Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Întâlnire de lucru a procurorilor şi poliţiştilor din judeţul Alba

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, s-a desfăşurat marți, 1 octombrie, o întâlnire de lucru a poliţiştilor cu procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă instanțele de judecată din judeţul Alba.

Întâlnirea s-a desfăşurat cu participarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia – Augustin Lazăr, a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba – Marius Ungureanu, a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş şi Câmpeni. Din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au participat chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, adjuncţii şefului inspectoratului, şefi de servicii şi şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Scopul acestei întâlniri a fost identificarea celor mai bune soluţii pentru eficientizarea activităţii de soluţionare a dosarelor penale şi în special a celor mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.

Discuţiile s-au purtat pe marginea analizei întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, în care a fost evidenţiată situaţia dosarelor penale vechi, pe domenii de activitate, structuri de poliţie şi unităţi parchet, principalele cauze care au determinat întârzierea în soluţionare,  măsuri dispuse la nivelul poliţiei şi propuneri pentru eficientizarea activităţii de cercetare penală atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cât şi la nivelul unităţilor de parchet.

În cadrul dezbaterilor s-a insistat pe importanţa cooperării în vederea combaterii evaziunii fiscale şi pe necesitatea întăririi structurilor de investigare a fraudelor astfel încât dosarele din domeniu să fie soluţionate cu celeritate iar prejudiciile cauzate prin infracţiune să fie recuperate.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Ungureanu, a subliniat importanţa colaborării permanente dintre procurorii de caz şi poliţişti pentru obţinerea unor rezultate bune în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional şi şi-a arătat întreaga disponibilitate pentru îmbunătăţirea acestei colaborări.

În intervenţia sa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dr. Augustin Lazăr le-a recomandat poliţiştilor ca în intervenţiile la evenimente să respecte regulile privind folosirea forţei şi a mijloacelor de imobilizare, iar mijloacele şi tehnicile moderne de investigare să fie folosirea cu respectarea strictă a prevederilor legale astfel încât să se asigure respectarea drepturilor omului.

Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a precizat că „una dintre priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba rămâne operativitatea în soluţionarea dosarelor penale iar pentru aceasta s-au identificat soluţii de  suplimentare a funcţiilor prevăzute la structurile de investigare a fraudelor şi încadrarea acestora cu personal bine pregătit din punct de vedere profesional”.

De asemenea, a subliniat importanţa pregătirii profesionale continue a poliţiştilor din structurile de poliţie judiciară şi obligativitatea respectării principiilor de drept referitoare la legalitate, rol activ şi imparţialitate, precum şi a fermităţii în luarea sau propunerea de măsuri preventive si de siguranţă în raport cu gravitatea faptei, activitatea şi conduita făptuitorului atât în timpul cât şi după comiterea faptei.

Participanţii au apreciat importanţa unor astfel de întâlniri de lucru şi au convenit ca, pe viitor, să mai participe la astfel de activităţi, având în vedere şi necesitatea clarificării unor aspecte generate de intrarea în vigoare, la data de 01.02.2014, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, care prevăd modificări semnificative în activitatea judiciară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Achiziţionarea de microbuze electrice de către CJ Alba pentru elevii din două comune din Apuseni, în impas

Unirea Ziarul

Publicat

în

Achiziţionarea de microbuze electrice de către CJ Alba pentru elevii din două comune din Apuseni, în impas Licitaţia pentru achiziţionarea de microbuze electrice pentru elevii din Mogoş şi Poşaga a fost anulată, rămânând în desfăşurare cea privind lotul de 24 de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, destinate transportului elevilor din Albac, Arieşeni, Avram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea