Actualitate
Inspectorii ANAF au descins la baruri, firme de curierat, nunți și stațiuni: 677 de milioane de lei, valoarea neregulilor depistate
Inspectorii ANAF au descins la baruri, firme de curierat, nunți și stațiuni: 677 de milioane de lei, valoarea neregulilor depistate
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat peste 20.000 de contribuabili în primele 8 luni ale anului, fiind estimate implicaţii fiscale şi aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 677 milioane de lei, a anunţat, luni, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
„În primele 8 luni ale anului, practic ianuarie – august 2022, au fost vizaţi 20.188 de contribuabili, iar suma totală stabilită a fost de 677 de milioane de lei. De asemenea, au fost înaintate organelor de urmărire penală 125 de acte de sesizare, valoarea lor fiind de 403,9 milioane de lei”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.
Conform ANAF, în cursul lunii august, a fost iniţiată o nouă acţiune de control care vizează veniturile obţinute din munca prestată de persoanele fizice care livrează produse alimentare prin intermediul platformelor consacrate (curieri). Într-o primă etapă, au fost identificate aproape 200 de societăţi partenere ale celor mai mari platforme din România, care, în perioada 2019 – 2022, nu au declarat aproximativ 4,8 milioane de ore de muncă prestate de curieri, pentru care nu au fost achitate impozitele şi contribuţiile aferente.
Referitor la planul comun de acţiune privind organizarea controalelor fiscale în cooperare cu Inspecţia Muncii, în prezent este în curs de realizare acţiunea pilot derulată la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, prin intermediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti.
De asemenea, începând din data de 30 iunie 2022, sunt organizate acţiuni de control la contribuabilii care au în proprietate, administrare/gestiune spaţii cu destinaţie principală de organizare evenimente (nunţi, botezuri, aniversări etc.). Controalele antifraudă vizează fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale în cazurile în care există această obligaţie legală, existenţa documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar şi verificarea existenţei formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participă la activitatea comercială respectivă.
În perioada 30 iunie – 28 august 2022, inspectorii DGAF au verificat 214 contribuabili şi au aplicat 44 sancţiuni contravenţionale (43 amenzi şi un avertisment) în valoare totală de 564.789 lei (amenzi şi confiscări), respectiv: amenzi contravenţionale în valoare totală de 476.885 lei; confiscări (numerar şi bunuri) în valoare totală de 87.904 lei; s-a aplicat măsura suspendării activităţii în cazul a şase contribuabili (cinci pentru nedotare cu AMEF şi unul pentru nerespectarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal); au estimat implicaţii fiscale în valoare de 41.119 lei.
De asemenea, începând cu data de 8 iulie 2022, au fost organizate acţiuni de control la contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte sau discotecilor. Astfel, în perioada 8 iulie – 28 august 2022, în cadrul acţiunii, au fost verificaţi 248 de contribuabili şi au fost aplicate 222 de sancţiuni contravenţionale (197 amenzi şi 25 avertismente) în valoare totală de 1.440.880 lei (amenzi şi confiscări), respectiv amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.251.298 lei; sume confiscate (numerar şi bunuri) în valoare totală de 189.582 lei; s-a aplicat măsura suspendării activităţii în cazul a opt contribuabili (trei pentru nedotare cu AMEF, doi pentru neutilizare AMEF şi trei pentru nerespectarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal); în cazul a cinci contribuabili au fost stabilite/estimate implicaţii fiscale, reprezentând TVA, impozit pe dividende şi impozit pe venit, în valoare totală de 174.207 lei.
Totodată, în perioada iulie – august 2022, au fost desfăşurate acţiuni de control la operatorii economici care efectuează activităţi economice în staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre şi în regiunea Delta Dunării. Au fost verificaţi 2.416 contribuabili, au fost aplicate 2.542 sancţiuni contravenţionale (2.457 amenzi şi 85 avertismente) în valoare totală de 12,4 milioane de lei (amenzi şi confiscări), respectiv: amenzi contravenţionale în valoare totală de 12,337 milioane de lei; confiscări (numerar) în valoare totală de 76.624 lei; a fost suspendată activitatea a 38 contribuabili (37 contribuabili pentru nedotarea cu AMEF şi a unui contribuabil pentru neutilizare AMEF); au fost stabilite/estimate implicaţii fiscale, reprezentând impozit pe dividende, impozit pe venit în valoare totală de 108.314 lei.
În cadrul acestei acţiuni au fost verificaţi 89 de contribuabili care desfăşoară activităţi în domeniul cluburi/baruri, fiind aplicate 89 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 470.011 lei (amenzi şi confiscări).
Actualitate
România își pierde absolvenții de facultate! Numărul celor cu studii superioare care au preferat străinătatea a crescut cu circa 70.000, față de Recensământul anterior
România își pierde absolvenții de facultate! Numărul celor cu studii superioare care au preferat străinătatea a crescut cu circa 70.000, față de Recensământul anterior
Față de Recensământul anterior, numărul celor cu studii sperioare care au preferat străinătatea a crescut cu circa 70.000.
Distribuția pe sexe este aproximativ egală, bărbații fiind ușor mai numeroși. Cei mai mulți plecați sunt din București, urmați de cei din Constanța și Bihor.
Potrivit datelor Eurostat, față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. De asemenea, numărul absolvenți de liceu sau școală profesională din România care trăiesc într-o altă țară a UE a crescut de la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane.
Din punct de vedere financiar, pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/ persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească. Paradoxal, la nivel guvernamental, nu se acordă nicio importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca parte a problemei deficitului de forță de muncă, se mai arată în studiul citat.
Numărul emigranților români din ultimii 8 ani
Dintre românii plecați în străinătate, un sfert sunt cu studii superioare, confirmă un raport al Băncii Mondiale. Exodul de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a României, iar orașe ca București, Cluj, Iași și Timișoara resimt această presiune de pe piața muncii.
În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit. De exemplu, rata de neocupare a locurilor de muncă în sectorul sănătății a fost mai mult decât dublă față de media economiei.
Practic, unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013 (peste 25 la sută din totalul medicilor români). Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistență medicală, agravând situația celor mai săraci români.
Termenul „exod de creiere” a fost menționat prima oară de către Societatea Regală Britanică pentru a se referi la emigrarea oamenilor de știință și tehnologilor din Regatul Unit în Statele Unite și Canada. În zilele noastre, sintagma este folosită pentru a descrie emigrarea persoanelor cu calificări înalte- ingineri, medici, oameni de știință și alți profesioniști cu înaltă calificare.
Motivele pentru care are loc exodul creierelor sunt diverse: lipsa de locuri de muncă, subdezvoltarea economică, salariile mici, subutilizarea specialiștilor, lipsa de finanțare a cercetării, discriminarea în muncă, lipsa tradițiilor științifice sau motive care țin de birocrație ori de dorința de recunoaștere profesională, după cum arată un alt studiu.
Până în 2006, migrația românească era mai mult una temporară, reprezentată de persoane cu studii medii care mergeam să muncească în afara țării pentru a strânge nișe bani. Odată cu aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007, profilul migranților s-a schimbat din nou, migrația persoanelor cu înaltă calificare devenind tot mai consistentă.
În România, cea mai mare rată a migrației externe a fost înregistrată în 2008, când aproximativ 2% din întreaga populație a părăsit România. Datele arată că această tendință de emigrare este în creștere.
Actualitate
Ce mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România? Hotărârea de Guvern, publicată în Monitorul Oficial
Ce mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România? Hotărârea de Guvern, publicată în Monitorul Oficial
HG 815, din 8 septembrie care vine să modifice și să completeze Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial.
Conform noilor prevederi, ”autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state nu se înmatriculează”.
În același timp, la înregistrare, vehiculele vor primi ”plăcuțe cu un singur număr de înregistrare, care trebuie să aibă:
a) fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București;
b) fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informații”.
Nu în ultimul rând, actul normativ stabilește că numărul ”de înregistrare al vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se compune din indicativul localității, format din cifre arabe, indicativul județului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, precum și dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.
Se mai precizează, totodată, că numărul de înregistrare al autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații se compune din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere cu caractere latine majuscule, precum și dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
ATENȚIE! Escrocii au găsit un nou tip de înșelăciune pentru a ne fura banii. E-mailuri în care informează persoanele că sunt investigate de Poliție
ATENȚIE! Escrocii au găsit un nou tip de înșelăciune pentru a ne fura banii. E-mailuri în care informează persoanele că sunt investigate de Poliție
Într-o avertizare dată sâmbătă, Georgian Dragan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a dezvăluit o tactică perfidă folosită de infractori pentru a păcăli oamenii și a-i determina să plătească sume mari de bani. Această schemă vicleană implică trimiterea de e-mailuri false în care se pretinde că destinatarii sunt sub anchetă de către Interpol sau Poliția Română pentru presupuse infracțiuni grave.
Dragan a declarat: „Este un nou mod de a încerca să păcălească oamenii și să obțină bani de la persoanele bine intenționate. În ultima perioadă, Poliția Română a primit mai multe sesizări cu privire la această schemă. Cu toate acestea, oamenii au înțeles să țină cont de recomandările noastre și să nu cadă în capcana acestor cereri. Escrocii trimit e-mailuri în numele unor instituții publice respectabile, cum ar fi Interpol sau Poliția Română, și încearcă să îi convingă pe oameni că sunt subiectul unor investigații penale grave, cum ar fi pornografia infantilă, contrabanda cu țigări și alte infracțiuni grave. Scopul lor este să îi determine pe oameni să trimită sume de bani pentru a evita aceste așa-zise investigații.”
Dragan a subliniat că atât Poliția Română, cât și Interpolul și alte instituții ale statului din România nu trimit astfel de comunicări și nu solicită niciodată bani de la cetățeni pentru a scăpa de investigații. El a sfătuit oamenii să nu răspundă acestor solicitări, să nu acceseze link-urile trimise de escroci și să nu trimită bani în niciun caz. În schimb, a îndemnat cetățenii să sesizeze imediat Poliția și să colaboreze la identificarea și trimiterea în fața justiției a persoanelor responsabile pentru această schemă infracțională.
Dragan a adăugat: „Dacă oamenii examinează cu atenție aceste e-mailuri, vor observa erori flagrante, cum ar fi afirmația că Interpol face parte din Poliția Română sau menționarea unor adrese care nu există.”
Această avertizare vine în contextul în care escrocii continuă să evolueze și să folosească metode tot mai sofisticate pentru a păcăli oamenii, iar colaborarea cu autoritățile este esențială pentru a-i opri în fața acestor infracțiuni grave. Poliția Română îndeamnă toți cetățenii să fie vigilenți și să nu cadă în capcana acestor tentative de înșelăciune.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Opinii - Comentariiacum 28 de minute
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!