Rămâi conectat

Actualitate

INS: Angajații din România au primit mai puțini bani în luna august. Câștigul salarial mediu net a scăzut cu 1,4%, la 2.669 lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost în august de 4.449 lei, cu 1,4% mai mic decât în iulie, iar cel net a fost de 2.669 lei, în scădere față de luna precedentă cu 39 lei (-1,4%), conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică.

În luna august 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2018, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 17,1% în extracția cărbunelui superior și inferior, între 5% și 8% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități industriale n.c.a., producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, între 3,5% și 5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea și distribuția apei, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 5,2% în telecomunicații, respectiv cu 4,9% în activități de editare, între 2% și 3,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, tranzacții imobiliare, transporturi pe apă, transporturi aeriene.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-2%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv sănătate și asistență socială (-0,5%). Câștigul salarial mediu net din administrația publică a crescut cu 1 leu comparativ cu luna precedentă.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,9%.

Indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum) față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 107,5% și de 98,3% pentru luna august 2018 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 191,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2018.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea