionare a Corpului evaluatorilor de proiecte de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) asigură achiziţionarea manualelor şcolare prin licitaţii publice doar pentru clasele I-X, în condiţiile prevăzute de legislaţia specială în materie de achiziţii publice, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare. în acest context, licitaţiile de manuale şcolare noi sunt mult întârziate din cauza posibilităţii neîngrădite de contestare r epetată a diferitelor etape în derularea procedurii.

Pentru ciclul superior al liceului (clasele a XI-a – a XII-a), în conformitate cu prevederile legale în vigoare, manualele şcolare sunt aprobate de MECS, fără a fi însă achiziţionate din bugetul public de stat, ci de pe piaţa liberă, potrivit voinţei profesorilor/elevilor/părinţilor.

Menţionăm că, pentru clasa pregătitoare, curriculumul şcolar nu prevede utilizarea de manuale şcolare, acordarea de calificative şi nici teme pentru acasă. Programele disciplinelor de studiu corespunzătoare acestei clase prevăd activităţi de acomodare cu mediul şcolar, într- un mod cât mai prietenos, principalul context de învăţare fiind jocul. Activităţile de învăţare propuse prin programele şcolare sugerează modalităţi concrete prin care pot fi exersate şi formate competenţele specifice, bazate pe folosirea unor suporturi intuitive (obiecte, semne, imagini). Materialul didactic în activităţile de învăţare propuse nu are caracter obligatoriu, activităţile de învăţare reprezentând doar sugestii pentru formarea competenţelor, ele trebuind adaptate specificului fiecărei clase, în funcţie de resursele de care dispune fiecare cadru didactic care predă la clasa pregătitoare.

Caietele speciale sunt auxiliare curriculare, neobligatorii în activităţile didactice de la clasa pregătitoare, şi, în consecinţă, acestea nu fac obiectul aprobării lor de către MECS.

Decizia de achiziţionare a caietelor speciale este la latitudinea părinţilor, la recomandarea cadrelor didactice în baza iniţiativei profesionale şi are drept scop îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional.

Mulţumindu-vă pentru colaborare, vă asigur, stimate domnule senator, de toată consideraţia mea.
Sorin Mihai CÎMPEANU Ministru (Z.U.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Macarie E. 4 noiembrie 2015 at 15:49

Domnule senator PERES: chiar ati uitat de Sebesul Cel Poluat? Va pasa de cei cinci tineri sebeseni tarati in procese la Bucuresti de cei care polueaza Sebesul? Va spun eu ca nu va pasa. Nici dumneavoastra si nici la ceilalti deputati din Alba….

Comentariile sunt oprite